Dierenleed

jaguarkatVan de week was ik bij de dierenarts om de katten te laten ‘helpen’. De ene kat heeft een hartruis dus de vraag was of we niet eerst een foto moesten laten maken zodat ze weten wat er aan de hand is.

Zo’n foto kost 130 euro en kost flink wat tijd. Maar dat was niet de reden dat ik het niet deed. Want die foto ook zegt, mijn kat moest toch geopereerd worden want hij sproeit overal urine. Bovendien zijn er genoeg ongewenste katten in de wereld (onze komen uit een ongewenstekitttenopvang) en hoeft de mijne niet bij te dragen aan dat probleem.

De dierenarts begreep het volkomen, dat plassende katten een probleem waren en dat we de kat hoe dan ook moesten laten opereren.

Helaas was het plasprobleem niet opgelost, bleek deze week na de operatie, dus vandaag togen we naar de dierenwinkel voor advies.

Volgens de mevrouw van de dierenwinkel hadden de katten duidelijk stress (zit iets in). En misschien kwam het omdat we maar twee kattenbakken voor twee katten hebben. Bovendien moet je de kattenbak 5 keer per dag, maar in ieder geval 3 keer per dag, schoonmaken en uitscheppen. Want katten houden net zo min van een vieze wc als wij, zei ze.

Het was duidelijk dat ze zoiets had van: als je 2 katten hebt en je bent niet bereid om drie kattenbakken te verschonen 5 keer per dag, wat ben je dan voor baasje??

Wij stonden haar aan te kijken en zeiden niets.

Uiteindelijk kochten we toch een extra kattenbak. We zijn vrij wanhopig want ik heb vandaag, schat ik, 1,5 uur op mijn knieën de gang geboend. Natuursteen en kattenplas zijn een ijzersterke combinatie en ik heb nog niet ontdekt wat WEL werkt. Laat me je de details besparen.

Terwijl ik voor de derde keer vandaag aan het boenen was, dacht ik na over die mevrouw in de dierenwinkel.

Ik vind het nooit zo’n fijne klantervaring, veroordeeld worden. Het doet me denken aan hoe ik wel eens bij de mondhygieniste heb gezeten. Dat je toegesproken wordt als een stout kind en denkt: ik ben toch de klant? Deze klant komt dan nooit meer terug.

Ik begrijp natuurlijk dat huisdieren een belangrijke plaats innemen in het leven van mensen. Ik ben gek op dieren en ik wil graag dieren in mijn buurt. Ik heb ook altijd huisdieren gehad (katten met name).

Ik weet ook dat er mensen zijn die dieren op 1 hebben staan. Dat alles om de hond of de kat draait omdat het zulke goede maatjes zijn waarmee je echt je leven deelt. Begrijp ik heel goed. Respecteer ik. Ik ken de extremere vormen daarvan, want in de dierentuin waar ik werkte (omdat ik dieren zo leuk vind…), waren sommige mensen zo bezig met de dieren dat de mensen in de dierentuin van ondergeschikt belang waren voor hen. Was ik het niet mee eens, maar ik begrijp waar het vandaan kwam.

Sinds ik kinderen heb, is mijn relatie met dieren wel wat veranderd. Bij mij staan de mensen in mijn huis toch echt op 1. Plassende katten, daar heb ik geen plaats voor. Lukt niet. En ik kan ook niet 5 keer per dag de kattenbak verschonen (“Ik begrijp dat mensen restricties hebben in hun schema” zei de mevrouw nog). Maar bij mij gaat die ook niet drie keer per dag. Zelfs niet 1 keer per dag.

Wat ik zo fijn vond van de dierenarts, is dat ze begreep dat verschillende mensen verschillend omgaan met hun huisdieren. En dat ze dat OK vindt (de mensen die daar komen zijn denk ik per definitie mensen die van hun dieren houden en het belangrijk vinden dat hun huisdier gezond is! Net als wij.).

En wat ik zo vervelend vond aan de dierenwinkel, was dat ze daar niet begrepen dat ik goed voor mijn katten wil zorgen maar dat ze onderaan het lijstje van levende wezens in dit huis staan.

Kinderachtig misschien, maar deze klant heeft niet zo’n zin om zich de les te laten lezen.

Dan ga ik nu even kijken of ik een nieuwe schoonmaakoplossing kan vinden voor mijn stankprobleem, de kattenbakken verschonen, het ontwormspul toedienen en de katten eten geven….later…!

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

6 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Charlotte Meindersmaantwoord
7 april 2015 om 10:53

Het is maar goed dat jouw dierenwinkel mijn dierenwinkel niet is. *maar 1 kattenbak voor 2 katten heeft*. Wij hebben een broertje en een zusje, dus wij hebben ze al tijdig ‘laten helpen’. Heel lief, kittens, maar inderdaad er is al een overvloed.

Ik kan je trouwens de litter champ van harte aanbevelen. http://www.zooplus.de/esearch.htm#q=litterchamp Staat bij ons naast de kattenbak. Hoef je alleen wat uit de kattenbak te scheppen elke dag of elke paar dagen of hoe dat bij jullie ook gaat. Maakt het een stuk eenvoudiger wat mij betreft. En houdt de geur goed tegen. De zakken die er in moeten ruiken een beetje naar dat amandel-handzeep gebeuren zoals ze dat tot een paar jaar geleden in de VS nog veel hadden.

Elja Daaeantwoord
9 april 2015 om 18:29
– Antwoord aan: Charlotte Meindersma

??? Ik ga kijken!!!

Peter Pellenaarsantwoord
6 april 2015 om 09:39

Wij hebben twee poezen en 1 kattenbak. En die maken we 1x p/w geheel schoon en de rest v/d week scheppen we er bijna dagelijks (maar niet altijd) de ergste rotzooi uit wat makkelijk gaat met die klontvormende vulling van tegenwoordig. Tot nu toe nog nooit klachten gehad.

Wat betreft het verschil in benadering tussen de dierenarts en de dierenwinkel snap ik je helemaal. Goedbedoelde bemoeizucht kan soms te ver doorschieten.

Elja Daaeantwoord
9 april 2015 om 18:28
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Volgens mij ligt het niet aan de kattenbak (inmiddels proefondervindelijk helaas). Het ligt aan het dier en de match met dit huishouden. Maar ja. Wat nu he?

Marthaantwoord
4 april 2015 om 20:34

Nou ja zeg Elja. Maak jij niet drie keer per dag je eigen toilet schoon? Tsss. Viespeuk. 😀

Elja Daaeantwoord
9 april 2015 om 18:27
– Antwoord aan: Martha

Ja ik ben exposed. 🙂 Inmiddels heb ik vastgesteld dat geen van de maatregelen heeft geholpen en dat een van de katten gewoon veel te veel stress ervaart in dit drukke huishouden….

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.