Mijn favoriete blogs van DIT moment

iedere dag bloggen

Ik lees veel blogs. Heel veel. Mijn hobby is mijn werk dus dat komt goed uit. Maar wat ik het liefst lees, verandert wel, merk ik. Althans merkte ik vanwege de tweet van Anna-Maria.

De blogs uit dat artikel (hier) lees ik nog steeds. Sommige blogs die hieronder staan lees ik al jaren, al stonden ze niet in dat lijstje uit 2012 – ik las ze misschien wel al! En gelukkig blijf ik nieuwe blogs ontdekken. Want wat ik wel merk als ik naar de lange lijst van blogs die ik volg (met de app Feedly), zijn er toch wel heel veel waar al heel lang niets meer op gepubliceerd wordt.

Lange adem wordt beloond! En over lange adem gesproken:

Petepel lees ik al heel lang. Jaren.

Zijn blog vind je hier. Petepel is eigenlijk Peter. Ik volg hem al zo lang dat ik hem inmiddels ken. Ik bedoel, ontmoet heb. Maar ik bedoel ook: ken. Nu is Peter ook een boekenblogger en ik vind lezen over boeken niet leuk (afwijking, maar ja, het is wat het is). Maar verder lees ik alles. Vooral zijn fictieve verhalen vind ik leuk en zijn persoonlijke verhalen en zijn woordgrapjes. Nou ja – eigenlijk alles. Behalve dan boeken. (sorry Peter).

Nieman Lab, over kranten.

Het is een blog dat alleen gaat over uitgeven. Van kranten. Klinkt saai he? Is het niet. Het gaat vooral over nieuwe journalistiek en de invloed van nieuwe ontwikkelingen op de jouralistiek.

Dit is echt een blog voor liefhebbers, voor vakmensen, die zich afvragen hoe hun wereld zich gaat ontwikkelen. Omdat het een non-profit is, heeft het een hele andere toon dan veel andere blogs. Altijd leuk. Als je van journalistiek houdt. 🙂

Design Thinking

Een blog dat ik ook al jaren lees, vrijwel iedere dag. Momenteel volg ik blogger (en vriend) Cor op de reis naar zijn masterproject. Dat gaat over de vraag hoe je mensen kunt helpen door middel van spel/spelen abstracte kunst te begrijpen en te laten waarderen. Ik leer veel van hem en hij zet me aan het denken. Het blijft leuk om hem te lezen, omdat hij me iedere dag opnieuw mee neemt op reis in de wereld van design thinking.

(De) kronkeling, over fotografie

Dit is een blog dat ik nog maar net ontdekt heb. Het gaat over fotografie maar met een hele andere insteek dan gebruikelijk. Ik vertel deelnemers aan mijn workshops of gastcollege dat ze moeten proberen ‘om hun onderwerp heen te bloggen’ en dat is precies wat hier gebeurt. Tegelijkertijd heeft het een hele eigen stijl, insteek en vorm. Echt een ‘niche’ zoals ik probeert uit te leggen in mijn workshops.

Marlies: de uitdaging

Het blog van Marlies lees ik ongeveer sinds een week (bij deze aangetekend!) maar ik heb hoge verwachtingen van mijn relatie met dit blog in de toekomst. Marlies is van plan om iedere maand een nieuwe uitdaging aan te gaan en daarover te bloggen. Haar uitdaging deze maand is: geen internet (behalve bloggen). Ze doet me denken aan ‘the year of living without’ van zenhabits. Ook omdat ze een hele persoonlijke, eigen stijl heeft. Wel een tikje vrolijker dan Leo van Zenhbaits. 😉

Tadek en de wereld van marketing & business

Tadek’s blog lees ik met veel plezier. Ik lees hem nog niet zo lang, maar met veel plezier! Hij blogt op een manier die getuigt van kennis en inzicht. Vanuit zijn kennis als marketingman geeft hij commentaar op ontwikkelingen in zakelijk Nederland. Vooral als het gaat om retail en ecommerce. Heerlijk leeswerk.

Postsecret

Op zoek naar creatieve voorbeelden van blogs (om te laten zien dat ‘blog’ van alles kan zijn) kwam ik Postsecret tegen. Al jaren kunnen mensen hun geheimen op een briefkaart zetten en anoniem opsturen. De blogger zet deze dan op het blog. Er komen waanzinnige dingen uit die ook nog eens erg vermakelijk zijn en het voyeur-gevoel in ons boven halen.

Waarom blijf je een blog jarenlang lezen?

Sommige blogs lees ik al jaren. Waarom? Omdat ik mee ben op reis door het leven of het vak van de blogger. Bij Cor lees ik mee in wat hij allemaal bedenkt en tegenkomt op zijn vakgebied. Bij Peter maak ik mee hoe hij nieuwe hobby’s vindt maar ook hoe zijn schrijfstijl en onderwerpen veranderen. Bij Nieman Lab gaat het letterlijk om de ontwikkelingen, die een andere context krijgen of waar ik voorbeelden van krijg die ik normaal niet zou vinden.

Het is de reis, die het interessant maakt om een blog te blijven lezen.

En als je een loyaal lezerspubliek op wilt bouwen, is verandering en die reis dus essentieel. Maar wie zichzelf laat zien, neemt zijn of haar lezers eigenlijk automatisch mee op reis. Want het leven is een reis. Simpel. 🙂

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Peter Pellenaarsantwoord
6 maart 2016 om 15:29

Allereerst erg bedankt voor vermelding. Helemaal te gek om in jouw rijtje te staan van favoriete blogs. En het lijkt me niet meer dan normaal dat niet alles waar ik over blog altijd past bij wat jij graag wil lezen. Dus no hard feelings maar laten we elkaar de komende jaren lekker close blijven volgen in ons bloggende leven, want het is wat je zegt: een reis door afwisselend bekend en onbekend terrein.

Daarnaast bedankt voor het delen van het lijstje. Ik ben ze nu aan het bekijken en er zit weer voldoende leuks en interessants bij als aanvulling voor mijn blogroll.

Lang leve Sharing is Caring!

Elja Daaeantwoord
6 maart 2016 om 20:14
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Lang leve blogs & blogvriendschap! 🙂

Sytseantwoord
6 maart 2016 om 09:23

Ik kende deze blogs nog niet. Ik ga zeker een kijkje nemen! Thanks.

Elja Daaeantwoord
6 maart 2016 om 20:15
– Antwoord aan: Sytse

Benieuwd of er iets voor je bij zit, Sytse!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.