Bloggen vanaf je mobiel

Bloggen vanaf je mobiel – steeds belangrijker. Steeds meer mensen bloggen vanaf hun mobiel, omdat ze onderweg zijn en dan graag bloggen. Of gewoon omdat ze thuis op de bank zitten en geen zin hebben om naar de computer boven te lopen. Sterker nog, steeds meer mensen gebruiken hun mobiel om het internet op te gaan vooral als ze niet onderweg zijn.

Mobiel bloggen stap 1:app

Maar hoe makkelijk is het nu, bloggen vanaf je mobiel? Werkt het een beetje, bloggen vanaf de smart phone? Ik schreef dit artikel met behulp van mijn iPhone en de WordPress-app.

Er is overigens ook een WordPress app voor Android, en voor Blackberry.

Settings

20120520-211117.jpg

De start is simpel. Ik blog op mijn eigen domein, dus ik koos de optie ‘Zelf gehoste WordPress blog toevoegen’.

Wachtwoord etc. invoeren, en klaar! Het werkt.

Ik heb ook even gecheckt hoe het met elkaar synchroniseert: prima. Wat ik via mijn mobiel invoer, zie ik als ik via mijn laptop inlog. En vice versa.

Uitdagingen

De eerste uitdaging is het zorgen voor koppen. Ik gebruik altijd de H2 lay-out om koppen te maken. Helaas heeft de app geen knopje voor lay-out anders dan het maken van bullets en opsommingen, en vet/cursief, doorgehaald, links, en quotes.

Wat ik moest doen om een kop te krijgen, was het woord selecteren, klikken op ‘code’, en de HTML-code “code” handmatig wijzigen in h2.

20120520-212436.jpg

Afbeeldingen invoegen

De eerste keer dat ik een afbeelding invoegde ging het mis. Ik weet nu (wel) hoe het werkt:

  • Klik, vanuit het scherm waarin je tekst invoert, op ‘Done’
  • Klik op het afbeeldingsicoontje, rechtsonderin je scherm in de zwarte balk
  • Kies voor ‘Foto uit Galerij toevoegen’ of ‘Foto nemen’
  • Kies de foto en zorg dat je voor ‘klein’ kiest als afbeeldingsgrootte in het volgende scherm

De uitdaging hier is om de afbeeldingen goed uit te lijnen. Ik denk dat je dat ook weer met code moet doen, maar ik heb gesmokkeld door vanaf mijn computer alles aan te passen. Ze waren ook in de kleinste versie overigens veel te groot.

Mobiel bloggen??

Het is niet zo makkelijk, via WordPress, vind ik, mobiel bloggen. Ik heb ook even een poging gewaagd met Tumblr, dat volgens mij veel beter is ingesteld op mobiele bloggers.

Het is wel simpeler (1 formaat foto’s, geen lay-out opties) en sneller. Maar het geeft daarmee ook minder mogelijkheden. Je kiest of tekst, of foto. Niet helemaal hoe ik graag blog.

Rest nog de vraag hoe het is om via email te bloggen. Ga ik nog proberen. Eerst even horen wat de ervaringen van anderen zijn, in #blogpraat vanavond.

Update (na publicatie via iPhone)

Bij het uploaden vanaf mijn iPhone ging ook nog het nodige mis. De plaatjes stonden weer verkeer uitgelijnd, de eerste was ook weer veel te groot (die had ik in het verkeerde formaat geupload), dus ik moest alsnog even inloggen via mijn computer om alles weer netjes te krijgen. Een aantal wijzigingen die ik had gemaakt, waren ook weer terug zag ik. Weet niet precies waarom?

Mijn indruk is dat mobiel bloggen toch niet zo heel handig is voor mensen die langere stukken schrijven, met foto’s, en die hechten aan opmaak. Althans, de app… Benieuwd wat jullie doen om vanaf jullie mobiel te bloggen? Ervaringen?

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

lindakwakernaatantwoord
22 mei 2012 om 22:25

ik heb geen i-pad, mss dat ik idd de android-app download voor een concept blog, maar bloggen? mm lekker vanaf mijn laptop

Elja Daaeantwoord
23 mei 2012 om 03:39
– Antwoord aan: lindakwakernaat

Ja ik ook hoor. Maar misschien wel handig om het uit te proberen voor vakantie of zo. Of wat ik een goede vond was deze tweet van Raoul, die zei: “Mobiel maakt beter gebruik vh momentum, de actualiteit en ‘gevoel’ achter je woorden 🙂 #blogpraat” (https://twitter.com/RaoulvanHeese/status/204653337495343105)

Rianneantwoord
21 mei 2012 om 20:01

Ik gebruik de wordpress app alleen als ik een concept blog wil typen, maar die lees ik daarna altijd na op een computer. Vooral voor de layout.

Elja Daaeantwoord
23 mei 2012 om 03:40
– Antwoord aan: Rianne

Grappig dat gisteren in #blogpraat bleek dat heel veel mensen het zo doen: concepten intypen maar editen vanaf PC!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.