Iemand die ik ken heeft al jaren een droom. Een idee. Nou ja, een droomidee. Hij heeft een idee voor een eigen bedrijf. Heel anders dan wat hij nu doet. Maar hoe maak je je droom waar?
Tussen droom en daad* staat van alles in de weg. Vooral praktische bezwaren. Maar dat is eigenlijk zo zonde.
Het probleem is dat zijn droom zo groot is, dat hij niets DOET.
Niet dat je niet groots mag dromen. In tegendeel. Ik ben een voorstander van groots dromen.
Maar wat ik nou altijd zo interessant vindt is aan zo’n Droom is dat mensen niet in staat zijn om de stappen te nemen om die droom werkelijkheid te maken. Of te onderzoeken of ze dat nou wel willen.
Ze hebben het er af en toe over, mijmerend. “Het heeft me altijd leuk geleken om …”. Tijdens dinertjes beginnen ze er over. Of als ze bezig zijn met een andere baan. Of als ze niet happy zijn.
Soms zijn ze zelfs lichtelijk (of heel erg) gefrustreerd. Dan lijken ze het gevoel te hebben dat anderen hen hun droom ontnomen hebben.
Maar da’s natuurlijk onzin.
Dat doen ze zelf, die droom een luchtkasteel maken.
Want als je doorvraagt, hebben ze nooit echt actie genomen. Ze hebben het wel over die droom of dat idee, maar ze hebben nog nooit iets gedaan in die richting.
Je komt natuurlijk niet van 0 (idee) tot Droom (feit) in 1 week. Zelfs niet in 1 jaar, misschien.
Een Droom vraagt stappen.
En: zie punt 7. Heel belangrijk.
Hier zijn de stappen die ik zou nemen, als ik zo’n droom had:
(feitelijk zijn dit de stappen die ik zelf neem, telkens als ik een nieuw droomidee heb)
1. Doe onderzoek
Lees blogs, tijdschriften, boeken. Kranten en maandbladen en vakbladen. Ga naar de bibliotheek en vraag alles op op het gebied dat te maken heeft met je droom. Geef je op voor nieuwsbrieven, download brochures en whitepapers, zoek gratis video’s op YouTube.
2. Volg het spoor
Het internet is je beste vriend. Vooral via blogs en kanalen als twitter kom je mensen op het spoor. Experts. Concurrenten. Succesvolle voorbeelden van wat jij wilt doen of worden. Kijk wie zij volgen, kijk welke informatie ze delen, onderzoek waar ze uithangen, kijk aan wie of wat zij refereren.
3. Maak lijsten
Maak lijstjes van de dingen die je je afvraagt en die je wilt onderzoeken. Van de mensen die je hebt gevonden onder het vorige punt. Van de meest succesvolle bedrijven die het zelfde doen. Van de interessantste concurrenten, plekken, methodes, aanpakken, voorbeelden.
Lijstje zijn fijn. Ze zijn overzichtelijk, ze scheppen orde, ze zijn concreet, je kunt ze afvinken of wegstrepen als je wilt.
Maak lijstjes en maak zo je droom en de stappen in de richting van je droom inzichtelijk.
4. Ga er op uit. ACTIE!
Ga actief onderzoeken. Bezoek winkels als je een winkel wilt starten. Bezoek restaurants als je een restaurant wilt starten. Ga op bedrijfsbezoeken bij het soort bedrijf dat je voor ogen hebt. Geef je op voor rondleidingen, vakbeurzen, congressen.
(vaak zijn er kosteloze informatie-avonden over het vak dat je voor ogen hebt. Het is alleen een kwestie van goed zoeken.
5. Praat met mensen.
Het is een groot gevaar: in je hoofd blijven zitten (tell me about it! de ervaring spreekt). Niet doen dus. Delen! Praten! Niet alleen met de mensen om je heen maar ook met de mensen die je niet kent.
Je zult zien, iedereen kent wel weer iemand die interessant is om mee te praten. En mensen vinden het leuk om te vertellen wat ze doen. Mensen dragen graag bij aan Dromen.
Wil je een richtlijn? Hier komt’ie: maak minimaal twee afspraken per week met mensen die iets te maken hebben met jouw droom. Als ik minimaal twee afspraken per week heb, merk ik dat ik voortgang boek in de ontwikkeling van mijn ideeën.
(ik maak ook verslagen of in ieder geval aantekeningen van ieder gesprek…moet je zin in hebben. Maar is wel een aanrader).
6. Deel je reis
Ja, zei de Dromer in kwestie toen ik zei dat hij het moest bloggen of Instagrammen of wat mij betreft gewoon snappen of youtuben, maar dat is niets voor mij. Zo ben jij. Ik niet.
Kan zijn. Maar ik weet dat het delen van de reis die je doormaakt via een blog of op Instagram je gaat helpen.
- het dwingt je om gestructureerd bezig te blijven
- het dwingt je om concreet te zijn over je droom
- het helpt je om mensen te vinden die geïnteresseerd zijn in dezelfde dingen
- je bent een bereik aan het opbouwen: je bouwt aan je toekomstige klanten- of vriendenkring.
- een online ‘aanwezigheid’ heeft altijd waarde. Altijd. Geloof me maar gewoon.
7. Onthoud: de reis is het enige dat telt
Er is eigenlijk maar 1 ding belangrijk. Dat is niet de vraag of je droom ooit werkelijkheid gaat worden. Gek genoeg. Dat is helemaal niet belangrijk.
Wat belangrijk is, is de reis er naar toe. De weg naar je droomdoel. De lol die je hebt in het onderzoeken en praten en nadenken en ervaren en proberen.
Want als je daar geen lol in hebt, wordt het niets met je Droom.
Als je het meent, met je droom? Begin dan gewoon.
Is nog leuk ook.
Wat houdt je tegen?
*Ik citeerde deze bekende dichtregel (althans, dit is een variatie) in mijn afstudeerscriptie. Maar mijn afstudeerbegeleider kende hem niet. Zoek hem maar niet op, want de droom (en de daad) in kwestie is niet bepaald gemoedelijk en opwekkend.
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Hetty Hurkmans zegt
Erg mooi verwoord! Top!
Elja Daae zegt
Dankjewel Hetty!!
Henny Rutgers zegt
Bedankt voor dit stappenplan. Ik loop al jaren met een “droom” in mijn hoofd, maar ik heb nog nooit de moed gehad om eraan te beginnen. Deze stappen zouden mij goed kunnen helpen.
Elja Daae zegt
Hoi Henny, wat leuk om te horen. Wat ik wilde benadrukken is dat je ook gewoon klein kunt beginnen, met kleine stapjes, met haalbare stapjes, om te gaan onderzoeken hoe of wat. Succes met je droom!
Heleen Schrijvershof zegt
Precies dit is wat ik dit jaar ga doen. Fijn om het zo even in een overzicht te zien. Thanks. En een heel mooi 2016.
Elja Daae zegt
Leuk Heleen, succes!!
Paul zegt
Dit actieplan laat ik eens goed op me inwerken. Er zitten zomaar wat aandachtspunten tussen. Bedankt dus.
Elja Daae zegt
:))