Waarom ik net een stoomtrein ben

Afgelopen weekend maakte ik een ritje met de stoomtrein van de VSM. Een groot succes bij jong en oud. En een prachtig, historisch uitje. Alle lof voor de vrijwilligers die dit mogelijk maken.

De trein waarmee je een ritje kunt maken tussen Apeldoorn en Dieren  wordt getrokken door een enorme stoomlocomotief. Wij stapten op bij station Beekbergen, een historisch stationnetje waar de oude steekkarretjes, koffers en postzakken nog uitgestald staan.

Het is een prachtige ervaring. Die oude wagens waar je in zit.

En die rijdende stoommachine.

De uitvinding die onze wereld drastisch veranderde.

Ik interesseerde me nooit zo veel voor stoommachines, eerlijk gezegd. Maar zowel mijn echtgenoot als mijn schoonvader hebben er iets mee. Dus door de jaren heen – en vele musea, gemalen en stoomtreinen verder – ga je er toch anders naar kijken.

De locomotief heeft 12 uur nodig om op gang te komen. Om op te warmen. Anders barst de ketel letterlijk uit haar voegen.

Eenmaal op stoom (aha! Vandaar de uitdrukking) heb je de beschikking over een kolossale krachtpatser. Het is een kwestie van blijven voeden met brandstof en op de rails houden.

Dat kwam me bekend voor.

Op stoom komen…blijven voeden…krachtpatser die door blijft stomen….

Ik zit namelijk al tijden tegen twee grote projecten aan te hikken. Het is een erg lang mentaal proces geweest om te komen tot het bedenken en nemen van de eerste stappen. Vandaag pas wist ik wat ik moest doen. Waarmee ik moet beginnen.

Het heeft me heel lang gekost om op stoom te komen. Voor het ene project 2,5 jaar. En voor het andere ruim een jaar.

Nu ben ik zo ver dat mijn hart er sneller van gaat kloppen. Het zijn de OS!M’s

Oh, Shit! momenten.

Ik weet dat ik, als ik eenmaal op stoom ben, in staat ben tot kolossale dingen. Aardverschuivingen.

(Jij ook.)

Maar dat maakt het juist zo eng. 

Ik weet dat ik committed ben met die eerste stap. Als ik de eerste stap gezet heb, blijf ik gaan.

No way back.

Op weg naar grandioos succes of faliekante mislukking (en wat is eigenlijk enger??).

Eenmaal op stoom ben ik niet te stoppen.

Ik ben net een stoomtrein.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.