Starten met vloggen op YouTube – tips van een beginner, deel 2

starten met vloggen
Jaaa dat vloggen. Ik heb er nu 3 vlogs op zitten en ik vind het heel leuk om te doen. Het maken, althans. Of ik nou echt zoveel waardevolle informatie overbreng, mwah. Daar heb ik nog mijn twijfels over. Dus wat de inhoud betreft ben ik er nog niet helemaal uit.

Maar wat de techniek betreft leer ik iedere dag een beetje bij. Uitdagingen genoeg! Ik deel wat ik leer hieronder met je.

Geluid bij je vlog

Het geluid dat ik opneem met mijn iPhone, met mijn headset up, is heel slecht. Zelfs als het OK is als je het afspeelt vanaf de iPhone zelf, is er niets van over als ik de videobestanden upload naar mijn computer en bewerk.

Gelukkig kreeg ik een tip van Elja (I know … Elja en Elja … we bellen wel eens en dat is inderdaad heel grappig. “Elja! Met Elja!”).  Hij is de eigenaar van het razend succesvolle blog Photofacts en de Photophacts academy, een online fotografieschool. Ik citeer wat hij onder dit artikel zei:

Over audio; wij gebruiken voor onze opnames bij Photofacts Academy de Rode Wireless Filmmakers Kit (https://www.cameranu.nl/nl/p650785/rode-wireless-film-maker-kit). Die kun je aansluiten op je camera (mits er een audio ingang op zit) en zelf heb je een draadloos microfoontje die je op je trui kunt spelden. De geluidkwaliteit is dan echt super en zit gelijk onder je video. Gaat ook helemaal goed als je buiten met een beetje wind en achtergrondgeluid aan het opnemen bent.

Je ziet Elja hier (volgens mij zónder microfoontje?).

De Filmmakers Kit is een behoorlijke investering, maar ik kwam hem ook tegen bij de tips van de videovakvrouw. Als ik het goed heb, kun je hem inpluggen in je camera (mits die een audio-ingang heeft) maar ook los gebruiken.

Ik vond dit artikel over de vraag of je de kit ook kunt aansluiten op je iPhone. Het is een wat ouder artikel dus volgens mij kan het gewoon met de nieuwste iPhones, maar ik ben er nog niet helemaal over uit.

Vragen die ik nog heb:

  • Past die kit op de iPhone?
  • Het geluid wordt door de koppeling dus direct opgenomen met je video. Kun je het ook los opnemen? En hoe lastig is het om die audiobestanden dan te downloaden en weer te uploaden?
  • Hoe moeilijk is het om twee microfoontjes aan te sluiten?
  • Hoe moeilijk is het om alles aan te sluiten en af te stellen (zoals de frequentie)?
  • Zijn er (veel) goedkopere opties die net zo goed werken?
  • Heb je zoiets wel nodig als je alleen vanaf je kantoor opneemt en zittend achter je bureau opneemt? Of kun je dan ook toe met een microfoon die gewoon voor je staat (zoals in het artikel van gisteren genoemd werd)?
  • In welke situaties wordt (voor vloggers zoals ik) draadloze audio een must?

Tegelijkertijd vind ik slechte audio een van de vervelendste dingen die er is en een reden om direct te stoppen met kijken van video’s. Ik erger me al heel erg aan mijn eigen audio, kun je nagaan. Dus het is hoe dan ook op korte termijn tijd voor actie.

Het editen van je vlog

Ik heb een Mac met daarop iMovie. Ik was daar best tevreden over, maar begin nu opeens beperkingen te zien. Met name in de manier waarop je achtergronden en ‘titles’ (teksten) kunt gebruiken ben je gedwongen om te kiezen uit een beperkt aantal opties. En die zijn helemaal niet wat ik wil.

Grappig genoeg is dit precies wat Christopher, de director achter de online training ‘Social media voor professionals’ die ik met de Sanoma Academy maakte, al zei. Toen ik een paar maanden geleden enthousiast begon over iMovie zei hij al dat iMovie veel minder mogelijkheden geeft tot het kiezen van je eigen settings etc.

starten met vloggen iMovieToevallig heb ik een huisgenoot die film heeft gestudeerd. ‘Bij mij op school zeiden ze altijd dat iMovie voor kinderen was. We mochten er niet meer werken.” Haha. Hmmm. Op zich niets op tegen, software die makkelijk genoeg is voor een kind. Maar toch.

Zij zweert bij Adobe Premiere. Ze liet me ook een heel gaaf voorbeeld zien van het werk van een mede-student die met lijnen en split screens werkte in zijn video. Ze bezwoer me dat het heel makkelijk is in Adobe.

Helaas kost die tussen de 25-30 euro per maand. Toch overweeg ik ook deze aanschaf. Want ik begin te zien hoe belangrijk video is. En ik erger me na 3 keer editen al aan de beperking van creatieve ideeën die iMovie me geeft. Misschien eerst maar eens beginnen met een

Het invoegen van afbeeldingen in je vlog

afbeeldingen gebruiken in youtube vlogLast but not least, het invoegen van afbeeldingen in je vlog. Een beginnetje, een einde, misschien wat dingen tussendoor… Een vlog ziet er al snel een stuk professioneler uit als je van die stills hebt, van die stille beelden.

Ik ben aan het experimenteren met het maken van afbeeldingen in Canva om als stille beelden te gebruiken, maar ik heb nog niet de juiste afmetingen weten te vinden.

Mijn huisgenote vermoed dat ik de verkeerde dimensies heb gebruikt: 4:3 ipv 16:9. Ook dat nog. Gedoe met dimensies voor verschillende video-formats!

Morgen probeer ik het met afbeeldingen van 16:9 in Canva. In principe afbeeldingen waarbij de hoogte 1,78 x de breedte is. Kijken of dat beter werkt en geen zwarte balken aan de zijkant oplevert (zie boven) 🙂

En ga ik testen met het format (.png, .jpg, .pdf). Zodra ik het uitgevogeld heb, lees je het hier.

Vloggen is the new frontier voor bloggers

En zijn hele generaties die vloggen logischer vinden dan bloggen. Maar ik ben van de bloggeneratie. Ik druk me het liefste uit in tekst. Dus dat vloggen is echt even wennen. Ik denk voor veel bloggers, als een soort van new frontier.

Maar als ik het kan, kun jij het ook. Dus.

Waar wacht je op?

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

14 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Elja Trumantwoord
12 april 2017 om 11:13

In dat filmpje waar na je linkt heb ik het juist een keer zonder die Rode microfoon gedaan. Dat is puur een iPhone video. 🙂 Onze cursussen nemen we wel met die microfoon op.

Op de iPhone 7 (plus) kun je de Rode volgens mij juist weer niet aansluiten. Je hebt dan immers geen koptelefoonaansluiting meer. Ik heb het zelf overigens nog niet geprobeerd.

Het geluid kun je ook los opnemen, bijvoorbeeld met een losse recorder (zoals je iPhone voor de 7).

Twee microfoontjes zou volgens mij vragen om 2 camera’s (of in elk geval opname apparaten en flink wat hoofdbrekers opleveren bij de nabewerking). Als je bijvoorbeeld een interview hebt dan kun je het microfoontje prima tussen jullie in op een tafeltje leggen. Het geluid is dan ook nog erg goed.

Wij hebben dat bijvoorbeeld gedaan bij deze video (de eerste):
https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/video/fotograaf-piet-van-den-eynde-over-de-fujifilm-gfx-50s.asp

Je ziet het microfoontje ook liggen. 😉

Je moet vooraf zorgen dat je de instellingen op je camera goed hebt staan (ik gebruikte daar een youtube filmpje voor waar het uitgelegd werd). Dan gaat het bij volgende opnames vanzelf goed: inpluggen, checken of de verbinding goed is (geeft ie aan met lampjes) en gaan.

Bij voorkeur luistert er iemand mee met de opnames om te voorkomen dat kleding tegen het microfoontje schuurt, oid.

Alleen op kantoor achter je bureau kan het vast ook met minder. Ik vind het geluid van de Rode wel aangenamer (warmer) dan het geluid van veel andere microfoons.

Slechte audio is inderdaad superirritant voor een luisteraar. Eigenlijk vind ik het belangrijker dan goed beeld.

Elja Trumantwoord
12 april 2017 om 11:26
– Antwoord aan: Elja Trum

Owh, wellicht heb je trouwens ook nog wat aan dit artikel:
https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/tips_en_truuks/7-geartips-voor-filmen-met-je-spiegelreflex.asp

Hier noem ik de Rode ook nog, inclusief een goedkoper alternatief voor je iPhone. Die is echter niet draadloos.

Elja Daae
12 april 2017 om 11:37
– Antwoord aan: Elja Trum

Dank – ik ga weer verder met mijn shortlist van te kopen spullen… hij wordt gek genoeg steeds langer en niet korter 🙂

Elja Trum
12 april 2017 om 11:42
– Antwoord aan: Elja Trum

Oeps, de microfoon die ik bedoelde verwijs ik helemaal niet naar in dat artikel, zie ik nu.
Deze bedoelde ik dus: https://www.bax-shop.nl/microfoon-en-toebehoren/rode-smartlav-lavelier-voor-de-iphone-ipad-en-ipod-touch

Elja Daae
14 april 2017 om 11:44
– Antwoord aan: Elja Trum

Ha! Dank! Ik heb al meer gelezen over de rode smart lavelier!

Elja Daaeantwoord
12 april 2017 om 11:37
– Antwoord aan: Elja Trum

Supertips!! Dankjewel! Ik ben nog steeds in dubio. Ik kom maar niet tot een beslissing over welke apparatuur ik zal kopen, gewoon omdat het allemaal zo duur is en je niet zo snel een tweede microfoon of camera gaat kopen. Ik zie de Rode overal …dat zegt wel iets denk ik.

Kitty Kilianantwoord
16 maart 2017 om 11:05

O ja, en een tweede vraag. Moet iedereen vloggen? Ik geloof het niet. Dat kan niet. Het kost teveel tijd, om te maken en te bekijken. Moet ik het ook?

En 3: ik vind dat WordPress een fucking onhandig commentsysteem heeft. Ik moet elke keer opnieuw intypen wie ik ben enz enz, zelfs als ik op mijn eigen comment reageer :-/ Want ik wil niet inloggen via een van die icoontjes.

Elja Daaeantwoord
16 maart 2017 om 14:40
– Antwoord aan: Kitty Kilian

Dat commentsysteem! Wat was ook al weer jouw oplossing? Ik weet zeker dat je het al tegen me gezegd hebt sorry …

Ik begin te denken, naar aanleiding van jouw comments, dat het leuker is om echt een keer per week iets moois te maken dan om iedere dag troep af te leveren. Ik merk verder wel een sterke neiging naar hele korte video’s. Wat het dan weer logischer maakt om het meerdere keren per week te publiceren (zelfs al maak je het allemaal in 1 keer).

Ik weet niet of jij het moet. Of dat ik het moet. Als we allemaal alleen maar talking heads kunnen bieden, hoe leuk is dat nog?!

Kitty Kilianantwoord
16 maart 2017 om 11:03

Allebei mijn comments zijn verdwenen. Vanaf mijn smartphone. Dus hier opnieuw: ik vind ze leuk! Je hebt alweer een heleboel techniek geleerd in 3 vlogjes. Hot damn. De derde begint erg leuk – met die boterhammen en dat fietsen langs de heg. Lekker. En een fijn muziekje.

Elke dag vloggen kan nooit, lijkt mij, het kost veel meer tijd dan bloggen! Hoewel je dan wel razendsnel leert. Dus als je tijd over hebt.. geen slecht idee.

Over zinvol vloggen of niet: wat denk je dan dit vlog van Maikel Latour? https://www.youtube.com/watch?v=ZUMwaGJMI_0

Elja Daaeantwoord
16 maart 2017 om 14:38
– Antwoord aan: Kitty Kilian

Je hebt gelijk – iedere dag is echt niet te doen … !! Je leert er inderdaad wel veel van. Maar ik ben er echt een paar uur mee bezig, vooral ook omdat je nog slides moet maken en thumbnails etc. etc .

Kitty Kilianantwoord
16 maart 2017 om 08:23

Hee! Ik had net gereageerd. Doe het zo over. Hoe vind je deze vlog van Maikel Latour? Die zocht ik na de reactie nog ff- over De Zin Van Vloggen 😉
https://m.youtube.com/watch?v=ZUMwaGJMI_0

Elja Daaeantwoord
16 maart 2017 om 14:36
– Antwoord aan: Kitty Kilian

Ja mooi maar lang. Je moet wel heel mooi kunnen editen of iets heel speciaals doen wil je zulke lange vlogs succesvol kunnen laten zijn denk ik?

Kitty Kilianantwoord
16 maart 2017 om 08:20

Hee Elja, hoezo staat jouw vlog op FB? Heb je soms ook nog een pagina? Of is mijn smartphone te traag en laadt ie niet?

Ik vind ze leuk. Goed plan. Die uitroepen in tekst gaan ietsje te snel, kan ze soms niet lezen! Begin van filmpje 3 was echt super. Dat fietsen langs de heg, de boterhammen, de muziek: lekker.

Elja Daaeantwoord
16 maart 2017 om 14:37
– Antwoord aan: Kitty Kilian

Ik heb ze ook op Facebook geupload, om eens te kijken wat dat deed! Native, ipv via de YouTube-link. Vond dat filmpje drie ook heel leuk … maar ja, om dat nou iedere dag te doen?! PS je eerste reacties stonden in de spam, geen idee waarom!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.