Wat is de beste opbouw van een blog (-artikel)?

blog makenWat is de beste opbouw van een blogartikel? Bestaat er een gouden format? Is er een richtlijn te bedenken voor hoe een blog er uit moet zien?

Ik geloof dat ik die vraag de afgelopen week meer dan 3 keer gekregen heb. In de email. Tijdens een webinar. En op Twitter.

Nu is het zo dat ik niet geloof in die richtlijnen. Die gouden formule. Ik vind het onzin. En bovendien vind ik dat het de lol en de creativiteit uit bloggen haalt.

Maar als ik een richtlijn (voor een blogartikel met tekst) zou moeten geven zou het zoiets zijn:

 1. Gebruik het liefst niet al te lange alinea’s.
 2. Zorg dat de eerste alinea, hoe kort ook, je publiek direct grijpt.
 3. Gebruik tussenkopjes (en maak ze relevant).
 4. Besteed aandacht aan afbeeldingen.
 5. Gebruik woorden en een stijl die aansluiten bij je doelgroep.
 6. Maak je tekst persoonlijk: vermijd het gebruik van ‘we’, schrijf vanuit jezelf, deel anekdotes, gedachten en gevoelens.
 7. Let op de rode draad: wat is de clou? Is er een inleiding? Wat moet er in de tekst zelf? Hoe sluit je af? Roep je vragen op en zo ja, geef je ook de antwoorden? Neem je de lezer aan de hand?
 8. Maak je niet druk om de lengte. Concentreer je op wat je wilt zeggen. Lang, kort, maakt niet uit.

Maar nogmaals, eigenlijk wil ik helemaal geen richtlijnen geven.

perfect blogEr is geen gouden formule.

Er is geen ideaal blog.

Er is geen ideale titel.

Er is geen garantie op succes.

Jammer he?

Leuk he?

De kunst is om je eigen blogstem te vinden. Je eigen gouden blogformule.

Daarom ook nog een paar tips om je blogstem te vinden:

 1. Lees zoveel mogelijk blogs.
  Doe dat regelmatig. Zo krijg je gevoel voor die bloggers en hun blogs en daarmee ook voor de mogelijkheden voor je eigen blog. Ik gebruik Feedly om blogs bij te houden. Bloglovin is ook een manier.
 2. Blog veel en vaak
  Hoe meer je blogt, hoe meer je ervaart hoe het is, hoe meer reacties je krijgt, hoe meer je leert, hoe meer je je blogstem vindt. Hoe meer je je stijl ontwikkelt. Ik neem mezelf als voorbeeld: ik heb inmiddels een eigen stijl ontwikkeld maar ik heb er naar schatting zo’n 1.500 geschreven de afgelopen 9 jaar.  En ik heb er duizenden gelezen en honderden beoordeeld voor Frankwatching.
 3. Gooi de perfectie overboord
  Je kunt je streven naar perfectie rustig overboord gooien. Want geloof me maar: het perfecte blog bestaat niet. Echt niet. Af en toe heb je misschien een hit. Maar het is het vele proberen en doen waarmee het je gaat lukken. En dat lukt alleen als je daadwerkelijk op ‘publish’ klikt.

Er bestaat geen gouden formule voor het perfecte blog.

Die formule bestaat, voor zover ik begin door te krijgen, ook niet voor andere dingen overigens. Goed om te weten, he? Kun je nu gewoon je eigen ding gaan doen. Zoals werken aan de unieke opbouw van jouw blogs.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Peter Pellenaarsantwoord
25 juni 2015 om 07:29

Gelukkig maar dat die gouden formule niet bestaat. Ik stel me dan altijd voor dat alle blogs er hetzelfde uit zouden (willen) zien of dat er code wordt ontwikkeld die automatisch van die ‘gouden formulie’ blogposts genereert. Dan nog robots om ze te lezen en kunnen wij met z’n allen iets anders gaan doen…

Elja Daaeantwoord
25 juni 2015 om 19:28
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Ja precies. Brrrrrrrrrrrrrrr!!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.