Vakantie challenge: minimalistisch inpakken

minimalitische reiziger

Mijn nieuwe vriendin Marney vertelde dat ze zich niet echt voorbereidt op een reis, anders dan vervoer en verblijf. Pas als ze aankomen, gaan ze bedenken wat ze willen doen.

Ik heb juist net ontdekt dat plannen er voor zorgt dat je meer kan doen en een leukere ervaring hebt, zoals ik laatst had in Antwerpen. Maar goed, voor beide aanpakken valt iets te zeggen.

Nog veel interessanter vond ik het feit dat zowel zij als haar kinderen niet meer meenemen dan wat in 1 carry-on reiskoffertje (per persoon) past.

Stel je voor: iedereen in het gezin niet meer dan een klein koffertje.

Ik denk aan de afgeladen auto die het resultaat is van mijn inpakkunsten en kan alleen maar jaloers zijn.

Hoe zou het zijn als wij ook allemaal niet meer dan 1 reiskoffertje zouden meenemen? Inclusief speelgoed en boeken?

Als we de avond voor  vertrek niet meer vertwijfeld kijken naar de enorme hoeveelheid spullen die we in de auto moeten proppen?

Het roept wel wat vragen op.

Wat doe je dan met je kleren?

Tussendoor wassen? Hoe vaak? Of gewoon langer aanhouden? Hoeveel schoenen neem je dan mee? Truien? Broeken? Jassen? Onderbroeken? Speelgoed?

En hoeveel zou het schelen met mijn gebruikelijke stapels spullen en grote koffers en tassen?

Ik ben vastbesloten om dit toe te passen deze zomer. Ik weet alleen niet precies waar ik nou moet beginnen. Een lijstje zou handig zijn.

zoek, zoek, prrrrrr,zoek, zoek..

Gevonden. Minimalistische reizigers te over.

Nou ja, gevonden? Waarom zijn die lijstjes over light packing altijd van mannen? Zou Patty, de enige minimalist die ik wat beter ken, misschien nog wat tips hebben? Ik weet dat zij wel eens de strijd aan is gegaan met haar garderobe door zoveel mogelijk weg te doen.

zoek, zoek, rrrrr…prrrr…whizzzz…

Kan het niet vinden. Wel deze prachtige blog post over het opgeven van de American Dream. Moedig stuk. Lezen!

Ik vond hier wel een lijstje voor mensen die op stap gaan met babies.  Ik heb heel veel gereisd met babies (meerdere tegelijkertijd zelfs) maar dit lijstje zou me net weer te veel stress geven denk ik, zo kort is het. Mogelijk wel in te zetten voor mijn grotere kinderen?

Gelukkig is daar de redding: Zen Habits.

Natuurlijk heeft Leo, die hier al beschreef hoe hij dat aanpakt met zijn familie (een artikel dat zo veel indruk op mij maakte dat ik het een paar mensen heb gestuurd), zijn vrouw Eva gevraagd om haar totale lijst aan spullen op te schrijven. Dit is wat zij voor zichzelf heeft ingepakt.

En dit is het lijstje van een andere minimalistischer reizigster.

Deze dames hebben, zie ik, niet echt behoefte aan jurkjes en hakjes en drie zonnehoeden. Noch aan drie verschillende truien en jassen (ik neem altijd minimaal twee truien mee voor iedereen…bang om het koud te krijgen).

Je kunt je inderdaad afvragen voor wie je dat nou doet, als die spullen meeslepen. Voor jezelf? Voor de ander? Voor al die Nederlandse toeristen die je op vakantie ongetwijfeld gaat tegenkomen? Voor de locals die anders denken dat Nederlanders geen fashion sense hebben?

Voor je echtgenoot (die misschien zelf drie weken in dezelfde korte broek loopt met slippers er onder)?

 

Negeer die innerlijke stem

Ik hoor mijn innerlijke stem roepen: ja maar…ja maar…en als…wat als…? Maar ik ga die stem negeren. Het is me een raadsel waarom iemand zoals ik, die leeft in een hoodie, gymschoenen en jeans, op vakantie opeens vindt dat er jurkjes en verschillende schoenen meemoeten.

Ik kan dit.

Ik ga dit doen.

Ik word een minimalistische reiziger!

Vrouwen kunnen dat ook hoor!

(de meeste vrouwen willen dit helemaal niet natuurlijk, maar goed, ik ben niet ‘de meeste vrouwen’, nooit geweest ook)

En weet je wat: ik ga mijn paklijst met jullie delen. En dan rapporteren wat ik wel en niet gebruikt heb.

Hoewel ik de grens trek bij het aanschaffen van ondergoed en shorts van wol ‘omdat dat na weken nog niet stinkt’.

Je kunt te ver gaan, mensen.

#zomerprojectje

PS Toevoeging: ik ga pogen mijn kinderen hun eigen koffertjes in te laten pakken aan de hand van een minimalistische paklijst! Gogogo!

PS2 ik MOET mijn laptop bij me hebben hoor. Anders word ik gek.

 

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

9 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Estherantwoord
27 juli 2015 om 11:51

Ik volg het YouTube-kanaal ‘Light by Coco’ over minimalistisch leven. Ze maakt ook video’s over ‘licht reizen’ en inpakken. Heel inspirerend!

Elja Daaeantwoord
27 juli 2015 om 18:52
– Antwoord aan: Esther

Ohhhh ik ga kijken! Ik heb gisteren een vriendin gesproken die zweert bij 3 korte broeken en drie t-shirts per kind. En een zwembroek. Maar het is moeilijk dan het lijkt. Hoe doe jij dat Es?

Esther
28 juli 2015 om 20:39
– Antwoord aan: Elja Daae

Oe dat is inderdaad weinig! Het lijkt me sowieso nog lastiger met kinderen, geen ervaring mee. 😉 Sinds ik dit kanaal volg en het boek Opgeruimd van Mari Kondo gelezen heb, koop ik in elk geval minder troep en voelt ons huis een stuk ‘relaxter’ en cleaner aan.

Elja Daae
29 juli 2015 om 21:04
– Antwoord aan: Esther

Ik heb het boek nog niet uit. En het valt toch tegen, hoeveel het is. Maar ik heb gisteren weer een stapeltje van mijn eigen kleren uit de koffer gehaald. 🙂

Jacob Jan Voermanantwoord
24 juli 2015 om 10:26

Het grootste volume is bij ons de tent, de slaapzakken, de matjes, de kookspullen, en de stoelen.
Persoonlijke bagage zat tot nu toe altijd in één curverkrat p.p. (Die stapelden makkelijk in ons bagagekarretje, en als je die op de grond zet worden ze niet nat) Die tenten werden steeds kleiner trouwens. Laatste vakantie twee kleine opgooitentjes, en één Dome (opgooitentje waar je net in kunt staan). Nu zonder karretje (want boot naar Engeland), dus dat wordt spannend. Kunnen de stoelen wel mee?
Laptop gaat niet mee, we kamperen zonder stroom. Ik breng ’s avonds altijd mijn CI-batterijen naar de receptie van de camping en haal ze ‘smorgens opgeladen weer op. Tenminste dat doe ik sinds mijn acculader een keer uit het WC gebouwtje gejat is.

Elja Daaeantwoord
24 juli 2015 om 23:09
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Wat gaaf dat jullie gaan!!!

Ximaarantwoord
23 juli 2015 om 17:56

Zelf neem ik de laatste jaren 10kg mee en dat is inclussief gereedschap. Onderweg was ik de meestgedragen kleren, vervang ik een deel van m’n ondergoed en koop ik de rest wat ik tekort kom. Thuisgekomen is het totaal dan nog altijd 10kg. ooit een dikke trui meegenomen die ik geen dag aan heb gehad. Driewerf dom. Schoenen heb ik 1 paar aan voor het fietsen en ’s avonds een ander paar voor lopen ik de stad. Laptops en GSM-meuk blijven thuis, daar ga ik mijn vakantietijd niet aan verdoen.

Elja Daaeantwoord
24 juli 2015 om 23:09
– Antwoord aan: Ximaar

Wat goed dat je zo kieskeurig bent in wat je meeneemt! Ik ga een poging doen…benieuwd of het lukt.

Ximaar
25 juli 2015 om 17:03
– Antwoord aan: Elja Daae

Inmiddels ook maar even over geblogd, met daarbij dé oplossing. 🙂

Omdat ik niet bij disqus in kan loggen hier de link:
https://ximaar.wordpress.com/2015/07/25/jul-25-laat-je-vrouw-thuis/

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.