Vakantieleesvoer: 12 vakantieboeken met voor ieder wat wils

Lezen is mijn favoriete bezigheid tijdens vakantie. Vakantieleesvoer is een belangrijk ingrediënt! Terwijl ik getrouwd ben met een fervente niet-lezer en drie kleine jongetjes heb die liever zwemmen en zandkastelen bouwen. Gelukkig gunt mijn gezin me mijn boeken! En nee, dat zijn geen intellectuele hoogstandjes. Vakantieleesvoer gaat voor mij om ontspanning en vermaak.

Maar misschien is dat voor andere mensen anders? Daarom vroeg ik een tijdje geleden in mijn nieuwsbrief (inschrijven kan hier, bekijken kan hier) naar het favoriete vakantieleesvoer van mijn lezers.

Er werd niet massaal gereageerd, maar de boekenwurmen die ik ken kwamen direct met suggesties. Dat leverde een interessante, gevarieerde lijst op met vakantieboeken.

Ik heb de beschrijving en uitleg van degene die de aanbeveling doet er onge-edit bij gezet. Waar mogelijk heb ik de links naar bol.com* er bij gezet zodat je direct door kunt klikken.

Met dank aan de boekenwurmen uit mijn omgeving :))

Peter

“Momenteel lees ik 2 boeken om en om:

 • No is not enough van Naomi Klein, over de opkomst van Donald Trump en wat er volgens haar meer te doen valt dan alleen maar tegen hem te demonstreren;
 • Imajica van Clive Barker, over enkele personen die zonder dat ze precies weten hoe de vork in de steel zit betrokken raken bij het opnieuw trachten te verenigen van de vijf dimensies waaruit de Imajica bestaat.

Wat mij betreft allebei perfect om te lezen tijdens de vakantie want het ene neemt je mee in een overrompelende fantasiewereld die als het ware zich om de hoek afspeelt en de het andere is op een prettig conversationele manier geschreven zodat het nergens te zwaar wordt maar je wel een hoop nieuwe inzichten geeft en je prikkelt om actie te gaan ondernemen.”

Peter Pellenaars, van petepel.nl

Maaike

“Pas n mooi boek gelezen. Een familiegeschiedenis, een heel vlechtwerk. Heb genoten: Laten wij aanbidden”

Maaike van Kempen, van podiumbouwer.com.

 Caro

“Boeken. listig. lastig kiezen –

 • Ik heb klaarliggen Weg van de Wereld – door Marica van der Meer – Een vrouw, haar fiets en 28.000 kilometer avontuur van Nederland naar Australië. Ik kan niet wachten.
 • De andere die klaar ligt, al of niet toevallig ook een soort reisboek, in ieder geval over reizen, is: Wie (niet) reist is gek.
  Eén grote lofzang op het reizen door succesvol psycholoog, maar ook hartstochtelijk reiziger Ap Dijksterhuis.
 • En als derde heb ik “Een Verhaal van Liefde en duisternis” (volgens de kaft een adembenemende Dickensiaanse saga) van Amos Oz klaarliggen. 647 pagina’s. Hoppa.

Carolien Geurtsen, caroliengeurtsen.nl

Elvira

“Op jouw vraag móet ik reageren, want er is één boek dat ik ieder jaar herlees. Het is alleen niet bepaald een vakantieboek. Meer een boek om mijn schrijven weer te scherpen. Want ook ik laat mijn blog niet graag los tijdens de vakantie 🙂

Boektitel: On Writing Well (gewoon in PDF online te vinden) van auteur William Zinsser (hier de bol.com link)

Reden: Dit boek vat samen hoe je in klare taal kunt schrijven over non-fictie onderwerpen. Dat is noodzakelijk in een wereld waarin veel te veel woorden worden gebruikt voor informatie-overdracht. Ik pas de lessen gretig toe op mijn blog Kronkeling (maar ik ben nog altijd lerende!).”

Elvira Smit, van kronkeling.com

Elsemarie

de kleine johannes“Het liefst lees ik een verhaal over het gebied waar ik ben. Afgelopen vakantie heb ik Vietnam gelezen, van Andrew X. Pham. Zat weliswaar op Tenerife, maar begreep toch ineens veel meer van alles wat ik meemaakte op m’n reis naar Vietnam een paar jaar eerder ;).

En bij een weekendje kamperen in het bos nam ik laatst De kleine Johannes van Frederik van Eeden mee. Klassieker en zó’n mooi verhaal om midden in de natuur in te duiken.”

Elsemarie Valstra, van www.boomhutaanzee.nl

Elja

Ik houd van detectives, feel good romans en semi-wetenschappelijke verhalen. Ik vind het daarnaast leuk om in een andere wereld te recht te komen. Daarom lees ik deze zomer o.a.

 • The Ladies Room, een fijne feel good chickflick’ [wereld: Texas]
 • Alles van Louis Penny over inspecteur Gamache [wereld: quebec]. Het eerste deel uit de lange serie heet Still life;
 • MWF seeking BFF : een verslag van een vrouw die gestructureerd en semi-wetenschappelijk nieuwe vriendinnen zoekt [wereld: Chicago].
 • Mijn ultieme vakantieboek en mijn favoriete boek allertijden is overigens The Power of One [wereld: Zuid-Afrika]. Het is een episch verhaal over een blank jongetje dat opgroeit in het Zuid-Afrika van rond de tweede wereldoorlog met een liefde voor het land, de mensen, de natuur en een grote droom: bokskampioen worden.

* Logischerwijs had ik overal affiliate links van gemaakt maar ik weet nooit precies hoe dat moet en ik vind het ook een beetje onaardig om met de input van anderen geld te verdienen. Dus klik rustig raak! 🙂

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Aleidantwoord
4 augustus 2017 om 14:31

Oh, had ik niet gezien. Ik heb deze vakantie al een flinke ‘stapel’ gelezen op mijn e reader. Maar de aanraders zijn ‘sapiens’ van Harari, ‘de eerste vrouw’ van Susan Smit en ‘pluche’ door Femke Halsema. Fijne zomer!

Elja Daaeantwoord
6 augustus 2017 om 22:16
– Antwoord aan: Aleid

Ohhhh thanks Aleida!!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.