Waarom je als blogger meer moet lezen en minder schrijven

Als er een onderwerp is waar heel veel bloggers vragen over hebben, is het hoe je je blog beter promoot.

Je hebt een blog, je hebt een doel, je hebt een doelgroep, maar hoe zorg je dat je blog meer lezers krijgt? Ik ben er achter, denk ik: meer tijd besteden aan lezen, en minder aan schrijven.*

Meer verkeer naar je blog door gastbloggen

Als je kijkt naar artikelen over het promoten van je blog, staat gastbloggen er altijd tussen. Blogexperts zijn het er over eens: zo zorg je voor meer verkeer naar je blog, meer lezers, meer abonnees:

[Allemaal goede artikelen boordevol tips! Lezen!]

Is gastbloggen de gouden greep?

Sinds ik iedere dag blog, is het aantal lezers van mijn blog enorm toegenomen. Het leek me logisch dat dat kwam doordat er meer artikelen op mijn blog staan.

Maar vandaag las ik dit artikel:

How to get 40.000 readers without guest blogging.

Daarin legt de auteur uit dat hij voor zijn nicheblog (over muziek) niet zelf blogde op andere blogs. Hij deed een aantal slimme dingen om aan de bekendheid van zijn blog te bouwen.

Kanttekening: Je moet even door het denigrerende ‘The little guy’ heen lezen, het is allemaal niet zo subtiel opgeschreven.

Kanttekening: De werkwijze  wordt beschreven op een manier die slim maar nogal berekenend overkomt. Ik vraag me ernstig af of het allemaal met voorbedachte rade was. Maar goed – zou kunnen. Ieder zijn ding.

Kanttekening: Het hele artikel heeft eigenlijk heel weinig te maken met wat ik me vandaag realiseerde, maar omdat het me triggerde, wilde ik er toch naar verwijzen.

Het gaat om connecties, niet om gastbloggen

Wat het artikel me deed realiseren (hoewel ik, als ik het nu teruglees, dus niet echt precies weet waarom – haha!) is dat de toename in het verkeer naar mijn blog door iets heel anders komt dan de kwantiteit. En ook niet door kwaliteit.

De groei in het verkeer naar mijn blog komt door de relaties die ik heb opgebouwd sinds ik iedere dag ben gaan bloggen.

Sinds ik iedere dag blog, heb ik veel contact met een groep bloggers die dat ook doet. Dat valt ook een beetje samen met een groep mensen die ik ken uit #blogpraat.

Jij en je medebloggers

Ik ben sinds ik iedere dag blog veel meer blogs van anderen gaan lezen.

Niet de grote, bekende blogs. Niet de blogs van goeroes, bekende bloggers en groepsblogs. Maar de blogs van mensen net als ik. Mensen die met passie met bloggen bezig zijn. Sommige mensen bloggen iedere dag, sommige mensen een keer per week, sommige mensen misschien minder. Maakt niet uit.

Ik lees hun blogs niet iedere dag, maar ik probeer het een beetje bij te houden. Ik heb er lol in. Ik voel me betrokken bij de verhalen, bij de lijn van hun blog (van hun leven en/of werk), bij de ontwikkeling. Ik voel me zo betrokken dat ik reacties achterlaat. En mensen laten op hun beurt reacties achter bij mij.

En, realiseer ik me nu, dat is key geweest in die toename van verkeer naar mijn blog. De relaties met andere bloggers en twitteraars.

Hoe dat werkt? Weet ik niet precies. Links die naar elkaar verwijzen misschien? Geen idee. Maar ik denk dat het wel de reden is dat ik zoveel meer verkeer heb naar mijn blog.

De auteur van het ‘40.000-artikel’ heeft het de hele tijd over ‘de kleine man’. Bloggers zoals jij en ik, zeg maar. Je moet het maar uit je pen kunnen krijgen, he? Maar ik snap zijn punt. Ik en mijn medebloggers zijn gewoon, bloggers. Bloggers met passie. Je relaties met medebloggers zoals jij kunnen net zo belangrijk zijn voor je blog als gastbloggen.

Conclusie: ga lezen, niet schrijven

Het achterlaten van comments op blogs is nog zo’n tip die je altijd hoort als manier om meer verkeer te krijgen. Meer lezers. Meer abonnees.Vooral als je ze achterlaat op invloedrijke blogs met dezelfde doelgroep als je zelf voor ogen hebt.

Maar ik begin te vermoeden dat het hebben van echte, oprechte relaties met medebloggers net als jijzelf bent, net zo veel kan opleveren aan verkeer. Als dat je doel is.

Dat is voor mij, en naar ik aanneem voor mijn blogvrienden, niet het doel geweest. We gaan waar ons hart ligt, we gaan daar waar we ons happy bij voelen.

En we menen het. We zijn er oprecht in. Het is meer een soort side effect. Maar goed, er is niets mis met strategisch bezig zijn. Als je het maar meent, in die relaties.

Dus stop met gastbloggen. En steek die tijd in lezen.

 

*Ondertussen ga ik gewoon door met schrijven. EN lezen. EN, als dat zo uitkomt, met gastbloggen. Net hoe het goed voelt. Ik heb het veel te veel naar mijn zin met al die activiteiten.

 

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

9 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Lauradenktantwoord
9 maart 2012 om 09:50

Ja, dat ben ik met je eens 🙂 Uiteindelijk krijg je het gevoel dat je tot een soort van gemeenschap behoort en je leert verschillende soorten mensen kennen.

Lauraantwoord
6 maart 2012 om 11:33

Mooi artikel! Ik denk ook dat die oprechte relaties met medebloggers veel opleveren.  Het is ook leuk en inspirerend om blogs van medebloggers te lezen omdat je iig een passie deelt (bloggen) en vaak nog meer..Blogpraat is ook geweldig natuurlijk! En eindelijk gebruik ik nu Google reader dus nu volg ik je nog makkelijker. Ben Blij met jou en je inspirerende initiatieven!

Eljaantwoord
6 maart 2012 om 16:22
– Antwoord aan: Laura

Dat was lekker wakker worden aan deze kant van de oceaan. Ik zou #blogpraat nooit vol hebben gehouden als er niet zulke leuke mensen waren die keer op keer zo enthousiast meedoen en zo eerlijk hun mening geven en ideeën delen.

Jacobjanvoermanantwoord
6 maart 2012 om 11:31

Heel hard gelachen om je kanttekeningen. 

je zit zo mooi tussen Amerika en Nederland. Geweldig hoe dat mee komt in je blogs 

Eljaantwoord
6 maart 2012 om 16:23
– Antwoord aan: Jacobjanvoerman

Ja, je denkt toch: dat gaan mijn lezers niet leuk vinden, zo’n artikel. En toch zit er wel waarde in, als je er even een Nederlandse bril overheen legt he?

Sharp Benantwoord
6 maart 2012 om 10:03

Dat ga ik onthouden wanneer ik weer eens vind dat ik “dringend zou moeten schrijven.”

Eljaantwoord
6 maart 2012 om 16:24
– Antwoord aan: Sharp Ben

Haha Ben! Maar jij doet dat al heel veel, anderen lezen en aanmoedigen door middel van comments!

Khadija Abarouantwoord
6 maart 2012 om 08:50

Amen to that.

Elja Daaeantwoord
6 maart 2012 om 16:19
– Antwoord aan: Khadija Abarou

🙂

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.