Ik was er nog eens over aan het nadenken, dat stuk van gisteren over creativiteit. Over dat idee van ‘ruimte’. En ik realiseerde me dat ik nog een vorm van ‘ruimte’ was vergeten als belangrijk ingredient.
Creativiteit vraagt drie vormen van ruimte, bij mij.
Fysieke ruimte, mentale ruimte – en de ruimte om te mogen exploreren. De ruimte om te mogen proberen. De ruimte om verder te denken. De ruimte om geen ‘nee’ te horen.
Ik denk dat deze derde vorm van ruimte een beetje hetzelfde is als wat Cor beschreef als ingredient van een brainstorm: “defer judgment”. Laat je ideeën gewoon gaan. Of: laat andermans ideeën gewoon gaan.
Een idee horen en bereid zijn om het serieus te nemen, ook als je het niet direct begrijpt: dat is ruimte krijgen.
Ik kreeg laatst een idee tijdens een gesprek.
Het was een heel goed idee, al zeg ik het zelf. Maar mijn gesprekspartner kapte het direct af. Hij zag niet hoe het NU kon helpen.
Normaal laat ik het dan gewoon zitten. Laat maar, denk ik dan. Maar dit keer heb ik de moeite genomen om de ander uit te leggen dat dat te snel geoordeeld was en waarom het wél zou kunnen werken, in de toekomst.
Hij was uiteindelijk overtuigd. En ook een beetje geschrokken, denk ik. Ik was vrij fel.
Dat kwam omdat ik me realiseerde dat het veel te vaak gebeurt: ideeën afkappen.
We krijgen (en nemen) te weinig de ruimte voor creativiteit.
Soms krijgen we die ruimte niet van onszelf, maar vaak ook niet van anderen. Dan moet je vechten voor die ruimte.
Ruimte voor creativiteit. Helemaal niet zo vanzelfsprekend.
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Sonja van Vuren zegt
Misschien dat ideeën nogal eens afgekapt worden omdat mensen de ervaring hebben dat het (te) vaak daarbij blijft? Het taaie uitvoeringsproces is minder aantrekkelijk. Terwijl je daarin ook veel creativiteit kwijt kunt: flexibel en constructief omgaan met tegenslagen, andere inzichten, onverwachte meevallers enzovoorts.
Elja Daae zegt
Ja het is een vorm van cynisme denk ik. Vaak zie ik het gebeuren (en heb ik het zelf gedaan) in een setting van: wij weten er meer van, wij hebben dit al geprobeerd, dit is niets nieuws. Maar ja. Blijft zonde.
peter pellenaars zegt
Ruimte tijdens een brainstormsessie is essentieel. Alles moet kunnen in die fase. Niet de argumenten mbt praktische haalbaarheid zijn op dat moment belangrijk maar juist het feit dat je ongeremd je fantasie/creativiteit kunt laten stromen maakt het krachtig. Er kan een atmosfeer ontstaan waar de individuele inbreng anderen op gedachten brengt die ze anders misschien (nog) niet hadden gehad.
Bij mij zelf merk ik dat als voorwaarde mijn hoofd eventjes leeg moet zien te krijgen voordat ik me 100% op iets anders kan richten.
Elja Daae zegt
Altijd, dat hoofd leeg krijgen, bedoel je? Als je gefocust bezig wil zijn? Of voor of na zo’n brainstorm? Hoe doe je dat, je hoofd leeg krijgen?
Het is gek hoeveel power we hebben richting elkaars ideeën, ook buiten een brainstormfase. Hoe makkelijk we ze vernietigen en hoe makkelijk we ze de ruimte zouden kunnen geven.
Debbie Peteri zegt
Oh, en nog een dingetje 😉 Ik kwam dit citaat tegen en kon het niet laten om het met je te delen:
Hoe als je je met zorgeloosheid kon
omringen en
dat dan je ruimte was…
– Bert Schierbeek
Elja Daae zegt
Prachtig! Ga hem even opzoeken.
Debbie Peteri zegt
Doordat ik te vaak heb moeten vechten voor mijn (eigen) ruimte, is er veel van mijn energie en creativiteit verloren gegaan. Helaas zit daar dan ook gelijk de crux. Als ik mijzelf volledig de ruimte gun en geef, vanuit zelfvertrouwen en oordeelloosheid, dan zullen anderen mij ook vaker dezelfde ruimte geven en gunnen. Ik gun jou in ieder geval heel veel (creatieve) ruimte toe!
Elja Daae zegt
Ik jou ook!!