WordPress voor online trainingen: over Learndash, Divi, BuddyPress en meer

NB: zie update jan 2019 onderaan deze pagina!elja.academy home pageWordPress voor online trainingen: het kan. Mijn nieuwe online trainingssite is gemaakt met WordPress. Ik heb er software aan toegevoegd om er online cursussen mee te kunnen geven: LearnDash. En een ‘visual builder’, een hulpprogramma waarmee je heel eenvoudig mooie webpagina’s kunt maken door blokjes te slepen: Divi. En inmiddels heb ik ook een forum voor gebruikers van mijn trainingen: BuddyPress. En natuurlijk heb ik een webwinkelmodule: WooCommerce.

WordPress kan alles

wordpress voor online trainingen

Met WordPress kun je eigenlijk je website veranderen in wat je maar wilt. Een webwinkel, een online trainingssite, een community forum. Het is allemaal mogelijk.

Ik roep altijd tegen opdrachtgevers dat het allemaal heel makkelijk is. Dat je zo’n online trainingssite voor een paar honderd euro hebt staan.

En dat klopt ook. En het is ook zo, vergeleken bij het implementeren van grote softwarepaketten. In principe kun je het zelf.

Ervaring is een vereiste

Het punt is alleen dat je toch wel wat ervaring moet hebben met WordPress. Zodat je begrijpt hoe dat systeem in elkaar zit. Want hoe meer je toevoegt, hoe lastiger het wordt om te weten waar je moet klikken om het systeem te laten doen wat je wilt.

WordPress is een gelaagd systeem. Een content management systeem. Je kunt er allemaal content in stoppen (denk aan webteksten of afbeeldingen of een naam en een foto). Al die content krijgt een labeltje dat een bepaalde hiërarchie toekent aan jouw stukje content. Je hebt pagina’s, gebruikers, berichten, reacties, menu’s, widgets.

Vervolgens gelden voor al die labels bepaalde regels. En binnen die hiërarchie kun je eindeloos variëren. Alles wordt overgoten met ‘thema’s’, softwarepakketjes die bepalen hoe alles er uit ziet. Of je webteksten blauw zijn of zwart en je websiteachtergrond groen of paars, etc.

Het makkelijke is dat je door een thema te downloaden en ‘aan’ te zetten, direct het uiterlijk van alle content op je website kunt wijzigen. WordPress weet precies wat een pagina is, wat een bericht, wat een reactie en hoe die zich allemaal tot elkaar verhouden. Met een thema dat definieert hoe alles er uit moet zien heb je alles, hop, veranderd van uiterlijk, terwijl de inhoud en de hiërarchie behouden blijven.

WordPress voor online trainingen

Een LMS (een Learning Management Systeem, zeg maar: e-learning software) dat gemaakt is voor WordPress maakt handig gebruik van die hiërarchie. In plaats van ‘berichten’ heb je ‘lessen’. Die kun je weer groeperen naar ‘modules’. En al die modules kun je weer hangen onder een ‘training’. Het is eigenlijk niet veel anders dan pagina’s en berichten.

Je hebt er meerdere, waaronder Sensei, dat door de eigenaren van WordPress en WooCommerce (bekende webwinkelsoftware) is gemaakt. Het deed net niet wat ik wilde, dus na een aantal tests heb ik toch gekozen voor een ander pakket. LearnDash, heet het. Ook vrij simpel om te installeren en te activeren.

Het punt is dat je wel moet begrijpen wat die hiërarchie is. Wat onder wat hangt, wat de paraplu is als het ware. En wat verbonden is met wat.

Hiërarchie en labels

Als je bijvoorbeeld nog een betaalmethode wilt hangen aan je online training, moet er weer een koppeling komen tussen wat WordPress herkent als ‘product’ en wat te boek staat, volgens de labels, als ‘training’.

Het zelfde geldt voor een forum. Om een forum in te kunnen stellen dat alleen zichtbaar is voor de mensen die deelnemen aan een specifieke training, heb je eerst een groep gebruikers nodig. Een item in de hiërarchie waaraan WordPress regels kan toekennen. Alleen de mensen die in de groep ‘Online training Bloggen als een pro‘ zitten kunnen in het forum voor de training ‘Bloggen als een pro’ berichten plaatsen.

In de basis is het simpel, in de uitwerking is het even zoeken

wordpress voor online trainingenIn de basis is het heel simpel. WordPress begrijpt de labels en de regels. En jij kunt die aanpassen. Je hebt voor iedere label andere instellingen. Bijvoorbeeld: deze mensen uit deze groep mogen in dit forum. Of: deze training bestaat uit deze modules en deze lessen en de mensen die deze training gekocht hebben mogen deze lessen zien.

Of: als iemand deze training gekocht heeft, krijgt hij een mailtje met de bevestiging van de transactie én een mailtje om hem of haar welkom te heten bij de training.

De uitdaging is dat je als beheerder moet begrijpen wat de labels zijn, hoe ze zich tot elkaar verhouden, hoe je ze aan elkaar kunt koppelen, welke regels je wilt toepassen en – belangrijk – waar je dat allemaal moet doen.

Zo was ik net een uur bezig om te ontdekken dat je, om een forum aan te maken, eerst ergens een vinkje moest zetten om ‘groepen’ mogelijk te maken. En dat de dingen die in een forum worden gezegd het label ‘activiteiten’ hebben, in BuddyPress (de forumsoftware die ik gebruik).

Zonder het label ‘groepen’ kun je mensen niet groeperen. En dan kun je niet de regel ‘mogen berichten plaatsen en lezen die te maken hebben met online training Bloggen als een pro’ activeren.

Instructies zijn essentieel

wordpress voor online trainingenHet klinkt misschien als houtje-touwtje-werk, maar dat is het niet. Omdat de ondergrond robuust is en de hiërarchie duidelijk. En de basis solide – labels, regels, thema, koppeling, CHECK.

Het probleem is meer dat je soms heel lang moet zoeken om te ontdekken waar je op moet klikken om een en ander werkend te krijgen. Waar het knopje zit om iets te doen of te voorkomen. Instructies ontbreken meestal. Ook op de websites van de leveranciers die vol trots aankondigen dat iets mogelijk is. Ze leggen vaak niet uit HOE DAN.

Verbazend genoeg is er nergens iemand te vinden die stap voor stap uitlegt, in lekentaal, wat je moet doen als je bijvoorbeeld zo’n forum wilt activeren.

Al vallend en opstaand wijs geworden in de wondere wereld van WordPress, LearnDash, Divi en meer, heb ik een grote file in Evernote (mijn digitale aantekeningenboek) staan waar ik iedere keer heb opgeschreven wat de oplossing was voor een probleem.

Ook heb ik een lange lijst bijgehouden van de plugins die ik heb geïnstalleerd om alles werkend te krijgen. Ik zet hem voor de geïnteresseerden hieronder. Ik ben van plan om nog eens alle aantekeningen op dit blog te zetten, zodat mensen die ook aan het stoeien zijn met LearnDash en WordPress voor online trainingen er wat aan zullen hebben.

Dan ga ik nu weer terug naar mijn nieuwe forum. Je moet het toch wel een beetje leuk vinden…dat blijkt wel.

Voor de liefhebber: Plugins voor een online trainingssite met LearnDash

 • Intuitive custom post order (Intuïtieve CPO): om lessen en onderwerpen te kunnen drag en drop verplaatsen. Dit werkt via ‘settings’ > intuitive co.
  Uitleg hier: https://support.learndash.com/articles/drag-and-drop-lesson-order/. Filter in ‘onderwerpen’ op ‘les’ of in ‘lessen’ op ‘training’ en wijzig de volgorde door te hoveren tot het een kruisje wordt.
 • LearnDash: basis LMS
 • LearnDash pro dashboard: voor statistieken
 • Follow-up emails: email maken van WooCommerce voor productgerelateerde emails (en Sensei)
 • Better notifications for WordPress: om de welkomstemail met wachtwoord van gebruikers en andere standaard emails aan te passen
 • LearnDash notifications: email notificaties specifieke rondom LearnDash events
 • LearnDash WooCommerce integration: om oa mollie te kunnen koppelen
 • Moneybird API woocommerce: om facturen te kunnen sturen vanuit Moneybird direct bij aankoop
 • WooCommerce: afwikkeling betaling webwinkel
 • WooCommercie mollie gateway: koppeling met Mollie
 • WP Simple email sender: om afzender van WP emails te kunnen wijzigen (lukt niet met de andere notificatie-plugins). Te vinden onder ‘Instellingen’ > WP Single Email
 • Canvas: WooCommerce theme dat goed werkte met WooCommerce winkel en de standaardpagina’s en met Sensei. Niet zo’n mooi of fijn thema. Problemen met header image en author box etc.
 • Gravity forms (39 dollar)
 • Gravity forms learn dash integration
 • Uncanny learn dash toolkit: oa login weergeven in menu, verbergen dashboard (omdat gebruikers die anders zien)
 • Follow-up emails: om woo commerce emails te kunnen verzenden afhankelijk van acties van klanten
 • Divi: wordpress thema
 • Divi builder: om visuele content editor te gebruiken
 • Better notifications for wordpress: om standaard wordpress notificaties te kunnen bewerken. Nadeel: laat je de new user notification niet echt bewerken met custom fields. Alleen die login link om je password te recetten kan niet meer anders! Moet nu standaard zo van wordpress.
 • TinyMCEadvanced: editor, omdat de paragrafen en witregels in Divi soms vanzelf verdwenen
 • WooCommerce Order Status Control: om betalingen automatisch goed te kunnen keuren
 • BuddyPress
 • BuddyPress for Learndash

Update: januari 2019

Ik schreef dit artikel bijna 2 jaar geleden. Sindsdien krijg ik niet alleen mailtjes maar soms ook telefoontjes van mensen die helemaal vastzitten in LearnDash of andere WordPress software voor online leren.

Mij bellen heeft niet zo veel zin, want ik ben al meer dan een jaar niet meer bezig met LearndDash. Er kwam een moment dat ik me realiseerde dat het te gek werd.

Als je geen web developer bent, kost het maken van zo’n e-learning site je gewoon veel en veel te veel tijd. Zoals je waarschijnlijk gemerkt hebt (de mensen die hier landen vanuit Google zijn vaak al druk bezig met LearnDash) is het allemaal gewoon veel ingewikkelder dan je denkt. Daarom volgt nu een praktische tip van een ervaren ondernemer:

Jouw tijd is geld waard.

Je denkt dat je geld uitspaart door het 1) allemaal zelf te doen en 2) een systeem te bouwen waarbij je niet betaalt per gebruiker. Maar de waarheid is dat je waarschijnlijk weken, zo niet maanden bezig bent om het allemaal in orde te krijgen.

Ongeveer anderhalf jaar geleden heb ik het allemaal anders gedaan. Ten eerste heb ik alles in een betaald (hosted) platform gezet, waar ik betaal per gebruiker. Ik heb helaas een heel duur platform gekozen – achteraf niet zo handig. Inmiddels zijn er echt betere en goedkopere alternatieven, begrijp ik van developers die ik ken. Zoek dus eens goed en vraag rond.

Daarnaast heb ik een van mijn cursussen gratis gemaakt en gewoon op een aantal WordPresspagina’s gezet met embedded Vimeo-video’s. Cursisten krijgen automatisch iedere paar dagen een link naar de volgende video, via een reeks e-mails in Mailchimp. Klaar.

Ik wens je veel succes bij je e-learning avontuur! Hopelijk vind je een oplossing die past bij je kennis en budget.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.