kerst zit in je hart

Kerst
Kerst. Een mooie tijd. Gezelligheid. Kaarsjes. Samen. Lekker eten.

Of niet.

Kijk: ik geniet van Kerst met mijn gezinnetje.

Omdat ik ook de andere kant heb meegemaakt.

Het was moeilijk vroeger, als kind van gescheiden ouders: Kerst zonder mijn vader. Hoe mooi het ook was, hoeveel cadeautjes ook, hoeveel heerlijk eten, hoeveel kerstfilms ook, een stukje van mij was altijd verdrietig, met Kerst. En jaloers op mensen die klaagden dat ze weer naar Oma moesten met de hele familie.

Familie! Dacht ik dan. Wauw. Familie om naar toe te gaan met Kerst!

Mazzelaars!

Wij hadden geen familie om naar toe te gaan met Kerst.

Daarom weet ik:

Kerst kan ook een verdrietige en eenzame tijd zijn.

Omdat je iemand mist.

Omdat het de eerste kerstmis is zonder een geliefde.

Omdat je alleen bent.

Omdat je door al die geforceerde gezelligheid wordt geconfronteerd met het feit dat je tot over je oren in de zorgen zit.

Of omdat je je buitengesloten voelt, als iemand die door de straat loopt langs verlichte ramen met daarachter allemaal mensen die Gezellig Samen zijn.

Zo voelde ik me, als we uit eten gingen met zijn drietjes, tussen al die families aan grote tafels.

Makkelijk praten nu, met een gezin van 5, he? Maar toch.

KerstLuister: Kerst met een K zit in je hoofd. Maar kerst met een k zit in je hart.

Je kunt de Kerst met een grote K ook gewoon uitzetten. De Kerst van Samen en de Kerst van Gezellig en de Kerst van Lekker Duur Eten.

Kerst gaat niet om cadeautjes en biefstuk. Kerst hoeft zelfs niet over ‘Samen’ te gaan.

Jij bent zelf de baas van wat kerst inhoudt, toch? Niet anderen.

En zeker niet de retail. 🙂

Bovendien:

Kerst is gewoon een manier uit oude tijden om de donkere dagen door te komen.

Om onszelf te helpen herinneren dat alles weer licht zal worden. Dat we zelfs in het donker licht kunnen vinden. En dat wonderen bestaan.

Dat de natuur bezig is met de voorbereidingen van de lente. Terwijl het buiten grauw en grijs lijkt, zitten er al knoppen aan de takken! En de kortste dag hebben we al weer achter de rug.

Dus.

Maak een kopje soep en een boterham, schuif voor de televisie of zet een muziekje op en laat Kerst voor wat het is.

Of, als je wel drukke familiebezigheden hebt, geniet! Ook van het gezemel van je oudoom en de ruzie bij het fornuis.

Laat ze maar, die geforceerde op marketing-technieken geïnspireerde ideeën over ‘wat Kerst moet zijn’.

20131224-120642.jpgEr komt altijd licht na duisternis.

Daar gaat het om, bij Kerstmis.

 

Met een gemeende, warme en hartelijke kerstwens,

Elja

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

13 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Kersteilandjes – Elja Daaeantwoord
26 december 2014 om 23:04

[…] weet niet. Ik heb het nooit leuk gevonden, dat Kersteilandje. Als kind al niet. En ook al heb ik een heerlijk eilandje, het is nooit […]

Carolien Geurtsenantwoord
26 december 2014 om 11:51

fijne post, ik krijg hem zoals wel vaker net pas in mijn mail binnen, dus van hieruit beetje mosterd na de maaltijd kerst wensen. Zelf bof ik – kan ik inmiddles met een gerust hart zeggen – met dat ik jarig ben en er dus altijd zelf mijn invullig aan heb kunnen geven – verjaardag gaat boven kerst moetens zeg maar. En was dt toen ik klein was frustrerend, en heb ik toen ik groter was zelfs mijn verjaardag een paar keer in de zomer gevierd, nu voelt het heel rijk en vooral van mij hoe ik de kerst invul.
Dank weeer voor een fijn blogje!
xxCarolien

Elja Daaeantwoord
30 december 2014 om 20:23
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

XX!

Elja Daae
30 december 2014 om 20:23
– Antwoord aan: Elja Daae

En nog gefeliciteerd!

Charlotte Meindersmaantwoord
8 december 2014 om 21:09

Zo is het. Mijn ouders kregen ruzie met mijn grootouders (vaders kant) tijdens kerst, toen ik 12 was. Mijn moeder is altijd gestrest en mijn opa veeleisend. Dat gaat niet samen. Nu vond ik kerst altijd al stressig en daardoor helemaal niet leuk en gezellig, maar sinds die ruzie vierde ik het liever niet meer. Mijn broer en zus moesten altijd werken. Dus zorgde ik vanaf mijn 17e dat ik ook moest werken. En daarna kreeg ik een vriend, waar Kerstavond heel belangrijk was. Dus nu vieren we twee dagen kerst bij mijn schoonouders. Overdag is iedereen aan het lezen tot er om of voor 18:00u aan tafel gegaan moet voor het eten.

Elja Daaeantwoord
9 december 2014 om 21:08
– Antwoord aan: Charlotte Meindersma

Zo moet het zijn vind ik. Niet dat gezeur en gestress en dat streven naar perfectie. Onzin. Liever gewoon relaxen en gezelligheid.
Maar wat geweldig dat je via je schoonfamilie wel het leuke en het gezellige van Kerst hebt teruggekregen!

Jacob Jan Voermanantwoord
25 december 2013 om 14:24

Mooi.

Dank je Elja.
geniet van je gezin. als iemand weet dat home in the heart is, ben jij het!
x

Elja Daaeantwoord
25 december 2013 om 21:00
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Dankjewel JJ! Ik las je blog vandaag en dacht aan je!

Jacob Jan Voerman
25 december 2013 om 21:36
– Antwoord aan: Elja Daae

🙂

Peter Pellenaarsantwoord
24 december 2013 om 16:24

Kerst is inderdaad niet meer of minder dan wat jij er van wil maken. Zo jammer dat voor veel mensen het eerder een periode van stress dan van rust en ontspanning is. Hun licht na de duisternis krijgt amper tijd om te schijnen omdat ze alweer snel opgeslokt worden door hun drukke leven. Gemiste kans.
Jij en je gezin ook bij deze de allerbeste kerstwensen!

Elja Daaeantwoord
25 december 2013 om 21:00
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Jij ook Peter!!

Estherantwoord
24 december 2013 om 16:13

Hele mooie gedachte om kerstavond mee in te gaan. Dankjewel Elja, ook voor alle ‘lessen’ van het afgelopen jaar! Ik wens je warme kerstdagen. 🙂

Elja Daaeantwoord
25 december 2013 om 21:01
– Antwoord aan: Esther

Jij dank voor alles, het was pas leuk toen jij erbij kwam! Hoe was de kip?

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.