Ik ging vanochtend boterkoek bakken. Voor de koffie-ochtend van de klas van mijn oudste zoontje.
Ik kan heel goed boterkoek bakken. In een half uurtje heb ik er een op tafel, nog lekker ook (hoewel ik niet geheel tevreden was over het resultaat vandaag…maar da’s een ander verhaal).
Ik heb inmiddels heel veel ervaring, want ik bakte er op los de afgelopen jaren in het buitenland. Traditionele Hollandse lekkernij, dat gaat er in als koek.
Vanochtend dacht ik: laat ik er een verhaal van maken op snapchat.
Daar leer je veel van, boterkoek bakken op snapchat.
Dit zijn de dingen die je leert, als je boterkoek bakt op snapchat. Voor iedereen die een ‘storyteller’ wil zijn op snapchat, een goede oefening.
1. Afwisselen van beelden en video
Snapchat biedt de mogelijkheid van foto’s en van video’s. Foto’s kun je lang of kort in beeld laten.
Maar wat ga je hoe doen? Wat is leuk om te laten zien op welke manier? Misschien is een video van 10 seconden boter hakken grappig. Of een achteruitgespoelde video van het bloem dat in de bak gaat. Maar een recept kun je beter fotograferen. Wat komt wanneer het beste uit? Wat geeft het leukste effect?
Punt is: door zoiets te doen, leer je welke content op welk moment past.
2. Timing
Timing is everything, ook op snapchat. Hoe lang laat je je foto’s in beeld? Als er niets bijzonders te zien is, zet je hem op 3 seconden. Maar als je een recept fotografeert, op 10.
Ik vergat telkens dat hij nog op ’10’ stond dus mijn foto’s bleven eindeloos lang (zo voelt dat, op snapchat, eindeloos lang, als het langer dan 3 seconden duurt) zichtbaar.
Het spelen met de beperkingen van de tijd die je hebt, is interessant. En dan moet je er ook nog rekening mee houden dat als je ‘verhaal’ door de dag heen gemaakt wordt, mensen 24 uur later maar een gedeelte meekrijgen en dus context missen.
3. Planning
Een verhaal heeft context nodig. Weten mensen dat het recept er aan komt? Of is het voorbij voor ze een screenshot hebben kunnen maken? Hoe ziet je verhaal er uit als mensen er doorheen klikken, achter elkaar, of er halverwege invallen omdat ze je snaps van die ochtend al hebben gezien?
Je kunt bijvoorbeeld even een tussensnapje doen waarin je context geeft, waarschuwt of aankondigt. Iets dat zelfs de grote media-kanalen op snapchat nog niet altijd begrepen hebben. Het voorkomt dat je kijker te lang nodig heeft om te begrijpen waar hij naar kijkt en daarom de inhoud niet echt kan zien.
Het het is soms gewoon ook lastig. Je vergeet gewoon een essentiële stap te snappen en boem, er zit een gat in je verhaal.
Ik ben zelf fan van The Pioneerwoman, een Food Networkster met haar eigen kookshow, ook op snapchat. Het ziet er heel natuurlijk uit…en ook zij slaat stukjes over in haar recepten.
4. Snapchattechniek
Het is lastig filmen boven de beslagbak als je twee handen nodig hebt. Eigenlijk heb je iemand nodig die dat voor je doet. Dus snapchatkoks hebben een assistent nodig.
Er zijn afstandsbedieningen voor snapchat, zag ik bij >rensdemens< maar zelfs dan heb je een probleem als je boven de bak wilt filmen in plaats van opzij. Een kwestie van goed plannen en nadenken, dus, als je dat althans echt wilt laten zien vanuit die hoek.
Overigens blijkt ook dat de iPhone niet altijd reageert als je vingers onder het beslag zitten…dus dat.
5. Waar zit de waarde van je snapchat verhaal?
Ga je echt alles laten zien? Iedere handeling? Iedere stap? Of laat je er dingen uit uit praktische overwegingen? Is het je bedoeling om echt te laten zien hoe je een boterkoek bakt, of gaat het meer om de entertainment value?
Omdat je niet achteraf kunt editen, moet je weten wat je wel en niet wilt laten zien.
In mijn geval zaten mijn handen zo onder het deeg en had ik zo’n haast om de boterkoek af te krijgen, dat ik er niet aan toe kwam om alle stappen te laten zien. Maar als je terugkijkt is dat een interessante vraag: wat was je doel? Wilde je mensen de fijne kneepjes laten zien? Of meer het algemene idee? Waar zit de waarde van je verhaal?
Goede verhalen vertellen op snapchat is een kunst.
Er zijn mensen die het als vanzelf doen. Er zijn mensen die zich er niets van aantrekken en die net zo goed leuk zijn om te kijken. Maar het kan geen kwaad om er een beetje mee te oefenen. Zelfs al is het tijdens het boterkoekbakken.
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Geef een reactie