Maak een achtergrondfoto voor je LinkedInprofiel

achtergrondfoto maken LinkedIn profiel

Als je je wel eens af hebt gevraagd hoe mensen aan zo’n mooie achtergrond komen voor hun LinkedIn-profiel, look no further. Jij kunt ook zo’n professioneel ogend plaatje toevoegen. Het is ECHT niet moeilijk.

De uitdaging is drieledig:

  1. Wat voor afbeelding zou je willen?
  2. Maak er eentje met gratis tool Canva
  3. Weet waar je precies moet zijn om hem aan te passen.

Wat voor achtergrondafbeelding past bij jouw LinkedIn-profiel?

Je kunt natuurlijk kiezen voor iets met je logo. Of iets in je favoriete kleuren. Of gewoon iets met kleur of tekst.

Maar je kunt ook iets gewaagder doen. Een achtergrondafbeelding met daarop de voorkant van je nieuwe boek, bijvoorbeeld. Een foto van een van je producten of de stand voor de vakbeurs. Alles is mogelijk. Je kunt de afbeelding namelijk ook gewoon af en toe aanpassen. Why not?

(ik vind een mooie achtergrondfoto van je favoriete uitzicht ook leuk trouwens, of de skyline van je favoriete stad. marketingtechnisch is het logischer om iets te doen dat met je zakelijke interesse te maken heeft maar ach. LinkedIn gaat steeds meer op Facebook lijken toch?!)

Houd er wel rekening mee dat je ronde profielfoto in het midden van je achtergrondafbeelding zichtbaar zal zijn (zie foto hierboven). Dus als je tekst in je afbeelding wilt, zorg dan dat die niet op die plek staat. Hetzelfde geldt voor bedrijfslogo’s – ze moeten links, rechts, of iets meer boven in het midden staan om goed zichtbaar te zijn. Check de profielen van mensen uit je netwerk maar eens.

Als je bedrijfslogo niet langwerpig is of niet groot genoeg (onvoldoende pixels = korrelig resultaat), is het handiger om via de tools hieronder een afbeelding te maken waarin je je logo verwerkt.

Zoals iemand op LinkedIn terecht opmerkte, moet je oppassen met tekst. De achtergrondfoto toont in de mobiele weergave van je probleem (bijvoorbeeld via de app) heel anders dan op de desktop. Dus als de tekst belangrijk is, test dan ook even hoe het toont in de app.

Maak een achtergrondafbeelding met Canva

canva achtergrondafbeelding linkedin

 

Canva.com is een gratis tool waarmee je een afbeelding kunt maken die niet alleen op maat is, maar waarbij je ook al een aantal voorbeelden hebt om uit te kiezen. Helaas is er geen kant-en-klare afmeting die precies voldoet aan de aanbevolen afmeting van LinkedIn (1584×396 pixels). Maar gelukkig is het bij Canva makkelijk om een bestaande afbeelding aan te passen.

Stap 1: Als je ingelogd bent (met Facebook, of maak een gratis account aan) kies je voor ‘Create design’

Stap 2: Navigeer naar ‘Social media and email headers’ en kies voor LinkedIn banner. Dat is niet helemaal de juiste afmeting, maar dat passen we straks aan.

Stap 3: Als je een eigen logo of afbeelding/foto wilt gebruiken, kun je die uploaden:

 

achtergrondafbeelding linkedin canva

 

Je kunt beginnen met een leeg ontwerp en daar je foto of logo inslepen en bijvoorbeeld de kleur van de achtergrond aanpassen en tekst toevoegen. Of je kunt een bestaand ontwerp uit de lijst links kiezen en dat verder aanpassen: vervang de foto door je eigen foto of logo, verander de kleuren, pas de tekst en het font aan of haal de tekst weg, etc.

Stap 4: Tevreden? Ga in het menu bovenaan naar ‘file’ en dan naar ‘change dimensions’ en vul die van LinkedIn in (1584×396). Check of je design nog helemaal netjes is en pas het zonodig aan.

Stap 5: Voor je gaat downloaden klik ik altijd nog even bovenaan links op ‘file’ en ‘save’, zodat de laatste wijzigingen zijn opgeslagen. Dan downloaden en klaar! Simpel.

Meer uitleg over Canva vind je hier.

Een afbeelding maken met sproutsocial.com/landscape

linkedin achtergrondafbeelding

 

De mooie gratis tool ‘Landscape’ helpt je om een goede afbeelding te maken. Zelfs als je geen foto of logo hebt!

Stap 1: ga naar https://sproutsocial.com/landscape (je hebt geen account nodig maar kunt direct aan de slag)

Stap 2: zorg dat je een liggende foto hebt – bij afwijkende formaten werkt deze tool niet. 

Stap 3: download & upload

workshop LinkedIn voor professionals volgen

Rechtenvrije afbeeldingen voor je achtergrondfoto op LinkedIn

De foto in het voorbeeld hierboven heb ik van Flickr gehaald. Ik zoek altijd met het filter op ‘creative commons’, ‘commercial use allowed’. Overigens betekent dat doorgaans wel dat je de naam van de fotograaf en de titel van de foto moet vermelden. Dus of je daar zin in hebt is de vraag. In deze lijst van gratis fotosites staan ook sites waarvan je de foto’s ook zonder vermelding kunt gebruiken.

Een andere mooie site met rechtenvrije foto’s is unsplash.com.

3. Waar kun je je LinkedIn achtergrondafbeelding wijzigen?

Klaar voor actie? Ga naar:

LinkedIn! Via de computer/desktop, niet de app. Klik op je eigen profielfoto (links in beeld). In het volgende scherm zie je rechtsboven een potloodje: klik dat aan:

 

achtergrondafbeelding linkedin wijzigen 1

 

Je komt in het scherm ‘Introductie bewerken’. Klik weer op het potloodje:

achtergrondafbeelding linkedin wijzigen 2

In het volgende scherm kun je je afbeelding uploaden maar ook aanpassen. Snijd hem bij of gebruik een filter en sleep hem in het venster op de manier die je het beste lijkt. Je kunt ook inzoemen en uitzoemen. Kwestie van uitproberen.

achtergrondafbeelding linkedin wijzigen 3

 

Kies voor ‘Toepassen’ en bekijk het resultaat. Niet tevreden? Wijzig de afbeelding door opnieuw te verslepen of bij te snijden of wijzig hem in Canva op basis van wat je niet bevalt aan het resultaat of de positionering.

Is de achtergrondafbeelding op je LinkedInprofiel belangrijk?

Het is natuurlijk niet superbelangrijk. Maar het maakt je profiel wel helemaal af. Eerste indrukken zijn belangrijk, dus je kunt er net zo goed iets van maken. Bovendien is het een soort van gratis uithangbord, eh, abri. Je kunt die plek dus net zo goed gebruiken om te laten zien wat je te bieden hebt, toch?

Daar komt bij dat iemand die ik vandaag sprak en die ter plekke een foto toevoegde, ontdekte dat het lijkt ook te helpen in je ‘profile completeness’. En een hoge score op dat vlak helpt weer om hoger te komen in de zoekresultaten.

Reden genoeg om even een paar minuten (of een half uurtje) aan de slag te gaan!

GOGOGO!

Tot slot: voor de succesvolle inzet van LinkedIn is natuurlijk meer nodig dan een mooie achtergrondfoto. Wil jij samen met collega’s aan de slag met LinkedIn om te kijken hoe jullie je bereik op dat platform kunnen vergroten? In de workshop ‘LinkedIn voor professionals’ ga ik met jullie aan de slag met de vraag hoe je dat aanpakt.

PS Ik schreef eerder over de juiste afmetingen voor foto’s en afbeeldingen in LinkedInberichten. Daar kun je de tools uit dit artikel ook voor gebruiken.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.