Een blog beginnen? Dit is het belangrijkste

blog beginnen“Hoe kan ik ook een blog beginnen?” Ik weet niet meer hoe vaak ik die vraag al heb gekregen. Heel vaak. Ontelbare keren. Logisch, want het is een vraag die iedere blogger zich ooit gesteld heeft. Ook de succesvolle. Er zijn heel veel dingen om aan te denken, bij het starten met je blog. Maar er is 1 antwoord dat écht belangrijk is: een blog starten doe je door te beginnen.

Een tijd geleden was ik een presentatie aan het maken voor een bijeenkomst van Meet the blogger, over het starten van een blog. En ik dacht bij mezelf:

Wat is nou de grootste drempel voor beginnende bloggers?

Want in al die jaren dat ik bezig ben met bloggen en met praten over bloggen, heb ik een aardig idee van wat mensen tegenhoudt om te beginnen met bloggen. Dus, dacht ik, wat wil ik beginnende bloggers nou vooral meegeven? Hoe ben ik zelf begonnen met mijn blog, jaren geleden? Wat is nou het belangrijkste dat ik heb geleerd van mijn eigen blog, van mijn werk voor Frankwatching, van 6 jaar twitterchat #blogpraat?

Ik wist direct het antwoord. Want het moeilijkste van een blog beginnen ligt niet in technische stappen. Of het uitzoeken van een domeinnaam. Of het verzinnen van een onderwerp. Of je druk maken over andere bloggers en wat zij allemaal doen of niet doen.

Start in 5 minuten een blog

Als je echt wilt beginnen met bloggen, kan dat over 5 minuten. Kom op! Ik tel af.

Surf nu direct https://nl.wordpress.com. Volg de stappen om van start te gaan. Beantwoord de vragen van WordPress:

Je mag nu een gratis domein kiezen van WordPress. Zo’n gratis domein eindigt altijd in wordpress.com. Dat is niet echt heel mooi. En het straalt een beetje uit dat het gratis is. Het andere nadeel is dat je met deze versie van WordPress minder kan dan met een ‘self hosted’ versie, d.w.z. dat je de WordPress-software op een eigen domein zet.

Maar er zijn ook veel voordelen. Nummer 1 is dat je over 5 minuten al aan de slag kan. Belangrijk voordeel. En het andere is dat als je later een keer een mooiere domeinnaam kiest en daar WordPress op zet (wat heel makkelijk is en heel voordehandliggend), je alles wat op je gratis WordPressblog staat kunt importeren. Lekker makkelijk. Dus vul gewoon iets in, in deze stap:

En laat je niet gek maken door de lelijke url. Dat doen ze om je over te halen om een mooier domein te kopen. Maar dat kun je beter niet via WordPress.com doen maar gewoon via een andere, aparte domeinprovider. De mijne is JustHost, heel tevreden over. Maar dat is van later zorg. Want jij gaat nu, in de komende 5 minuten, starten met jouw blog!

Je hebt dus een domeinnaam gekozen. Maar nu moet je even opletten. In het volgende scherm probeert WordPress je alsnog een betaald abonnement aan te smeren, eh, te verkopen. Maar jij klikt gewoon op het knopje onderaan: ‘Begin met Gratis’.

Nu hoef je alleen nog maar je gegevens in te vullen en een account aan te maken. En dan kun je van start.

Als je klaar bent met al die details, kom je in het startscherm. Klaar. Je blog staat live. Je kunt direct beginnen.

Starten met een blog kan ook ingewikkelder

Natuurlijk zijn er heel veel andere dingen om aan te denken als je van start wilt met een blog. Vooral als je het serieus wilt aanpakken. Je zou kunnen overwegen om alles goed te doordenken en eerst eens rustig over allerlei aspecten na te denken. Zoals:

Je kunt het jezelf, kortom, heel moeilijk maken. Als je niet oppast, ben je weken bezig met de voorbereidingen. Zo niet maanden. En dat is zonde.

Want je kunt het jezelf ook heel makkelijk maken! Door gewoon te beginnen met bloggen.

 

Het moeilijkste van een blog beginnen is de start

Dat zeg ik niet voor niets. Ik begrijp natuurlijk wel dat je er even over na wilt denken. Dat je een doordachte strategie wilt hebben voor je iets de blogwereld in gooit. Maar het belangrijkste als je wilt starten met bloggen is dat je op een gegeven moment gewoon moet gaan zitten en gaan schrijven.

Laten we eerlijk zijn: het maakt niet vanaf dag 1 uit hoe je blog er uit ziet. Het maakt niet uit je startende blog al op een prachtig eigen domein staat of op een gratis blogwebsite. Het maakt niet uit hoe de techniek in elkaar zit en of je alleen maar WordPress gebruikt of iets anders. Alleen je moeder en je beste vriend gaan je blog lezen, die eerste weken. Dus je hoeft je er nog niet zo druk om te maken. Het is nu eenmaal niet zo dat jouw eerste paar blogartikelen door de hele wereld gevonden worden via Google. Echt niet.

Hoe het er uit ziet en wat je schrijft, maakt dus niet zoveel uit. Wat echt uitmaakt, is het bloggen zelf. Want je kunt het alleen maar leren als je het ook echt gaat doen.

Als je eenmaal begonnen bent met bloggen, komen al die andere zaken. Wat aan het begin van je blog vooral uitmaakt is of je de smaak te pakken krijgt. Of je lol hebt in het schrijven van een blog of het foto’s maken of video’s maken of wat je dan ook wilt gaan doen. Of je merkt dat je ideeën hebt om blogs over te schrijven. Of het je lukt om een blogritme aan te houden en dingen de wereld in te slingeren.

Het moeilijkste aan een blog beginnen is: beginnen.

Als je net een gratis wordpressblog hebt aangemaakt, kun je van start.

blogbericht toevoegen wordpress

Het werkt net als in Word. Gewoon gaan schrijven.

beginnen met schrijven

Er zijn ook redenen om nog niet te beginnen met bloggen

Zoals je merkt vind ik dat je gewoon moet beginnen met bloggen. De rest komt later wel. Maar sommige andere blogexperts vinden dat je alleen hele goede dingen moet publiceren. Dat betekent dat je heel goed na moet denken over wat je publiceert en er veel tijd in moet steken. En dat het langer duurt voor je begint.

Sommige blogexperts vinden dat je blog er perfect uit moet zien, vanaf de start, om je te onderscheiden in bepaalde markten. En sommige blogexperts vinden dat je het beste alles klaar kunt hebben voor je met een Big Bang je blog live zet. Dat is beter voor je blog, voor het mogelijke succes. Voor meer bezoekers, uiteindelijk.

Maar bezoekers heb je niet direct. Zelfs niet met een perfect stuk. En ik vind dat je moet doen waar jij je goed bij voelt. En ik weet wat mensen tegen houdt bij het beginnen van hun blog: het streven naar blogperfectie. En die bestaat niet. Ik zie keer op keer bloggers falen nog voordat ze van start zijn gegaan. Zonde. Want je leert pas bloggen als je begint. Zo ben ik zelf ook begonnen met bloggen.

Wat kun je doen om vandaag al te beginnen met je blog?

Wat als het je allemaal te snel gaat en je het te ver vindt gaan om nu direct zo’n gratis WordPressblog aan te maken? Als je enorm twijfelt over het starten met bloggen, omdat je het eng vindt, of omdat je een enorme perfectionist bent of je website nog niet klaar is? Dan kun je wel al een paar dingen doen om toch een begin te maken met je blog:

  • Doe alvast onderzoek. Ga op zoek naar belangrijke zoekwoorden die je doelgroep gebruikt en maak een plan voor de onderwerpen die je terug wilt laten komen in je blog. Meer daarover leer je in de online cursus Bloggen als een pro die je gratis kunt volgen door je hier in te schrijven. Die cursus helpt je ook om stap voor stap een blogplan op te stellen.
  • Bedenk alvast 10 titels. Door eerst leuke, aantrekkelijke titels te verzinnen voor je blogartikelen, geef je jezelf alvast een zetje. Ideeën voor onderwerpen vind je hier. Echt goede tips voor het maken van goede titels vind je op het blog van Ruben.
  • Ga alvast schrijven alsof je online aan het bloggen bent. Op je computer.
  • Ga gastbloggen voor andere blogs. Gastbloggen is een goede manier om toch ervaring op te doen met bloggen. Het nadeel is dat het heel goed moet zijn en dat is voor beginnende bloggers best spannend.. Maar misschien kun je een beginnetje maken door voor iemand anders te bloggen.

Beginnen met bloggen: doe het vandaag nog

Volgens mij moet je er niet te veel over nadenken, over je nieuwe blog. Ik denk dat je beter iets kunt doen dan niets kunt doen. Dat je beter nu kunt beginnen dan over 6 maanden. En dat je pas leert als je doet.

Je gaat pas echt iets opbouwen als je begint. Ga maar na: als je vandaag begint en iedere week 1 blog post publiceert, heb je er over 6 maanden al 26. Als je twee keer per week iets blogt, heb je het dubbele. Tel uit, je zoekmachinepositie, ervaring, content, volgers en lezers. 26 is beter dan 0.

Dus ik zeg: denk KORT na over onderwerp en domeinnaam. Koop desnoods een domein en zet er iets als WordPress op. Of ga naar *nu* wordpress.com en maak met een paar klikken een blog aan.

En begin te schrijven.

De rest komt vanzelf.

Succes!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

5 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Waarom en hoe begin je een blog? – Elja Daaeantwoord
8 juni 2015 om 23:01

[…] verder is het gewoon een kwestie van beginnen. Just do it. Je hebt binnen een paar minuten een blog aangemaakt op blogger.com of wordpress.com, […]

Mireille Den Hartogantwoord
13 februari 2015 om 21:16

Helemaal gelijk Elja,

Gewoon gaan beginnen en dan ook echt beginnen dus elke week iets schrijven en niet 1 keer in de drie weken. Even niet kijken hoe alles er uit ziet en of alles klopt.
Ik ben begonnen met mijn blog op blogger en bedacht mij 3 maanden later en begon toen een blog op WordPress. Ik veranderde elke keer mijn uitstraling en nu nog steeds na een jaar wil ik weer iets anders. Ook veranderde ik mijn domeinnaam maar wat bleef was mijn passie en inzet om 3 keer in de week een blog te schrijven. Ik krijg van het bloggen energie en het zet mij aan tot doen. Natuurlijk wil je ook resultaat dus bezoekers en volgers gaan tellen maar voor mij telt nog steeds de lol die ik er van ondervind en de reacties die ik krijg waardoor ik weer nieuwe energie krijg om verder te blijven bloggen. Het bloggen is een mooi fenomeen.

Groetjes Mireille den Hartog

Elja Daaeantwoord
15 februari 2015 om 20:55
– Antwoord aan: Mireille Den Hartog

Ja ik ben het helemaal met je eens! Iemand vroeg of ik ook zo’n lage bloeddruk krijg van bloggen zoals een beroemde blogger schijnt te ervaren. Ik weet het niet. Maar het maakt me altijd blij, dat is zeker!

Hendrie Kantwoord
13 februari 2015 om 21:15

Eens! Gewoon beginnen en gaan. En het leuk vinden

Elja Daaeantwoord
15 februari 2015 om 20:54
– Antwoord aan: Hendrie K

Jaaaa HET LEUK VINDEN! Anders wordt het niets he?!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.