Leesvoer? Alsjeblieft: mijn favoriete blogartikelen (van andere bloggers) van 2015

continuing quality

Als je een kijkje wilt nemen in het hoofd van Elja – en laten we eerlijk zijn, wie wil dat nou niet? – dan kun je je lol op, vandaag. Hieronder. Ik zou zeggen: zet dit blogartikel bij je favorieten, sla het op in Evernote, geef het een like op Facebook of een hartje op Twitter.

Nee, uitprinten raad ik niet aan, want dat klikt zo moeilijk.

Ik heb hieronder de leukste, inspirerendste, meest-tot-denken-stemmende blog posts verzameld die ik in 2015 gelezen heb. Het zijn stuk voor stuk Artikelen met een A. Vrij lang. Lekker leesvoer.

Veel leesplezier!

PS: Willekeurige volgorde.

1 Over marketing, vishaat en ironie

Ik weet niet precies hoe ik The Middle Finger Project ondekte. Maar ik vind het geweldig. De toon, de schrijfstijl, de marketingtips. Eigen en bijzonder. Favoriete artikel dit jaar gaat over vishaat en liefde en marketing en vaders. Ik bedoel maar.

Favoriete zinsnede:

I hate fish.

Don’t eat it. Don’t like it. And definitely don’t want to smell like it.

2. The P-word. Precies. Nee die niet.

Als start-up verander je nog wel eens van gedachten van aanpak en van strategie. Je kunt dat ‘falen’ noemen maar in start-up-jargon noem je het ‘pivot’ en is het iets positiefs. Jaja mensen. Een groot marketingge&#*! dat start-upgedoe. No matter.

De meesters van de social media marketing noem ik Buffer. Dit is een mooi artikel van hen dit jaar en het eindigt op /pivot. Dus da’s extra punten scoren.

Favoriete zinsnede:

I had always struggled to ride my bike up a hill. I’d get going on the incline, lose all my momentum, and end up walking the bike up to the top.

Then I found out the secret: it’s best to shift gears before you get to the incline.

You have to shift earlier than you think, otherwise you end up with no speed, no momentum, and lots of difficult pedaling to do. You can still get to the top that way, it’s just a lot easier if you shift gears early.

3. Startup smartup flartup dartup blahhhhh

De enige voornaamste reden dat ik dit artikel leuk vind is dat het beweert dat ervaren oprichters meer kans maken op een succesvol bedrijf. Dat vertel ik mezelf als ik ‘snachts niet kan slapen.

Favoriete zin:

78% van de snelgroeiende bedrijven is opgericht door een team waar minstens een persoon met ervaring in het bedrijfsleven of bij andere start-ups in zit. Bij de ‘unicorns’, de bedrijven die meer dan $1 mrd waard zijn, is dit zelfs 89%.

(Mam, als je dit leest – geen zorgen. Ik slaap heel goed en maak me eigenlijk helemaal geen zorgen. Was bij wijze van spreken.)

4. Hersenstorm

Ik ben veel aan het nadenken over creativiteit. Al maanden. In allerlei vormen en insteken.

Ik lees dus graag de tips van Cor zoals deze.

Stel je voor je bent met 5 m/v en je hebt allemaal 10 ideeen meegenomen naar de brainstorm. Iemand (de Superdure consultant) vertelt zijn idee. De andere luisteren aandachtig met hun rug naar de Superdure consultant. Die voor heeeeel veel geld dit idee heeft bedacht, dus zal het wel goed zijn). Vervolgens vult iedereen dit idee aan met de volgende zin. Let op! Alles kan en mag. Houd je niet in.

“Ja! Wat een goed idee! En dan zou je ook nog……….”

5. Ben je er nog? Mooi. Dan even over bloggen.

Het blog, als zodanig, bestond dit jaar 20 jaar. Beweerde men. In dit artikel en heel veel andere soortgelijke artikelen werd hierover blij gesproken.

Belangrijk, als bloggen zo’n belangrijk deel van je leven uitmaakt.

Favoriete alinea:

The people who say that are idiots. Blogging was never alive. It’s the people that matter.

Nou goed. Dat bloggen nou ‘nooit levend was’ vind ik niet echt een supersterk antwoord op de opmerking dat bloggen dood is. Maar we vergeven het de oerblogger die hier gequote werd maar even, he?

6. De botte waarheid

Ik ben fan van Altucher. Jij? Hij is bot, duidelijk, raar, succesvol, zijn verhaal is iedere keer hetzelfde, hij herhaalt zich, maar ik vind hem leuk.

O.a. in dit artikel.

People say, as if it were good advice, “Live life like it’s your last day?”

I’m not even sure what that means. Should I have a party every day? Should I eat cake all day long. Because if I knew tomorrow I was going to die then I would eat cake all day today.

Do this instead: Live life like it’s the last day for EVERYONE ELSE.

Jaja een beetje zwaar ja. Maar ik mag hem wel.

7. LinkedIn advies dat je niet kende

Soms staan er in een artikel dat je per toeval tegenkomt een paar regels die je leven veranderen. Of je gedachten. Of je gedrag.

Dat was voor mij zo met dit artikel over LinkedIn. Tip 9, om precies te zijn. Of moet ik zeggen: zonde?

Be promiscuous. Ignore LinkedIn’s advice to only accept connection requests from people you know. That helps sell Premium, but it doesn’t help you get found. LinkedIn’s search algorithm favors those who are in your network. That means when people are looking for what you have to offer, the results of their searches are displayed with 1st level connections first, then 2nd level connections and so on.

Ik zit al heel lang op LinkedIn en ‘vroegah’ was het een soort van kaartenbak waar recruiters graag in wilden rondstruinen en je moest niet zo maar met iemand linken, ohhh neeee!

Maar toen ik las ik dat artikel. Nu klik ik dus gewoon op ‘OK’ als ik een verzoek krijg van iemand die ik niet ken.

(nou ja, bijna iedereen)

8. Over rare icoontjes en nieuwe talen

Dit artikel gaat over een fascinerend onderwerp: een nieuwe taal die zich vormt onder onze ogen. Levend. Nu. Jaaaaa maakte indruk op mij, dit.

“It is a rare privilege to observe the rise of a new language,” Thomas Dimson, a software engineer on Instagram’s data team, said in a company blog post on Friday. “Emoji are becoming a valid and near-universal method of expression in all languages.”

Emoji’s zijn da bomb. Wist ik ook maar alweer hoe je die leuke emoji’s ook op je desktop krijgt, dan zag je ze hier >>>>.

9. Stop met het zoeken naar de gouden tip

Dit artikel was perfect. Punt. Ik schreef er een blogartikel over dat in een boek kwam…een van mijn beste artikelen. Ik vind het geweldig.

If less effort is the goal, exerting effort is a kind of failure.

geen geld geen tijd toch doen

10. Vrouwen in techniek

Dit artikel gaat over een vrouw die openlijk vertelde hoe het voelde om behandeld te worden zoals veel ‘technische’ vrouwen online behandeld worden. Enough said.

(geen leuke inspirerende quote. gewoon een onderwerp dat me aan het hart gaat)

11. Iets van Seth

Seth! Ik wilde hem niet lezen omdat iedereen hem las. Maar ik lees hem lekker wel. Dan maar onorigineel. Kun jij ook doen.

Tot zo ver.

In mijn hoofd was deze lijst veel leuker dan in werkelijkheid, geloof ik. Maar ik heb niet gelovgen, het waren een paar van de interessantste artikelen die ik dit jaar tegenkwam.

Hoop dat je er iets aan hebt!

En nu jij: wat was jouw favoriete blog in 2015?

Raymond had het geweldige idee om bloggers op blogpraat.com te vragen naar hun favoriete blogs van het afgelopen jaar. Net als in dit artikel gaat het om andersmans blogs, niet je eigen blog! Laat je jouw favoriete blog ook achter in de comments, hier?

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.