Doel(groep)gericht twitteren: je twitternaam

Misschien heb je al een twitteraccount aangemaakt en al een naam gekozen. Zo niet, hieronder een paar zaken om rekening mee te houden. Afhankelijk van jouw doelstellingen en de beschikbaarheid van namen, ligt de nadruk voor jou meer op het één of juist op het ander.

Korte twitternamen

Hoe korter, hoe beter 
Een van je doelen is om geretweet te worden, en genoemd te worden (zie hoofdstuk 9). Als iemand je retweet of aan je refereert (wat goed is voor het krijgen van nieuwe volgers), noemt diegene je hele gebruikersnaam. Hoe langer de naam, hoe minder tekens er over zijn voor de rest van de tweet. Hoewel een naam 15 tekens mag zijn, is korter dus beter.

Duidelijke twitternamen

Vraag je af hoe mensen jouw bedrijf of jou persoonlijk zullen zoeken op Twitter. Probeer je (bedrijfs-)naam te registreren. Dit helpt niet alleen voor je vindbaarheid op Twitter (vergeet niet dat zoeken en vinden op Twitter net zo belangrijk is als op de rest van het internet). Door de koppeling van Twitter met de zoekresultaten van Google, helpt een duidelijke naam je daar ook.

Twitternamen die de lading dekken

Als je twitternaam het woord bevat dat jouw ’lading dekt’, is dat natuurlijk prachtig. Niet alleen zien mensen aan je naam met wie ze te maken hebben, ook helpt het in de zoekmachines. Bijvoorbeeld @worstmaker, of @slijterijmeisje.

twitternamen die de lading dekken

Is jouw bedrijfsnaam al vergeven?

Het kan zijn dat de naam die jii voor ogen hebt, al vergeven is. Helaas is daar niets aan te doen, tenzij er sprake is van inbreuk op jouw merkenrecht of schending van de voorwaarden van Twitter. Zie http://twitter.com/help/start

Twitter ‘username’ vs ‘name’

Vergeet niet dat je behalve op je twitternaam, ook gezocht kan worden op je ‘echte naam’. Dit is de naam die je opgeeft in je twitterprofiel.

Twitterinstellingen

Zie plaatje: mijn twitternaam is Elja1op1, maar in het veld ‘Name’ staat gewoon mijn eigen naam. Dat zorgt ervoor dat mensen me kunnen vinden als ze binnen twitter zoeken op mijn volledige naam (bijvoorbeeld omdat ze mijn twitternaam niet kennen).

Persoonlijke ervaring: je twitternaam veranderen

Ik had lange tijd de twitternaam @oszintemarketing. Die was gebaseerd op mijn oude bedrijfsnaam. Ik kwam er door een ontmoeting met twee leuke tweeps (check maar, @ernohannink en @pyotr) eigenlijk pas achter dat die naam niet zo duidelijk was. Wat onderzoek leerde dat mensen bij het woord ‘oszinte’ hele andere associaties hadden dan ik. Met hulp van vrijgevige expert @essenstamtam (waarvoor mijn eeuwige dank) heb ik toen alsnog mijn twitternaam veranderd in Elja1op1.

Je naam alsnog veranderen, kan heel eenvoudig via settings > user name. Je typt gewoon een nieuwe naam in, en Twitter laat je weten of die naam beschikbaar is. Zo ja, krijg je een bevestigingsmail om de naamwijziging definitief te maken. Let wel op dat je je volgers even waarschuwt!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

5 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Het beste van 2011 op eljadaae.nl | Elja Daae Marketingadviesantwoord
1 januari 2012 om 22:25

[…] twitterhandleiding over het kiezen van een twitternaam. Een artikel uit […]

Doel(groep)gericht twitteren: Zoeken op Twitter | Elja Daae Marketingadviesantwoord
4 november 2010 om 15:59

[…] Deel 1: Je twitternaam […]

keesantwoord
21 september 2010 om 13:44

Kan je je twitternaam later nog veranderen ?

Of alleen je echte naam in het twitterprofiel ?

EKDaaeantwoord
23 september 2010 om 03:00
– Antwoord aan: kees

Hoi Kees, ja, je kunt je twitternaam gewoon veranderen – je vult de nieuwe naam in en Twitter laat je weten of die nog beschikbaar is. Zo kun je wat dingen uitproberen. Ik heb zelf mijn twitternaam een tijd geleden veranderd, dus ik weet zeker dat het mogelijk is! Groet, Elja

Doel(groep)gericht twitteren: je twitterprofiel | Elja Daae Marketingadviesantwoord
8 september 2010 om 04:20

[…] 1: Je Twitternaam Share […]

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.