Over werken (vieren) en vakantie (vieren)

laptopIk ontdekte tot mijn schande deze week pas het leuke #kommaarop bloginitiatief waarbij meerdere mensen antwoord geven op dezelfde vraag. Die vraag gaat dit keer over vakantie nemen, als zelfstandige: 6 weken vakantie nemen, kan dat?

De vraag en de antwoorden (lees ze hier) brachten me in verwarring. Of confronteerden me met mijn afwijkende denkbeelden. Of, nou ja, ik weet het niet. Laat ik zeggen dat ik er anders naar kijk.

Natuurlijk geloof ik in het belang van vakantie.

Van offline gaan, telefoon uit, emailbox dicht en lekker even helemaal loskomen. Natuurlijk geloof ik in opladen (van jezelf! niet de iPhone). En ik geloof in tijd doorbrengen met mijn gezin zonder elektronische figuren.

Maar ik geloof niet dat ik dat 6 weken zou kunnen. En ik weet ook niet of ik het zou willen. Zowel voor Frankwatching Webinars, waar ik collega’s heb en behoorlijk misbaar ben, als voor mijn eigen ZZP-schap, waar ik natuurlijk de enige ben.

Ik heb die zaken nodig, als ondernemer. Niet alleen omdat ik geen geld verdien als ik niet werk! Ook omdat ik moet zorgen dat er geld binnen blijft komen. En blijft continu doorgaan. Maar ik vind het ook gewoon veel te leuk om met mijn werk bezig te zijn.

poolErgens ben ik er wel een beetje jaloers op.

6 weken vakantie! Stel je voor.

Maar ook weer niet.

Ik geniet van mijn online leven en werk. Het geeft me plezier, voldoening, contacten.

En offline gaan…ach. Mij geeft het juist rust dat ik terwijl ik op vakantie ben, af en toe een berichtje krijg van een collega, af en toe mijn email kan checken.

En eerlijk gezegd vind ik de zomer een verademing qua werk. Ik heb geen live webinars, ik kan nadenken over nieuwe webinaronderwerpen, presentaties maken voor mijn andere werk, artikelen schrijven. Boek afmaken. En 100 klusjes die ik heb laten liggen oppakken met collega’s die ook meer tijd hebben dan anders.

Plus, ik vind het heerlijk om zelfstandige te zijn en ondernemer.

Het motiveert me.

Ik vind het kicken dat er iedere maand geld binnenkomt op mijn rekening. Ik geniet van nieuwe leads, nieuwe klanten, nieuwe ideeën. Dat het betekent dat ik mijn werk niet zo maar 6 weken stil kan leggen, voelt niet als een opoffering. Want alles wat ik doe, komt mijzelf ook ten goede.

Maar, toegegeven, ik vind het ook erg moeilijk voor te stellen dat het uit kan, 6 weken het licht uit. 6 weken onbereikbaar zijn voor klanten. Je moet het inkomen maar kunnen missen en het risico maar durven nemen! Ik kan en durf dat niet.

Neemt niet weg dat ik iedere zelfstandige van harte gun dat hij/zij zoveel vrije tijd heeft als hij/zij nodig heeft. Dat is toch wel het voordeel, zou je zeggen, van zelfstandig zijn!

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Sonja van Vurenantwoord
10 juli 2014 om 22:10

Leuk dat jij er ook nog over blogt, Elja! De vraag maakt veel los. Op mijn blog hebben ook veel mensen (uitgebreid) gereageerd.

Het jammere van het zo specifiek benoemen (6 weken), is dat het onderliggende thema een beetje ondersneeuwt: afdoende vrijheid/vrije tijd inbouwen om te zorgen voor het belangrijkste voor de continuïteit van je bedrijf als zelfstandige: jijzelf.

Hoe je dat doet en waar jij je goed en gezond bij voelt verschilt natuurlijk enorm per persoon en wat mogelijk is binnen jouw business. Zelf heb ik het opgedeeld in 3x 2 weken verspreid over het jaar. Maar in de reguliere werkweken bouw ik ook ‘vrijheid tijd’ in. Op een flexibele manier die past en geen wrijving met het werk veroorzaakt. Dat is het mooie als je eigen baas bent, dat je dat kunt doen.

Ben het helemaal met je eens dat het genieten is, bezig zijn met zoveel leuks voor en in je eigen business. Dat zet je eigenlijk nooit ‘uit’. Na weekenden, tijdens wandelingen en in vakanties komen nogal eens allerlei ideeën boven, zowel voor mezelf als voor klanten. Ben ik dan aan het werk als ik die verder uitwerk? Nee, zo voelt het niet. Je leeft.

Denk trouwens dat we erg bevoorrecht zijn met ons energiegevende werk en onze werkbare zelfstandigheid. Dat is lang niet voor iedereen mogelijk en haalbaar.

Elja Daaeantwoord
14 juli 2014 om 16:11
– Antwoord aan: Sonja van Vuren

Ik denk dat er, als er twee weken had gestaan, niet zoveel discussie was gekomen. Iedereen vindt het normaal (in Nederland althans…) als iemand twee weken niet bereikbaar is. Zelfs als zelfstandig ondernemer. Maar 6 weken is echt andere koek!

Juist omdat het voor velen van ons niet zo makkelijk is om het hoofd boven wat er te houden, verbaasde het me dat een lange vakantie zo normaal werd gevonden. Dat triggerde mij dan weer.

Ik ben het ook met je eens, het is een voorrecht als je werk zo leuk is dat het energie geeft. En dat we anderzijds allemaal wel eens even de knop om moeten zetten en gewoon even los moeten komen van dagelijkse excitement 🙂

Sonja van Vuren
14 juli 2014 om 17:57
– Antwoord aan: Elja Daae

Bedankt voor je reactie, Elja! Ja, daarom stond er ook 6 weken, om te triggeren. Pfoeh, nou, dat hebben we geweten, haha! 😉

En dan moet ik voor lief nemen dat het onderliggende punt onder kan sneeuwen – dat goed voor jezelf zorgen, afdoende bijtanktijd nemen, de basis is voor de continuïteit van je bedrijvigheid. Als je ziek wordt door overbelasting, staat zéker alles stil (dat heb ik zelf ervaren).

En daarnaast de kwestie dat werken/werken/druk/druk een statussymbool is geworden en almaar meer werken soms aangedragen wordt als een oplossing voor álles: https://decorrespondent.nl/1248/moeten-we-terug-naar-de-60-urige-werkweek/89830156416-be5b07b8

Ondernemers, zzp’ers of werknemers nemen overigens wel vaker een keer eenmalig langere tijd vrij om een wereldreis te maken of, zoals toevallig in het geval van Agnes, een lang gekoesterde droom van fietsen naar de Noordkaap waarheid te laten worden (zowel Agnes als haar vriend zijn overigens zelfstandig ondernemer). Zij doen dat dus niet ‘zomaar’ en hebben het lang en zorgvuldig voorbereid. En dan kan het wel degelijk, ook als zelfstandigen.

Trouwens, 6 weken verspreid over het jaar vrij, ieder jaar, vind ik inderdaad normaal. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de soort business waar je in zit, of je een partnernetwerk hebt waar je een beroep op kunt doen, je persoonlijke situatie (ik heb bijvoorbeeld geen kinderen en heb t/m december 2012 ‘veilig’ in loondienst gewerkt) en wat je (materiële) wensen en behoeftes zijn.

En wat is precies ‘vakantie’ als je het zo naar je zin hebt als wij? M’n man en ik zijn nu lekker samen vrij. We genieten van thuis zijn, de zon, wandelen en onze tuin. Maar deze en volgende week schrijf ik wel gewoon een paar ghostblogs ivm http://www.sonjavanvuren.nl/wat-ik-doe/blogstrippenkaart/ abonnementen. Ben ik dan aan het werk? Ik ben in balans.

En als ik het zo lees, ben jij dat ook, Elja en daar gaat het om. Als je in staat bent om een leven te leiden waar je je goed en gezond bij voelt, waar je niets en niemand schade mee toebrengt en sommige mensen zelfs kunt inspireren en helpen, dan ben je toch ontzettend ‘rijk’? 🙂

Elja Daae
16 juli 2014 om 14:53
– Antwoord aan: Sonja van Vuren

Iedereen moet lekker doen wat hij of zij zich goed bij voelt, dat is zeker! Helemaal eens!!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.