Nooit meer hetzelfde

Er zijn altijd mensen die weten hoe het zit op een bepaald niveau. En als je heel veel mensen samen zet weten die samen heel veel. En als je die de middelen geeft om te communiceren wat ze weten en je hebt manieren of personen om te filteren, dan krijg je een beter beeld van wat er gebeurt.

Wat shockerend is geweest aan de afgelopen twee dagen hier in Istanbul is hoe subjectief de media is. In Turkije, ja, maar ook in Nederland en eigenlijk wereldwijd.

Als je er midden in zit realiseer je je pas: buiten jouw wereldje weten maar weinig mensen hoe het zit, en maar weinig media nemen de moeite om de juiste bronnen op te zoeken (1) en durven vervolgens uit te spreken hoe het zit (2). Hoe ‘journalistiek’ en ‘objectief’ ze ook zijn. Of ze zijn gewoon gekleurd, maar dat weet je niet als lezer.

Zelfs as we speak worden de cijfers die vrij worden gegeven door de overheid klakkeloos overgenomen door internationale media. Misschien bij gebrek aan beter?

Veel media, vooral die met korte berichtjes, maken duidelijk gebruik van automatische feeds. En als de bronnen niet kloppen, gaat het dus gewoon als ‘waarheid’ de wereld over. Ik wist het wel maar ik WIST het niet. Nieuws verspreiden zonder te begrijpen wat er aan de hand is.

Het is wel duidelijk dat wij heel afhankelijk zijn van de media. Twee dagen lang was er maar 1 Turks TV-kanaal met een nieuwsfeed die beelden toonde van de demonstraties.

Zelf merkte ik dat ik mijn beeld van wat er echt aan de hand was samenstelde op basis van een heleboel verschillende stukjes informatie. Maar je moet maar net de goede bronnen volgen. En van sommige bronnen pak je wel de feitelijke informatie mee (foto’s bijvoorbeeld, genomen door particulieren in hun straat, of de deprimerende live videostream waarop je uren lang ME iedere minuut een gaskogel ziet afvuren) maar niet de toonzetting.

Het maakt ook behoorlijk uit als je er zelf met de taxi doorheen rijdt en telkens opnieuw het traangas in je ogen voelt prikken. En de studenten ziet lopen en ziet hoe normaal ze er uit zien. En je buren ziet vertrekken en terugkomen met een verslag van tienduizenden mensen die op de been zijn. En de euforisch toeterende auto’s langs ziet komen en de vlaggen ziet wapperen uit de ramen in je buurt.

Ik zal nooit meer naar het nieuws kijken zoals ik deed voor gistermiddag. Ik zie zelfs journalisten dingen tweeten die niet kloppen.

Het nieuws is nooit meer hetzelfde. Of ik ben misschien nooit meer hetzelfde. Dat zou ook kunnen.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

15 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

careldemantwoord
2 juni 2013 om 23:32

de hele geschiedschrijving is subjectief, dus ook de recente. Je bent volledig afhankelijk van je bronnen. Zelfs de vraag of nieuws je bereikt ligt in hun handen. En dus is het welhaast onmogelijk je een mening te vormen, immers, alles weten is alles begrijpen.
Ik wens je sterkte in een onrustig Istanboel

Elja Daaeantwoord
3 juni 2013 om 09:08
– Antwoord aan: careldem

Dank Carel!

Kitty Kilianantwoord
2 juni 2013 om 21:14

PS En de achteruitgang van de berichtgeving is een geldkwestie. Op het aantal correspondenten ter plekke is fors gesnoeid. En als Nu.nl meer reclamegeld binnenhaalt dan een van de grotere kwaliteistkranten (terwijl Nu.nl alleen nieuws van persbureau’s kopieert) omdat de meeste Nederlanders liever Nu.nl lezen, ja, dan houden die kwaliteitsmedia op.

O ja. Pleeze! Media is meervoud. Medium is het enkelvoud. Hoe die rare taalfout toch om zich heen heeft kunnen grijpen..

Renzeantwoord
2 juni 2013 om 23:32
– Antwoord aan: Kitty Kilian

Totale onzin om te zeggen dat Nu.nl alleen nieuws van persbureau’s kopieert. Dat is gewoon niet waar.

Elja Daae
3 juni 2013 om 09:05
– Antwoord aan: Renze

Ik weet niet hoe het met nu.nl zit. Ik weet wel dat je alleen echt kunt rapporteren hoe het zit als je mensen hebt die ter plekke weten wat er gebeurt en de context begrijpen. En dat kost geld en tijd, lijkt me. Er gebeuren overal op de wereld continu dingen. Wat is belangrijk? Waar steek je je resources in om te achterhalen hoe het zit? Wat vinden je lezers belangrijk om te lezen? Zoveel afwegingen.
Het is alleen heel confronterend om het van dichtbij mee te maken.

Kitty Kilianantwoord
2 juni 2013 om 21:10

Kan ik me voorstellen. Maar er zijn ook journalisten die hun werk zo goed mogelijk doen. Er zijn grote kwaliteitsverschillen.

Elja Daaeantwoord
3 juni 2013 om 09:08
– Antwoord aan: Kitty Kilian

Ja dat is duidelijk te zien! En je ziet hoe waardevol die journalisten zijn in tijden van crisis. Omdat ze feiten checken, bronnen kennen, etc.

Jacob Jan Voermanantwoord
2 juni 2013 om 11:32

ik wist al heel vroeg dat ze de boel bedonderden 😉

http://jacobjanvoerman.nl/richting-bepalen/

Maar even serieus> Door dit soort dingen zou je bijna complottheorist worden. Ik heb een tijdlang Ludlums en andere thrillers gelezen. En toen dacht ik ook al: in theorie is het mogelijk de hele wereld te bedonderen.

Zou het nu langzaamaan minder worden? Omdat er ook échte ooggetuigeverslagen zijn? Maar hoe vind je die? Er blijft altijd mensen die schiften en duiden, en dus ook altijd mensen die de macht hebben om opinies te maken.

Elja Daaeantwoord
3 juni 2013 om 09:07
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Gevaar van complot theorie (die hier ook veel rondgaat, meerdere zelfs) is dat ze de aandacht ook een stukje afleiden van wat er werkelijk gebeurt. Ze kunnen heel makkelijk misbruikt worden.

lindakwakernaatantwoord
1 juni 2013 om 23:59

Het is de visie van de een,
En de onwaarheid van de ander.

Eelco Martensantwoord
1 juni 2013 om 23:24

Je blog doet me denken aan “Het zijn net mensen” van Joris Luyendijk. Het is heel goed om je te beseffen dat het nieuws maar de halve waarheid is. Wat een ontdekking he!

Elja Daaeantwoord
3 juni 2013 om 09:05
– Antwoord aan: Eelco Martens

Moet ik weer eens opnieuw lezen!

Eelco Martens
7 juni 2013 om 21:25
– Antwoord aan: Elja Daae

Lees dan gelijk ook “het maakbare nieuws” Daarin reageren collega correspondenten op het boek. (deed er vier dagen over om op de titel te komen)

Liesbeth Oerlemansantwoord
1 juni 2013 om 22:52

Prachtig verwoord, ik ervaar dat zelf dagelijks bij de berichtgeving over voeding/gezondheid. Er wordt weinig/niets gecontroleerd en steeds dezelfde mensen worden na gepraat. We worden hierdoor als land steeds dommer. Liesbeth Oerlemans

Elja Daaeantwoord
3 juni 2013 om 09:05
– Antwoord aan: Liesbeth Oerlemans

Het is gewoon niet makkelijk om de juiste bronnen te vinden. Gelukkig hebben we het internet. Maar zonder goede gidsen word je nog geen wijs uit al die informatie.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.