Bloggen met je eigen stem, en niet die van een ander

twitterchat #blogpraatIk werd enorm getriggerd gisteren door een tweet tijdens twitterchat #blogchat (iedere zondagnacht 3 uur Nederlandse tijd ;-)).

Die was als volgt: How long has it taken you to find your voice in blogging? I had to do some real work to do this., door @boydjane. Dat leek me een mooi onderwerp voor #blogpraat. Pas nu ik iedere dag blog, begrijp ik  wat zo’n stem inhoudt en hoe belangrijk het is om je stem te vinden. Fijn, ook.

Laat je niet beperken

En ik realiseerde me door de discussie in #blogpraat vanavond dat ik mezelf heel lang beperkt heb. Heb gevoeld. Ik had allerlei ideeën over hoe het moest, bloggen.

Allemaal onzin, realiseer ik me nu. Beperkingen, die ik mezelf opgelegde, opgesteld door anderen. Zo moet een blog er uit zien, zo moet je het aanpakken, zoveel waarde moet je toevoegen, zo persoonlijk moet je zijn, etc.

Stel je eigen kader

Linda heeft gelijk. Kaders kunnen nuttig zijn, zolang ze je eigen kaders zijn, om de goede redenen. Misschien om jezelf meer structuur te geven, of anderszins te helpen. Ik vind een thema heel handig voor mijn blog, en leuk bovendien. Een doelgroep is ook handig, als je met je blog een doel wilt bereiken. Als je bijvoorbeeld blogt ter ondersteuning van je zakelijke doelen.

Ik zei het al eerder, ik blog eigenlijk gewoon voor mezelf. Natuurlijk heb ik wel een doelgroep in gedachten. Maar toch – die heeft vast geen behoefte aan iedere dag een blog!

Hoe vind je je blogstem?

Maar hoe vind je dan je eigen stem? Het antwoord is simpeler dan je denkt. Dan ik dacht, als je het me twee maanden geleden zou hebben gevraagd.

Misschien is het allemaal niet zo ingewikkeld. Misschien gaat het vrijwel vanzelf. Gewoon door het veel te doen. Iedere dag, iedere week, met regelmaat. Doelstellingen en doelgroep, prima. Maar blijf jezelf.

Zoals @raaphorst het zo treffend verwoordde:

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

8 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Demavahiantwoord
30 maart 2012 om 21:25

Het is bizar. Ik ben op 28 februari dit jaar mijn blog begonnen en had echt geen idee wat ik er mee ging doen. Maar nu ben ik dus ruim een maand bezig, met inderdaad elke dag een stukje en ik ben tot de ontdekking gekomen dat ik me het lekkerste voel als ik totaal niet nadenk over hoe ik zou moeten schrijven.

Mijn schrijfsels gaan dus alle kanten op. Soms kort, soms lang. Soms positief, soms uitermate kritisch. Ik dacht eigenlijk dat ik geen “schrijfstijl” had, maar die heb ik dus wel! Een heel dynamische 🙂

Elja Daaeantwoord
31 maart 2012 om 01:13
– Antwoord aan: Demavahi

Echt bizar: ik zit net een blog te typen hierover. Over het volgens van je eigen stem, en hoeveel krachtiger dat is dan het volgens van regels en trucjes om beter te bloggen. Ha! Gaaf dat je dat ontdekt hebt! En al een maand bezig…lekker!!! 🙂

Bloggen: vind je eigen ‘stem’ | Blogpraatantwoord
5 februari 2012 om 04:54

[…] En dat deed ik zelf ook. Maar dan op de vraag hoe je je blogstem kunt vinden en wat er voor mij in is veranderd door de jaren heen [Bloggen met je eigen stem]. […]

Robert Keizerantwoord
31 januari 2012 om 23:08

Herkenbaar. Ook ik ben na een maand #iederedagbloggen tot (voorlopige) conclusies gekomen die ik vantevoren echt niet had kunnen bedenken. Ook al omdat je jezelf bijna dwingt de grenzen op te zoeken en er overheen te gaan, om dan te ontdekken dat die (zelfopgelegde) grenzen eigenlijk onnodig waren.
Ik ben heel benieuwd waar deze ontdekkingsreis nog meer toe gaat leiden.

Anoniemantwoord
31 januari 2012 om 12:25

Hoi Elja, heb net een blogje over blogpraat geschreven.
was best enerverend he lol
ik heb je gelinkt is dat goed?
word ik zomaar genoemd in je blog wauw!

Martine Bakx ARTOEKantwoord
31 januari 2012 om 11:16

Kaders, beperkingen, voldoen aan iets…. ik heb er nooit last van gehad. Wat mij lange tijd tegengehouden heeft om te bloggen (iedereen riep, je moet eens gaan bloggen met je webwinkel) is dat ik geen idee had WAAROVER ik dan zou moeten bloggen. Heel zakelijk ben ik op google gaan kijken waar mijn doelgroep vaak op zocht. Traktaties had een enorm zoekvolume, vond en vind ik een leuk thema en weet ik veel over te vertellen. Het eerste blog was geboren. Niet zo lang daarna ging ik ook verplicht twitteren, een soort microblog, maar dan vluchtiger. Geen idee waarover ik moest twitteren.
Maar al snel ging het vanzelf. Heb 4 blogs inmiddels en trap voortdurend op de rem dat ik niet alles hoef te twitteren of uit hoef te schrijven voor een blog.
Mijn tip; niet nadenken, gewoon doen. Zoiets als deze reactie.

Succes met bloggen Elja!

Nicoantwoord
5 februari 2012 om 20:52
– Antwoord aan: Martine Bakx ARTOEK

zo is dat.. Just do it

Elja Daae
6 februari 2012 om 03:48
– Antwoord aan: Nico

Blog je ook dagelijks Nico? Link? Zet ik hem erbij op iederedagbloggen.nl

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.