De oh-jee-ers (voor R.)

8656924219_509df45c26_qIk had een heel leuk gesprek vandaag.* Een belangrijk gesprek ook. Want ik kon iemand iets vertellen waar van in inmiddels weet dat het onzin is en ook hoeveel impact het kan hebben.

Ik kon iemand vertellen over de ‘oh-jee-ers’.  Toch leuk als je inmiddels zo veel hebt geleerd dat je iemand anders kunt uitleggen dat het onzin is en ze gewoon moet geloven in zichzelf. En hopelijk dat het dan ook effect heeft. Ik denk dat ik wel overtuigend was.

Het ging over die oh-jee-ers. Weet je wel? In dit geval een oh-jee-er die tegen R. had gezegd: Oh jee, heb je nog geen baan? Dat gaat nooit lukken want (oh jee) je hebt geen stage gelopen in Nederland.

The Curse Of The Oh-Jee-ers

Don’t let them get (to) you!

Dat klopte, R. is namelijk zo’n talent dat gewoon dingen voor zichzelf regelt, bijvoorbeeld in Verweggistan stage lopen bij een productiemaatschappij. Gewoon. Omdat ze dat KAN. Maar in sommige wereldjes in Nederland kun je alleen binnenkomen als je er stage hebt gelopen. Of zo denkt de meute oh-jee-er.

Ik heb even een lijstje gemaakt voor haar van oh-jee-ers en oh-jee’s die ik gehoord heb, de afgelopen 10 jaar of zo.

  • Oh jee, ga je ontslag nemen? In deze moeilijke tijd? [het is allemaal goedgekomen! baan gevonden!]
  • Oh jee, ga je naar het buitenland en zeg je je baan op? [het is allemaal goedgekomen! nog steeds happily married & leuk werk]
  • Oh jee, heb je nog geen stage gelopen? [het is allemaal goedgekomen, stages en baan gevonden]
  • Oh jee, al 7 maanden zwanger en nog geen Bugagoo besteld? [het is allemaal goedgekomen, Prenatal had ze gewoon op voorraad bleek]
  • Oh jee, zwanger in het buitenland? [het is allemaal goedgekomen, weer ervaringen rijker]
  • Oh jee, Hongaars leren?? [het is allemaal goedgekomen, het blijkt te doen te zijn]
  • Oh jee, in een Islamitisch land gaan wonen? [het is allemaal goedgekomen, call to prayer voelt nu als thuis]
  • Oh jee, met drie kinderen gaan vliegen? [het is allemaal goedgekomen, uiteindelijk stap je aan de andere kant weer uit he, met of zonder appelsap/chococoladevlekken/melkvlekken/legosteentjes]

Ik bedoel maar:

Het is allemaal goedgekomen.

In mijn ervaring is vaak een kwestie van projectie. Doe ik zelf ook. Je projecteert al je ervaringen en vooral ook je angsten op die ander. Oh jee, voor jezelf beginnen? Oh jee, vraag je niet te veel/te weinig? Oh jee, ZOU JE DAT NOU WEL DOEN? Oh jee, de wereld rondreizen zonder baan en plan? Oh jee, naar het buitenland verhuizen? Oh jee, zwanger – ach kind, ik hoop maar dat je … (thuis bevalt, niet thuis bevalt, geen ruggeprik krijgt, wel een ruggeprik mag, geen bekkeninstabiliteit hebt, geen borstvoeding geeft, wel borstvoeding geeft, dit boek lees, dat boek leest, dat boek niet leest….)

[excuses voor tirade…zwangerschap en opvoeding, je moet wel heel sterk in je schoenen staan om je niet gek te laten maken!]

Als je toevallig het boek van Steve Farber hebt gelezen (leuke man…excellente spreker!), Radical Leap, dan weet je dat Steve het altijd heeft over het OS!M. Het ‘Oh, Shit!’-moment. Dat moment bovenaan de achtbaan. Dat moment voordat je je ontslagbrief overhandigt. Dat moment dat je je inschrijft bij de KvK. Of een mail stuurt aan een uitgever. Of een landingspagina voor je eerste webinar live zet ;). Of uit het vliegtuig in Turkije stapt. Of voor het eerst in Istanbul gaat rijden.

R. komt er wel. Ook zonder blabla-stage.

Voor zulke mensen gaan bedrijven vechten. En als ze het niet doen, dan achtervolgt ze ze net zo lang tot ze een afspraak met haar maken (zo eentje! een doorzetter!).

Het is gewoon een kwestie van niet luisteren naar de Oh-jee-ers.

 

*Als jullie dit lezen is het niet meer vandaag want ik heb –  oh jee! – vooruit geblogd. Het leek me ook zo zinloos om twee posts op 1 dag te plaatsen namelijk en daarom lezen jullie dit pas als ik in het vliegtuig zit.

** PS PS Als je dan een blog inplant, moet je wel JUNI kiezen ipv JULI, in de kalender, he, Daae. :))

*** PS PS PS Bij deze meld ik dat ik besloten heb om mijn artikel voor zaterdag dan te laten zitten want anders gaat dat er weer vlak achter aan en who needs that, right?

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Carolien Geurtsenantwoord
30 juni 2013 om 04:25

Leuk! and so true!

Elja Daaeantwoord
5 juli 2013 om 05:08
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

🙂

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.