Presentaties maken is net bloggen

Ik heb al heel lang geen presentaties meer hoeven maken. En op eens zit ik er tot over mijn oren in: powerpoint.

Nu weet ik wel dat prezi en key note hip zijn maar ik stam uit de tijd dat powerpoint hoogtij voerde dus daar blijf ik maar even bij. Dat scheelt in ieder geval 1 nieuwe skill.

Want verder is niets meer hetzelfde, heb ik inmiddels door, in het land van presentaties maken.

Vroeger kon ik dat. Slides maken vol tekst en onbegrijpelijke grafieken en bullets en zo. Dat je gewoon lekker kon meelezen, als publiek. Weet je wel? Razzle’em & dazzle’em! Met bulletjes en grafiekjes! En natuurlijk met animatie-effecten. En plaatjes die je zo uit powerpoint haalde. Cool.

Maar dat mag niet meer, he. Gelukkig maar. Daar wordt de corporate wereld een stuk leuker van, vind ik. Dat je geen saaie verhalen vol bullet points meer mag houden.

Maar je hebt wel een hele nieuwe skill set nodig tegenwoordig om je presentaties te maken. Zowel voor de toehoorder als de spreker zijn de slides alleen nog geheugensteuntjes, als het ware.

Hoewel dat minimalistische ‘een woord per slide’ net een tikje te veel gevraagd is van iemand die zo langdradig kan zijn als ik. Toegegeven.

Hoe dan ook – het is eigenlijk wel heel creatief werk, presentaties, merk ik nu. Net als bloggen. Je moet je verhaal bedenken (net als bij bloggen) en dan de lijn uitzetten (net als bij bloggen) en dan de headers en kopjes toevoegen (net als bij bloggen) en dan de visuals uitzoeken om het verhaal te ondersteunen (net als bloggen). (behalve dat de visuals er bij mij meestal bij inschieten, als ik blog).

Dus.

Dan ga ik maar weer, ik moet nog heel wat presentaties afbloggen!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

9 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Aleidantwoord
27 september 2013 om 06:58

Ik heb een paar jaar geleden een cursus storytelling gedaan. Sindsdien heb ik nog wel powerpoint presentaties, maar vnl met visuele ondersteuning (leuke plaatjes dus) en af en toe een grafiek en formule, daar ontkom je niet aan. Maar ik vertel vooral. laten we zeggen dat 10 slides heb voor 2 uur college. En geen klachten, dus het zal wel goed zijn. Volle meelees-slides zijn verschikkelijk, want dan moet je kiezen of lezen of luisteren en als je publiek gaat zitten lezen, nou dan vertel je niet boeiend genoeg…. zo in het kort mijn mening: bulletpoint!

Elja Daaeantwoord
28 september 2013 om 06:23
– Antwoord aan: Aleid

Hahaha! Dus zelfs onder professoren gaat dat nu zo? Storytelling? Ik stam nog uit de tijd dat er van die doorzichtige sheets onder een projector werden gelegd. OUD.

Aleid
2 oktober 2013 om 07:18
– Antwoord aan: Elja Daae

ja hoor – ik stam uit dezelfde tijd als jij (en ik ging eigenlijk nooit naar college….oei oei). Maar de tijden zijn wel veranderd hoor…. meestal ten goede!

Jacob Jan Voermanantwoord
26 september 2013 om 09:30

Ik vond dat bij jouw verhaal over de Turkse school perfect kloppen. Komt goed dus!

Elja Daaeantwoord
28 september 2013 om 06:23
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Dankjewel, mr storyteller!!

Jacob Jan Voermanantwoord
26 september 2013 om 09:29

Ik heb ooit een vak “beeldend verklaren” gehad. Als onderdeel van voorlichtingskunde. Beelden werken versterkend, maar alleen als beelden 1 op 1 (punt intended) over komen met wat gezegd wordt. Beelden dus, geen woorden. En alleen op het juiste moment. Dat is meteen het zwakke punt van veel powerpoints (en net zo goed van prezi’s), woorden, en het staat de hele tijd aan, ook als het niet langer ondersteund.

Elja Daaeantwoord
28 september 2013 om 06:24
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

ja dat is waar. Als je een vraag beantwoord of iets dergelijks, klopt het meteen niet meer met je plaatje he? Maar toch, beter dan al die bullets.

Hendrik-Janantwoord
25 september 2013 om 20:39

Succes. Ik had een docent die ontried het gebruik van Powerpoint. Dat was nadat ik al afgestudeerd was en ik een artikel van hem las. Alleen als het echt niet anders kan. En eigenlijk is dat bijna altijd. Zelden ondersteunen presentaties echt het verhaal. Misschien best leuk om eens een keer helemaal geen elektronische hulpmiddelen te gebruiken, maar gewoon je verhaal te vertellen. Ik denk dat dit een heel verrassende presentatie oplevert.

Elja Daaeantwoord
28 september 2013 om 06:26
– Antwoord aan: Hendrik-Jan

Ik heb laatst een keer een presentatie gegeven zonder sheets, ik wilde het laten afhangen van de deelnemers, live die blogs erbij zoeken. Sommige mensen vonden dat heerlijk maar er waren ook mensen die echt de houvast misten. Het was voor mezelf ook lastiger om mijn lijn vast te houden, zonder sheets, merkte ik. Wel knap als je dat kunt!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.