TikTok is een geweldige app. Maar er zijn ook gevaren. Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop je je kinderen kunt beschermen. Waaronder het koppelen van hun TikTok account aan het jouwe.
Ik ben dol op TikTok. En als social media expert (die bedrijven o.a. TikTok-cursussen geeft) ben ik niet de juiste persoon om je te overtuigen van het gevaar van TikTok. Ik vind het een geweldige, creatieve app waar ik veel plezier aan beleef. Ik zie TikTok vooral als een app waar kinderen en jongeren nieuws volgen, dingen leren, informatie over hun hobby’s vinden, dansjes doen en plezier maken.
Maar er zijn ook minder leuke kanten.
TikTok voor kinderen: wat is het probleem?
Veel van de problemen die ouders hebben met TikTok zijn niet uniek voor TikTok. Maar het is wel zo dat problemen op TikTok exponentieel groter lijken te worden.
Zo kan het algoritme je kind een totale ‘rabbit hole’ insturen van een bepaald type video’s. Op zich niet erg, behalve als je kind niet lekker in zijn of haar vel zit en daar volop bevestiging van tegenkomt. Of volop berichten te zien krijgt of weet te vinden over eetstoornissen.
Ook als het gaat om privacy zijn er problemen. De privacy van je kind is een groot ding, terwijl privacy op social media apps heel lastig te waarborgen is. En TikTok gaat nog verder dan andere apps in het verzamelen van data. Wat je kind online doet, maakt het tot een levend advertentieprofiel waar TikTok geld aan verdient.
TikTok komt bovendien regelmatig in het nieuws vanwege levensgevaarlijke challenges. Hoewel die niet alleen op TikTok rondgaan, verspreiden ze zich daar sneller.
Net als overal op het internet waar kinderen komen, zijn er kwaadwillenden actief die soms direct toegang hebben tot je kind (en zijn of haar video’s). Vandaar dat het verstandig is om het profiel van je kind op ‘privé’ te zetten en afspraken te maken (en te controleren) over wie je kind mag volgen op TikTok.
Ook net als overal waar kinderen online met elkaar communiceren, kunnen ze te maken krijgen met online pesten. Niet heel anders dan het gedoe in de whatsappgroep van school, misschien, maar toch iets waar je je kind voor moet waarschuwen en in moet opvoeden.
Tenslotte is het ook nog eens een verslavend leuke app. Voor je het weet zit je kind uren in die app, terwijl er ook nog andere dingen te doen zijn. Buiten spelen, bijvoorbeeld.
Niet al die dingen kun je verhelpen met de volgende tip. Het blijft toch zo dat je als ouder zelf actief moet blijven opletten. Je moet in gesprek blijven, vragen naar wat ze hebben gekeken, uitleggen wat de gevaren zijn, je kinderen leren om kritisch te blijven. Het is handig om eens op www.veiliginternetten.nl te kijken of op www.mediawijsheid.nl, waar je ook tips voor leerkrachten vindt.
Maar een eerste stap is wat meer controle krijgen over het TikTok-account van je kind, door het te koppelen aan dat van jezelf.
Meer controle over het TikTok account van je kind: koppel je eigen account
Als ouder kun je het TikTok account van je kind koppelen aan dat van jezelf. Vervolgens kun je allerlei instellingen aan en uit zetten om je kind veiliger te houden op TikTok.
Om dit te doen moet je zowel je eigen telefoon als die van je kind in de buurt hebben en op allebei de TikTok app openen.
TIP Bij ons thuis is het koppelen van de accounts een voorwaarde van het gebruik van TikTok. Vandaar dat dat zonder gemor is gebeurd bij mijn kind onder de 16. Ook hebben we de afspraak dat we soms mee mogen kijken in de privé-berichten, als we dat nodig vinden.
Heb je de TikTok app open op allebei de telefoons? Klik dan nu boven op je eigen profielpagina op het hamburgermenuutje. Je krijgt dan de mogelijkheid om op ‘Settings en Privacy’ te klikken. Scroll naar beneden om onder ‘Content & activity’ het icoontje ‘Family Pairing’ te vinden en klik er op.
Open nu TikTok ook op de telefoon van je kind. Ook op die telefoon ga je naar ‘Settings and privacy’ en vervolgens naar Family Pairing en kies voor ‘Teen’. Scan nu met de camera van je kind in zijn of haar TikTok app de QR-code op je eigen telefoon (die je net in je scherm hebt gekregen).
Het account van je kind is nu gekoppeld aan dat van jou.
Deze settings kun je aanpassen als het TikTok account van je kind gekoppeld is aan jouw eigen account
Je kunt een aantal settings aanpassen, nu je het TikTok account van je kind gekoppeld hebt aan het jouwe:
Je kunt bepalen of het een privé of een publiek account is.
Bij een privé-account moet je kind altijd toestemming geven aan mensen die hem of haar willen volgen. Mensen zonder toestemming kunnen de TikToks van je kind niet zien. Ze kunnen ook niet gedeeld worden (ook niet met de Duet en Stitch optie). Natuurlijk is dit geen garantie dat je kinderen ‘nee’ zeggen tegen rare figuren die een volgverzoek indienen. Maar daar kun je het over hebben samen.
En je kunt af en toe eens door de lijst met volgers gaan om te zien of er geen rare mensen bij zitten.
Een privé-account betekent ook dat je kind niet ‘viral’ kan gaan of ‘influencer’ kan worden, omdat alleen een beperkte groep volgers hun TIkToks kan zien. Dus dat kan wat discussie opleveren.
Je kunt de schermtijd beperken
In ons geval staat die op 1 uur. Veel voor sommige ouders, weinig voor anderen. Het is, kortom, een persoonlijke afweging.
Natuurlijk kan hij nog steeds vrolijk TikToks gaan kijken op de telefoon van vriendjes wiens ouders die limiet niet hebben ingesteld … maar het geeft in ieder geval enige beperking.
Restricted mode
Als je tieners hebt met Instagram accounts, heb je inmiddels misschien gemerkt dat ze vaak een ‘finsta’ hebben, een alternatief Instagram account dat ze verborgen houden voor hun ouders. Het is in Instagram heel makkelijk om te switchen van het ene account naar het andere. En in TikTok kan dat ook: gewoon uitloggen en inloggen.
Met de restricted mode kan dat niet. Je kind kan dan niet inloggen op een ander account in de TikTok app.
Het zou overigens best kunnen dat het wel in kan loggen op TikTok op de desktop … dat heb ik nog niet gecheckt. Geen enkele oplossing is echt 100% waterdicht, want kinderen zijn hier meestal slimmer in dan hun ouders. Althans de mijne wel 🙂
De zoekfunctie uitzetten
Veel kinderen en jongeren gebruiken de zoekfunctie op TikTok om te zoeken naar informatie. Op zich prima, tenzij ze natuurlijk gaan zoeken naar schadelijke content. Om dat te voorkomen kun je de zoekmogelijkheid als ouder uitschakelen.
Privacy en veiligheid
Behalve het account privé maken (wat ik wel aanraad, vooral bij jonge kinderen), kun je uitschakelen dat het account actief wordt voorgesteld aan andere TikTok-gebruikers. Natuurlijk moet je kind als het een privé-account heeft eerst nog ‘ja’ zeggen op zo’n volgverzoek, maar waarom zou je uberhaupt willen dat vreemden hem of haar gaan volgen?
Daarnaast kun je instellen:
- Wie hem/haar berichten kan sturen (ik zet die op ‘vrienden’)
- Wie kan zien welke video’s hij of zij leuk vindt (ik heb dat voor mezelf ook uit staan)
- Wie er op de video’s van je kind kan reageren (ik neem aan dat dit alleen geldt voor openbare accounts, maar ik heb het toch op ‘vrienden’ staan)
De enige manier om je kind echt veilig te houden op TikTok
Je zou kunnen zeggen: de enige manier om je kind echt veilig te houden is door het niet op TikTok te laten gaan. En dat is een legitieme keuze.
Ik zie het zo dat de online wereld voor hen onvermijdelijk is. Als ze een smart phone hebben, gaan ze die wereld ontdekken.
Daarbij is de optie om het account van je kind aan het jouwe te linken echt een stap vooruit. Instagram heeft die opties bijvoorbeeld niet.
Maar het instellen van het account van je kind is nooit helemaal genoeg. Veel jonge kinderen zitten op TikTok zonder dat ouders er continu naast zitten. En veel van hen zijn jonger dan de leeftijdlimiet van 13 die TikTok zelf aangeeft.
Het blijft daarom belangrijk om zelf actief te blijven meekijken en in gesprek te blijven. Wat doet je kind op TikTok? Wie volgt hij of zij graag? Stuurt je kind jou wel eens grappige TikToks door en viceversa? Door wie wordt je kind zelf gevolgd? Wie laten ze toe tot hun account? Waarom maakt hij of zij die keuzes? Welke challenges komen ze tegen en wat vinden ze daarvan? Wat voor privé-berichtjes sturen je kind en anderen elkaar?
Goede tips om dat gesprek aan te gaan vind je hier.
Als je zelf niet op TikTok zit, is het lastig om te begrijpen wat voor wereld het is. Maak daarom zelf een account aan; blijf in gesprek; open af en toe de app op je eigen telefoon; en kijk zeker ook af en toe mee op de telefoon van je kind.
Ik heb met mijn kinderen de afspraak dat ik hun socials mag checken, ook al heb ik niet het password van hun telefoons. Heel af en toe kijk ik even mee. Zo weten ze dat ik het in de gaten houd en blijven we in gesprek.
Het is niet makkelijk, kinderen opvoeden in deze tijd.
Maar door in gesprek te blijven en jezelf te informeren, houd je zowel jezelf als je kind een stuk veiliger.
www.veiliginternetten.nl
www.mediawijsheid.nl
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Geef een reactie