De belangrijkste vraag voor iedereen die iets anders wil gaan doen

social media voor horeca

Soms klink ik als zo’n betweterige blogger. Dan lees ik mijn eigen blogartikel terug en denk ik BLEHHHHH

Zo was ik net hieronder aan het uitleggen hoe je aan de slag moet als je iets nieuws wilt gaan doen (een eigen bedrijf, een nieuwe hobby, een nieuw leven, een nieuwe baan, dat soort dingen).

Ik ken toevallig meerdere mensen die dat willen, namelijk. Het zal de leeftijd zijn. Zelf ook beetje last van?! Hoewel het niet voelt als ‘last’, bij mij.

Hoe dan ook, ik had een mooi stukje over hoe je klein moet beginnen en gewoon de eerste stapjes moet gaan zetten en welke dat dan kunnen zijn. Blablabla, stond er. Blaaahhhblahhhblahhhhh.

Maar weet je? Ik kan het je veel beter uitleggen met een voorbeeld. Eigen ervaring.

Toen ik naar de VS verhuisde, had ik geen baan.

Ik had ook niets te doen, als mijn kinderen naar school waren. Het was om GEK van te worden.

Het bedrijf van F. gaf me een business coach. Een hele goede. Hij zei tegen me:

Er zijn vast wel dingen waar je al over nagedacht hebt. Wat kun je NU al gaan doen?

Ja, zei ik. Nou ja… Ach..ik zag wel een briefje hangen bij de bibliotheek, dat ze een groep hebben opgericht die gaat proberen om de bibliotheek (die gesloten zou gaan worden) te redden. Ik had wel even overwogen om mijn hulp aan te bieden voor de website.

Top, zei hij. Da’s 1.

Nog andere dingen?

Nou ja, zei ik…ach…tsja…de koffietent waar ik altijd koffie drink (IEDERE DAG. 2 KEER. NIETS TE DOEN!) heeft zo’n inschrijflijst liggen voor de emailnieuwsbrief. Dus ik dacht, ik zou de eigenaresse kunnen aanbieden om die emailnieuwsbrief voor haar te gaan maken. In ruil voor gratis koffie verkeerd.

Top, zei hij. Da’s 2.

Nog andere dingen?

Nou ja…ach… zei ik. Ik volg een marketinggoeroe op Twitter en op zijn blog. Hij heeft vaak stagiaires. Ik zat me af te vragen of ik hem aan zou bieden een tijdje voor hem te werken, op projectbasis, als een soort van werkervaring.

TOP, zei mijn coach. Dat is dan 3.

Wanneer ga je aan de slag?

Zo gezegd, zo gedaan.

Van het een kwam het ander.

Het veranderde mijn leven.

Via het ‘Red onze bibliotheek’-fonds ontmoette ik iemand die inmiddels een van mijn beste vriendinnen is.

Via de koffietent werd ik Facebook-expert, kwam ik in contact met Frank Janssen waar ik daardoor ook voor ging werken en schreef ik een van de eerste artikelen in Nederland over Facebook voor bedrijven.

En via de marketinggoeroe kreeg ik niet alleen mijn eerste echte Amerikaanse cheque, maar ook contact met social media minnend Nederland waar ik ‘mijn’ goeroe uiteindelijk aan opdrachten wist te helpen.

Het was de start van alles waar ik vandaag de dag mee bezig ben.

Maar het begon met iemand die me vroeg: wat zou je NU kunnen doen?

En een paar hele kleine stapjes.

Dat wilde ik eigenlijk tegen je zeggen:

Wat zou jij NU al kunnen doen?

Al heb je weinig tijd? Al weet je nog niet precies wat je wilt? Al twijfel je nog welke richting je op wilt? Al overzie je nog niet alle stappen op weg naar je einddoel?*

Beginnen met de kleine stappen. Als je maar gaat bewegen, gaat de rest vanzelf.

 

*By the way, mijn investeerder noemt dat proces ‘iteratief‘. Da’s de hippe term voor mensen die dingen starten door gewoon te beginnen en telkens bij te sturen. Dusssss. JIJ BENT EEN START-UP! Cool

PS Meer lezen? Lees ook dit artikel over de kleine stappen die je kunt nemen om je droom werkelijkheid te laten worden.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Karin Wintersantwoord
6 december 2015 om 09:16

Jouw post komt als geroepen! Nu ik de studie heb afgerond en na een jaar beginnend ondernemerschap, zit ik nu in die fase…wat ga je doen als het 1 januari is. Ik heb besloten om de eerste week van het jaar echt alleen in een denkhuis te gaan zitten. Ik ga daar schrijven …wat wil je worden als je later groot bent :-). Precies de start van dat iteratieve proces…focus leggen en kleine stapjes zetten. Dat denkproces ga ik in elk geval beschrijven op de zakelijke weblog….dwingt tot nadenken en helder beschrijven. Ik houd je op de hoogte…voor nu dank voor de eerste denkdingen!

Elja Daaeantwoord
6 december 2015 om 16:44
– Antwoord aan: Karin Winters

Succes! Ik zit (weer) in hetzelfde proces. Ook per 1 januari. Ik vind het spannend en leuk tegelijk en blijf proberen om de lange termijn en de korte termijn allebei in de gaten te houden.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.