Je eigen verhaal

kadikoy2Dit heb ik ontdekt, de afgelopen jaren: dat je het beste je eigen verhaal kunt vertellen met je eigen voorbeelden.

Toen ik een boek over bloggen ging schrijven, was ik bang dat de voorbeelden die ik noemde niet relevant genoeg waren. Niet bekend genoeg. Ik dacht dat mensen misschien zouden verwachten dat ik met grote bekende namen op de proppen zou komen.

Maar het voordeel van je eigen voorbeelden, uit je eigen leven, gebruiken is natuurlijk dat je daar echt iets over kunt vertellen. Als je vrijwel dagelijks leeft met blogs, ze al jaren leest, kun je er veel meer over zeggen dan als je dat niet doet.

Dus de blogs in het boek zijn niet altijd de grootste of bekendste blogs. Maar wel de blogs waar ik mee leef en die ik lees. En zo is het ook met voorbeelden die ik hier gebruik op dit blog. Of voorbeelden die ik in mijn presentaties gebruik.

Ik wees vandaag in mijn presentatie naar Lisanne en Cor en Kitty en Raymond en ook naar Peter (jaaaa Peter en Cor! Ik wilde jullie blogs laten zien als voorbeeld van bloggers die hun blog gebruiken als ‘speeltuin’ en er lol in hebben, dingen doen omdat ze ze willen proberen en hoe dat ook kan leiden tot hele trouwe fans zoals ondergetekende).

Ik verwijs, kortom, meestal naar blogs die ik ken en die ik kan duiden en waarvan ik de context kan schetsen.

Waarvan ik kan vertellen hoe ik het als lezer ervaar.

Vasthouden aan je eigen verhaal loont de moeite. Het maakt het makkelijker om te vertellen, je gaat er beter door vertellen, je bent eerder een expert (want je bent ervaringsdeskundige) en je bent er meestal enthousiaster over.

Mooie ontdekking.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

5 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Peter Pellenaarsantwoord
5 februari 2015 om 21:39

Dank voor weer een stukje promotie 🙂
En je hebt gelijk. Iets bespreken of behandelen of onderzoeken vanuit eigen ervaring/verhaal geeft altijd meer inzicht. Ik pas het vaak toe bij nieuwe software die ik wil uitproberen. Dan neem ik iets in gedachten waarvan ik de structuur al goed ken zodat ik eerder herken waar het goed gaat of juist niet goed gaat. Ook het uitleggen daarna gaat veel makkelijker omdat een gedeelte niet nieuw is, maar dat je het nieuwe kunt loslaten op het bekende. Als je begrijpt wat ik wil zeggen…

Elja Daaeantwoord
9 februari 2015 om 13:52
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Yep!

Peter Pellenaars
11 februari 2015 om 21:59
– Antwoord aan: Elja Daae

Gelukkig. Zelf was ik de draad al bijna kwijtgeraakt 😉

Elja Daae
12 februari 2015 om 17:10
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Tsja, deze trouwe fan kan je perfect volgen, dat weet je!

Peter Pellenaars
15 februari 2015 om 17:52
– Antwoord aan: Elja Daae

Ja, daar twijfel ik nu niet meer aan.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.