Richting geven aan je werk

Foto: deathtothestockphoto.com/

Hoe kun je richting geven aan je werk? Hoe zorg je voor voortgang? Hoe weet je wat je wilt bereiken? Geen makkelijke vragen. En vragen bovendien die iedereen wel eens heeft, tijdens zijn of haar carrière. Het zijn echt niet alleen de twintigers die hiermee worstelen als een soort van FOMO. Want hoe meer kansen we krijgen, hoe lastiger het wordt.

Richting geven: waarheen, waarvoor

De afgelopen weken was ik een beetje de richting kwijt, met mijn werk. Aan opdrachten geen gebrek. Maar toch. Kan het beter? Kan het meer? Moet het anders? Hoe gaat dat volgend jaar? En in 2020?

Als zelfstandig ondernemer is er niemand die zegt wat je moet doen. Maar je moet wel zorgen dat er geld binnenkomt. En dat je zorgt dat dat in e toekomst blijft gebeuren. Dus ga je peinzen: wat wil ik? Waarom? En hoe kom ik daar dan? Wat is mijn ambitie?

Het is lastig om te bedenken wat je wilt als je eigenlijk alles kunt doen. En tenzij je ernstige fysieke of financiële beperkingen hebt, kún je eigenlijk alles doen. Je kunt gaan reizen. Naar het buitenland verhuizen. Een totaal nieuwe baan zoeken. Iets anders gaan doen. Gaan freelancen. Je huis verhuren als airbnb. Bakker worden of Instagram influencer.

Natuurlijk, je gaat niet zo maar weg. Misschien heb je een gezin, of een partner, of bejaarde ouders. Of andere dingen die je tegenhouden. Maar het kán. In theorie.

Het duurde even, maar toen realiseerde ik me dat ik een aantal dingen kan doen om die richting te bepalen. En dat er ook dingen zijn, mentale blokkades, die me beletten om richting te kiezen. Terwijl ik in het zwembad lag vandaag (zie onder), zag ik het licht. Keer 6:

1 Denk groots en realistisch

Groots denken is goed. Tuurlijk. Dromen is belangrijk. Waarom zou je geen richting geven door ambitieus te zijn? Alleen als je droomt kun je dingen bereiken die verder liggen dan dichtbij.

Maar kijk: niet iedereen kan topmodel worden. Of chirurg. Er zijn wel voorbeelden van mensen die het voor elkaar krijgen, buiten de gebaande paden. Soms ondanks hun omstandigheden. Er zijn echt succesvolle ‘plus size’ modellen. Of mensen die opgroeien in armoede en tegen alle verwachtingen in succesvolle chirurgen worden. Het is allemaal mogelijk.

Maar dat wil niet zeggen dat het voor jou en mij weggelegd is. Jij en ik worden niet de nieuwe Musk. En dat wil ik ook helemaal niet worden. Ik wil geld verdienen door iets doen dat iets uitmaakt voor anderen, op mijn manier.

Je hoeft geen Musk te zijn om voldoening te halen uit je werk. De mensen die bij de gemeente werken doen nuttig werk. De verpleegkundigen in het ziekenhuis, die doen er toe. De mensen die zorgen dat het eten in de supermarktschappen komt te liggen, die ben ik dankbaar. We kunnen niet zonder de mensen die het vuilnis opruimen. We hebben ook bankmedewerkers nodig, software programmeurs en social media trainers 🙂 … we doen er allemaal toe.

Ik wil niet zeggen dat je niet groots moet dromen, want dat moet je lekker wel. Maar wees realistisch in wat je kunt bereiken met wat je bereid bent te investeren aan tijd, energie en doorzettingsvermogen.

[zo zeg ik tegen mezelf!]

2 Bedenk wat je NIET wilt

Soms helpt het om te bedenken wat je niet wilt. Voor mij is dat bijvoorbeeld 5 dagen per week in loondienst. Ik ben al jaren en jaren en jaren zelfstandig en kan me niet meer voorstellen hoe het is om voor een baas te werken.

Tegelijkertijd realiseer ik me ook dat ik het samenwerken met mensen een beetje mis. Naar kantoor gaan en daar een doel hebben. Met collega’s overleggen. Tuurlijk draag ik wel iets bij aan dat soort doelstellingen als ik met klanten langdurige social media trajecten doe (een soort van coaching on the job, meestal). Maar dat is niet hetzelfde. Het is dan niet mijn doelstelling maar die van hen. Dat is toch anders.

Bedenken wat ik niet wil, helpt me ook om te bedenken wat ik wel wil. En om te bedenken in welke mate ik iets wil. Een  dag per week meedenken met een bedrijf als meewerkend voorman? Lijkt me leuk. Wie weet.

Tegelijkertijd weet ik ook: als het moet, dan moet het. Als er brood op de plank moet, moet er brood op de plank. Zo ben ik uitzendkracht geweest, na mijn ontslag bij KPN. Ik moest geld verdienen en had nog geen vaste baan. Was eigenlijk hele leuke ervaring. Tegelijkertijd zag ik tijdens een van mijn langdurige opdrachten ook weer heel duidelijk wat ik absoluut niet wilde. En dat motiveerde me om een baan te zoeken die ik wél leuk vond.

3 Zorg voor vaste beweging in je week

Ik ben een enthousiaste zwemmer. Als je op dit blog rondneust, zie je dat hier en daar terugkomen. Sinds 2,5 jaar ga ik iedere vrijdagochtend zwemmen met een groep fanatieke, fitte vrouwen die geweldig kunnen zwemmen. Meestal ging ik ook nog een keer doordeweeks, samen met mijn stiefmoeder. Heerlijk. Half uurtje en ik heb me weer even lekker uitgesloofd.

Maar de afgelopen twee maanden schoot het er bij in. Eerst ging mijn stiefmoeder op vakantie en begon ik mijn doordeweekse half uurtje te schrappen. En toen ging de vrijdagochtend er aan. De gewoonte was doorbroken door afspraken en door ernstige verkoudheden en zo. Opeens zwom ik niet meer.

Vandaag ben ik weer gaan zwemmen. Ik heb meteen weer drie dingen geleerd en verbeterd (vlinderslag, iemand?). Ik vond het weer zo te gek, dat zwemmen.

Je leest altijd hoe belangrijk bewegen is voor je mentale gezondheid. Maar pas toen ik in het water lag en bezig was om én vanuit mijn middel vlinderslagbenen te doen én mijn duim naar beneden te houden én met mijn hoofd het water vooruit te stoten ging er een lichtje branden. Bewegen is inderdaad belangrijk. En vaste momenten helpen je. Ritme helpt.

4 Ga met mensen praten

Wat echt goed helpt, is praten met andere mensen. Hoeft niet doelgericht te zijn, maar wel echt inhoudelijk. Wat zijn die mensen aan het doen? Waar zijn ze mee bezig? Waar zijn ze enthousiast over? Wat zeg je als ze je vragen waar jij enthousiast over bent?

Voor mij zijn andere mensen altijd fijne spiegels. En ik krijg er energie van. Ik moet alleen zorgen dat ik voldoende afspraken heb staan. Maar dat is een kwestie van regelen. Of een mooie excuus verzinnen, zoals een nieuw boek*.

5 Start een project

Soms gaat het gewoon om het gevoel dat je geen controle hebt over je werk. Dan helpt het om iets er naast te gaan doen. Een project waarin je je ei kwijt kunt. En zo’n project kan heel lucratief zijn!

Ik ken bloggers die groot zijn geworden met blogs die begonnen met een vraag. Wat is social media? Wat is bloggen? Wat zal ik gaan doen in Azië? Dat soort dingen. Wat zijn de nieuwste online trends?

Ik ken mensen die ik letterlijk vanaf hun eerste blogartikel of LinkedIn-bericht heb zien verworden tot succesvolle experts. Tot prijswinnende experts, zelfs. Ze zijn gewoon begonnen. Ze hebben zich vastgebeten in een onderwerp.

Hun blog of hun social media account gaf ze een reden om zich te blijven verdiepen in een onderwerp. En het gaf ze iets te doen.

Ik ben zelf ooit twitterchat #blogpraat begonnen. Ik had geen duidelijk doel. Het leek me gewoon leuk. Net als dit blog: het leek me leuk. Ik houd van kennis delen. Nu was dit blog even niet meer genoeg en stopte ik met dagelijks bloggen. Maar dat is denk ik ook gedeeltelijk het probleem geweest. De reden dat ik de richting even kwijt was.

Hoe meer ik blog, hoe meer richting ik vind.

Een project is een excuus om je werk of je leven richting te geven. Dus sluit je ergens bij aan Er zijn altijd wel projecten, tenslotte, en er zijn overal handjes nodig. Je hoeft er echt geen geld mee te verdienen. Het kan gewoon je hobby zijn. Of een extra dimensie aan je dagelijkse bezigheden.

Of start iets voor jezelf. Schrijf een boek. Start een fotoblog. Of een instagramaccount over puppies. Start een nieuwe opleiding via je werk. Of besluit expert te worden.

PS: Als je weleens fantaseert over een eigen bedrijf of bron van inkomsten naast je vaste baan, moet je echt even deze video van 60 minuten kijken:

6 Je hoeft geen einddoel te hebben

Het punt is: je hoeft nog niet te weten waar je heen wilt. Ik niet. Maar jij ook niet. Je kunt gewoon genieten van de reis. Ook als je niet weet waar de trein naar toe gaat. En op welk station je uit wilt stappen.

Het is een kwestie van instappen.

Richting geven is een werkwoord

Ik heb niet alle antwoorden. Soms is het gewoon lastig. Bijvoorbeeld als je je werk niet leuk vindt. Maar ook als je als ondernemer bezig bent om je werk zelf vorm te geven.

Wat ik wel weet, is dat veel van de dingen hierboven te maken hebben met actie. Richting geven is een werkwoord.

Just keep swimming …!

 

* Ik ben bezig aan mijn derde boek. Heel serieus. In overleg met mijn uitgever. Een boek is een mooi project! Het dwingt je om je ideeen op papier te zetten. Het geeft je niet alleen richting, het geef als het goed is ook anderen richting.

 

PSPS Ik kan niet in jouw hoofd kijken, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je gevoel van richtingloosheid verder gaat dan je werk. Of dat het gevoel van niet weten wat je wilt, je overweldigt. In dat geval is het belangrijk om met een professional te praten! Psychologen, therapeuten, coaches en psychiaters zijn er om je te helpen dit uit te vogelen. Blijf niet in je hoofd zitten! Maak een afspraak met je huisarts en vraag wie je kan helpen. 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.