Nog helemaal niet zo’n heel slecht idee

Woorden. Je kunt er zo veel mee zeggen. Het probleem is dat je er soms ook heel veel meer mee zegt dat je zou willen. Of zelfs dan je door hebt (1 woord?).

Ik kwam op dit leuke blogonderwerp, al zeg ik het zelf, omdat ik zat te denken over de zin ‘Het zou kunnen.’ Dat vaak als je die zin hoort bedoeld wordt dat het mogelijk is maar niet waarschijnlijk.

Ik kwam er ook op omdat ik laatst een vriendin aanbod om even te komen helpen met iets en ze tegen me zei: “Dat is nog helemaal niet zo’n heel slecht idee!”

Ik moest keihard lachen. Ze bedoelde dat ze blij was met mijn plan, namelijk. Maar als je zegt “Dat is NOG…HELEMAAL…NIET…ZO’N…HEEL…SLECHT…idee, gebruik eigenlijk 6 woorden met een negatieve connotatie om aan te geven dat je er positief tegenover staat.

Ze moest er zelf ook wel (een beetje) om lachen.

Waarom doen we dat, negatieve woorden gebruiken om iets positief over te brengen aan de ander? Zou het gewoon onze calvinistische aard zijn? Ik zie zelf wel iets in dat idee. Dat komt, ik heb ooit een lesje gehad van een Amerikaanse professor die uitlegde hoe calvinisme en puritanisme de Nederlandse respectievelijk de Amerikaanse cultuur bepaald hebben en nog steeds een belangrijk onderdeel zijn van de culturen. Redelijke eye opener, hoor.

Als je er op gaat letten…! Hoe vaak mensen iets positiefs zeggen in negatieve bewoordingen. Best vaak! Het is mijn voornemen om positieve dingen gewoon positief te formuleren. Zonder afbreuk te doen aan het positieve. Dat mag namelijk gewoon, vind ik. Positief zijn.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Sharpbendisqusantwoord
24 juni 2013 om 07:59

Het heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat je niet te “gretig” wil over komen bij de ander. En ook het feit dat je jezelf wil indekken – een oproep naar jezelf toe om niet te ontgoocheld te zijn – mocht de ander ondanks alles koudweg “nee” zeggen.

Liesbethantwoord
23 juni 2013 om 23:00

Me uit het hart gegrepen! Bij ons in Friesland hebben ze er ook een handje van. Een gevleugelde uitspraak is ‘ ’t kon minder’…..

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.