Mickey Mouse geld

geldIk weet natuurlijk niet hoe dat met jou zit, lezer. Of jij iedere maand een vast salaris krijgt omdat je in loondienst bent. Of dat je iedere maand als ZZP-er redelijk zeker bent van je inkomen. Of dat je iedere maand als ondernemer moet knokken voor je omzet en dus je inkomen.

Knokken hoeft helemaal niet erg te zijn. Het kan zelfs leuk zijn. Ik heb er in ieder geval wel lol in om ondernemer te zijn.

Maar goed, uiteindelijk moet er wel iets gebeuren natuurlijk. Geld mag dan ‘niet belangrijk’ zijn, je hebt het wel nodig!

Echt geld, dan. Tastbare euro’s waarvan je de boodschappen kunt betalen. I.t.t. het chocoladegeld op het plaatje hiernaast.

Dat doet me denken aan mijn eerste baan. Mijn manager en ik waren binnen het bedrijf waar we werkten aan het steggelen over verrekeningen. Onze wederpartij (collega’s dus!) deed er nogal makkelijk over, de vergoedingen die we hen moesten betalen.

“Het is geen Mickey Mouse geld!”, zei mijn manager tegen hen.

Hij had een financiële achtergrond en een geweldige no nonsense-mentaliteit. Hij bedoelde dat mensen in zo’n situatie wel eens vergeten dat het om ECHT geld gaat. Niet alleen om cijfertjes in een spreadsheet.

Hij had gelijk natuurlijk.

Toen ik later een tijdje als uitzendkracht bij de overheid werkte, moest ik daar nog vaak aan denken (heb wel meer wijze lessen geleerd van H, die manager!).

Voor het project waar ik aan werkte was een bepaald bedrag gebudgetteerd aan externe consultants maar na een tijd was dat op, terwijl het project nog niet afgerond was.

De projectleider leek dat allemaal geen probleem te vinden. Maar de facturen konden niet worden betaald zonder dat er in ‘het systeem’ een begroting tegenover stond, geloof ik. Dus moest er een verklaring komen.

Ze opende een spreadsheet, maakte een nieuwe begroting (zoveel uren maal zoveel uurtarief, paar regeltjes waren het maar), printte het uit, tekende het en gaf het aan me om te archiveren. Zo werd ons budget onderbouwd.

(niet verzonnen!).

Het was voor haar geen echt geld. Het was Mickey Mouse geld.

Best raar natuurlijk, helemaal omdat het belastinggeld is. Maar goed, het gaat dus bij heel veel grote bedrijven zo.

Het is ook heerlijk als je iedere maand een salaris krijgt en een pensioenvoorziening en vakantiegeld. Je hoeft verder niet na te denken over de vraag waar dat geld nou precies vandaan komt. En hoeveel er van is.

Maar knokken voor je omzet geef ook wel weer een kick, hoor.

Als ik een ding heel gaaf blijf vinden, iedere week, iedere maand, is dat er ECHT geld binnenkomt op mijn rekening. Dat waar er NIETS was, nu IETS is dat waarde heeft en waar mensen voor willen betalen.

Ben ik iedere dag trots op.

Niets, Mickey Mouse geld. Niets, chocoladegeld.

Echt geld! Geld dat je kunt pinnen en waarvoor je naar de winkel kan en de huur kunt overmaken!

Geld is wel degelijk belangrijk…

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.