Words to live by

wordsMooi boek geleend van Anna-Maria. Helemaal zij. En ook een beetje ik.

Dat deed me denken.

Op Facebook, in mijn feed, circuleert een artikel over racisme. Van mijn Amerikaanse vrienden, die het aan het delen zijn en meer. Die zich actief uitlaten over wat ze denken en vinden. Over hoe blanke mensen zich uit moeten spreken naar aanleiding van weer een klein zwart jongetje dat onderweg is naar zijn oma, op klaarlichte dag, en neergeschoten is.

Misverstand.

(hier het, uitgesproken, artikel)

Het is goed, je uit te spreken.

Er komt alleen verandering als je dingen benoemt.

Ook eng, dat merk ik als ik het met mensen heb over Zwarte Piet.

Ik wil het meer gaan doen, me uitspreken.

Als ik durf!

(boek: Damn Good Advice, George Lois)

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Robertantwoord
27 november 2014 om 17:17

Voor mij heeft “het web” wel zo’n beetje zijn tijd/kans gehad om zich uit spreken. Het is aan alle kanten uit de bocht gevlogen. Toen ik nog Chrome als browser gebruikte, had ik een “shut up” plug-in. Alle reacties op nieuwssites en blogs werden automatisch verborgen (tenzij ik het nadrukkelijk toestond, zoals op jouw blog). Helaas doet Chrome al een tijdje raar, en surf ik nu noodgedwongen via Firefox waarvoor ik nog geen shut up alternatief gevonden heb. En moet ik ongevraagd opvangen hoe mensen – gewoon onder eigen naam – op een keurige, mainstream nieuwssite anderen “zoon van een k*nker moslimh**r” (zonder de *’s, dat begrijp je) mogen noemen.

Ik ben zeer voor de vrijheid van meningsuiting, maar internetgebruikers kunnen duidelijk niet met deze vrijheid omgaan. Sociale media meed ik al, en daar komen nu steeds meer gewone nieuwssites bij.

Elja Daaeantwoord
28 november 2014 om 14:41
– Antwoord aan: Robert

Ja, ik denk dat ik een ingebouwde ‘shut up’ plugin heb Robert. Ik zie die dingen gewoon niet meer en kijk er niet naar. Mijn web is een fijne plek vol interesante mensen, laagdrempelig contact en geweldige informatie. Maar dat komt denk ik ook omdat ik mijn filter aan heb staan en vermijd wat ik niet leuk vind. Struisvogeltje!

Jacob Jan Voermanantwoord
27 november 2014 om 12:04

Ik had het nog niet gelezen. Maar (toeval?) ik heb net weer eens een mening-pots geschreven. Over politiek, jawel! Soms moet dat, vind ik.

Aleidantwoord
26 november 2014 om 20:15

Uitspreken is goed en dat moet je doen! Durven ja, dat ook. Maar als je beleefd blijft en je eigen mening bij jezelf houdt, is het eigenlijk niet eng, ik bedoel, het is alleen maar eng als anderen zich beledigd gaan voelen, ja toch?

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.