Bloggen is net koekjes bakken

bloggen is koekjes bakkenIn het kader van ‘wat je nog niet wist over Elja’: ik kan heel goed koekjes bakken. Zeg ik in alle onbescheidenheid. En boterkoek, trouwens, maar da’s een ander verhaal.

Zo heb ik net in minder dan 30 minuten een stapel chocolate chip cookies gefabriceerd, als toetje voor mijn jongens (en mijzelf).

Er is 1 ding net zo belangrijk aan koekjes als aan bloggen, realiseerde ik me terwijl ik de lepel aflikte:

Het deeg is het lekkerste.

Het is een briljante zet geweest van Ben & Jerry’s en natuurlijk ook zo passend, dat ze het bekende cookie dough icecream uitbrachten. Een klassieker in de ijswereld.

Waarom wordt dat deeg zo lekker?

Door de ingrediënten natuurlijk, zeggen de kenners dan. Maar, en hier komt het leuke,

Die ingredienten maken helemaal niet zo veel uit.

Bloem, boter, eieren, beetje bakpoeder, beetje zout, beetje vanille.

Zie je, waar ik naar toe wil?

1. Het lekkerste aan koekjes is het deeg.

2. De kwaliteit van de ingrediënten boeit niet echt.

Ja? Ja? Zie je ‘m?

Precies.

Het is net bloggen!

1. Het belangrijke is niet het publiceren, maar het maken, de lol die je er in hebt. Hoe lekker het deeg is.

2. Het maakt niet uit hoe goed je bent (of met name: niet denkt te zijn! Jaaaa ik zie je wel denken hoor). Je hebt maar een paar ingredienten nodig en ook al beweren veel blogexperts het tegenovergestelde, ik vind het onzin.

Dat komt: ik maak al heel lang Jamie Oliver recepten.

Het begon allemaal met zijn eerste kookboek en -show. The Naked Chef. Ik zat aan de buis gekluisterd (de BBC) en kreeg zijn boek voor mijn verjaardag van vriendinnen. We gingen er meteen iets uit maken natuurlijk. Een salade met rauwe artisjok. En een simpele pasta. Volgens Jamie waren die gerechten ge-wel-dig. Pukkah, op zijn Jamie’s.

Nou, dat viel tegen hoor.

De artisjok was rauw en de pasta was dus, eh, simpel. Meer viel er niet echt van te maken zeggen.

Alleen met echt lekkere, superkwaliteit, fantastisch bijzonder lekkere ingrediënten waren de recepten echt lekker, blijkbaar.

Wat heb je nou aan recept als het alleen lekker wordt als je de perfecte ingrediënten hebt?

Perfectie is een illusie.

Want het punt is dat echt niemand behalve Jamie die perfecte, lekkere, topkwaliteit ingrediënten binnen handbereik (of binnen de portemonnee) heeft. Jij en ik moeten het met gewone spullen doen, van de Jumbo, de Albert Heijn, de Aldi of, in mijn geval, de Migros en Carrefour, om de hoek.

Je zou kunnen denken: dan moet ik aan die perfecte ingrediënten zien te komen!IK WIL OOK KOKEN ALS JAMIE.*

Je zou ook kunnen denken: ik heb een ander kookboek nodig.** Dat laatste heeft, zoals je zult begrijpen, mijn voorkeur.

Zo ook met bloggen.

Je kunt eindeloos tijd en moeite en gedachten en zelfs geld investeren in de perfecte blogingrediënten. Eindeloos poetsen en denken en schrijven en de perfecte foto natuurlijk voor erbij en een prachtige titel.

Maar misschien is wat je hebt al goed genoeg.

20140305-220830.jpgMisschien kun je met jouw boter, bloem en eieren heerlijke koekjes maken. Heb je niet eens chocolade nodig. En ook geen vanilla paste met vanilla beans uit Madagascar (ja…ik ben als het om bakken gaat een beetje een food snob ja ik spreek mezelf hier tegen ja maar luister, 10 dollar was het maar en je doet er een jaar mee hoor!)

Ik had mijn koekjes ook prima met een zakje vanillesuiker van Oetker kunnen maken, zeg maar. We hadden het verschil niet geproefd. Mijn jongens zouden het net zo heerlijk vinden.

De jongste vond het met name leuk dat hij mocht roeren. En de oudsten vonden het met name leuk dat ik het deed, koekjes maken. En  dat ze er een mochten opeten op hun kamer tijdens het lezen van Pluk van de Petteflet, was voor hen belangrijker dan het koekjes op zich.

Want: het gaat om het deeg!

Recap:

  1. Het lekkerste aan koekjes, is het deeg
  2. De kwaliteit van de boter, bloem en eieren boeit niet
  3. Als het recept te moeilijk is, moet je een ander recept zoeken.

Ofwel:

  1. Het leukste aan bloggen, is het bloggen, niet het publiceren of gelezen worden
  2. Iedereen kan bloggen.
  3. Als de lat te hoog ligt, moet je hem verlagen.

Logisch, toch?

* Dit is een mooi onderwerp voor een volgende keer, maar even hoor: wat is het nut van dure ingredienten als je het eten zo weer op hebt? Maakt het echt zo ontzettend veel uit dat het opweegt tegen de kosten en energie? Of: gaat het meer om the thrill of the chase? Zijn dure ingrediënten, met andere woorden, het koekjesdeeg??

**Ik heb bijna al Jamie’s kookboeken thuis. Zelfs de rare, over Amerika en zo. Ik bewonder die man om wat hij kan en wat hij doet en wat hij voor elkaar krijgt en om zijn passie. Maar om nou te zeggen dat ik er zo veel uit kook? Nee. Ik gebruik het meer als inspiratie.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

11 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Waarom ik niet over koekjes blog – Elja Daaeantwoord
9 februari 2015 om 15:53

[…] goed, de titel van dit stuk is maar gedeeltelijk waar. Want ik blog wel eens over koekjes. Zoals hier. Of over boterkoek. Zoek voor de lol maar eens op ‘koekjes’ of ‘boterkoek’ […]

Vijf ingrediënten die je niet nodig hebt om goed te kunnen schrijven | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijvenantwoord
8 maart 2014 om 09:05

[…] recente blogpost ging over koekjes bakken versus het maken van gerechten aan de hand van Jamie Oliver’s […]

Yvonneantwoord
5 maart 2014 om 23:10

Herkenbaar en een heuse reality check. Ik denk namelijk ook dat.com meeste van ons, incl mijzelf, te moeilijk denken. Het moet perfect zijn en een ander moet het willen lezen. Nee zo werkt het niet..

Elja Daaeantwoord
6 maart 2014 om 07:15
– Antwoord aan: Yvonne

Ja, dat denk ik ook, dat we te moeilijk doen. Het komt denk ik omdat het publiek is, openbaar, en we willen naar buiten toe het beste zijn, het goed doen. Maar dat belemmert ons ook. En daarmee belemmeren we ons eigen leerproces.

HeleenMoesantwoord
5 maart 2014 om 21:55

Het mooiste aan koken is ‘waar heb ik zin in?’ en ‘kan het met wat ik in de kast hebt staan?’ en juist dat levert de lekkerste resultaten! Niet perse aan smaak, maar die verrekte beleving (kuch) er om heen. De vrijheid voelen maar aan te kloten, omdat het van jezelf mag, misschien een stuk uit een recept jatten en vooral er je eigen draai aan geven, je een Jamie voelen als je alles nonchalant op een grote schaal flikkert.. euh.. opmaakt 😉

Elja Daaeantwoord
6 maart 2014 om 07:16
– Antwoord aan: HeleenMoes

Nou Heleen, dat klinkt PRECIES als hoe ik blog!! :)) Ook iets voor jou? 😉

Heleen Moes
6 maart 2014 om 08:37
– Antwoord aan: Elja Daae

Dat is hartstikke(!!) iets voor mij 🙂 ik moet mijzelf alleen soms meer toelaten een Jamie te zijn en niet perse een Jonnie Boer met z’n precisie werk.
In de keuken geniet ik er al van, nu tijd om in andere vertrekken me ook zo vrij te gaan gedragen, dan komt dat gevoel er vast achteraan..

Aleidantwoord
5 maart 2014 om 21:37

Hear hear

Elja Daaeantwoord
6 maart 2014 om 07:16
– Antwoord aan: Aleid

We heart cookies! Blog jij eigenlijk Aleid??

Aleid
6 maart 2014 om 14:39
– Antwoord aan: Elja Daae

Nee, niet meer. Ben wel een fervent blog-lezer…

Elja Daae
6 maart 2014 om 20:56
– Antwoord aan: Aleid

Nou, dat is natuurlijk ook prima, voor ons bloggers…! Maar zou wel benieuwd zijn naar jouw blogschrijfsels.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.