Is blogpraat een community?

Het bouwen van communities

image Sinds enige tijd organiseer ik een twitterchat voor bloggers, #blogpraat. Het gaat aardig, al komt het voor dat ik in mijn eentje aan het chatten ben.

Online gemeenschappen: iedereen doet het

Het viel me de laatste tijd al meer op: het is niet makkelijk om een community te bouwen, een gemeenschap. Hoewel ik het boek van Erwin Blom over communities’ nog moet lezen, zie ik overal om me heen dat mensen pogingen doen om online gemeenschappen te creëren.

Veel mensen doen dat via LinkedIn (zo ben ik via @namensmarlies bij de LinkedIn groep ‘Business Babes’ gekomen, en via @meeradvies bij ‘Passie ondernemers’. Ook ben ik lid geworden van www.ikki.nl, www.b2bcontact.nl, en www.socialmarketingforum.net.

Zakelijke communities, zakelijke doelstellingen

Hoewel ik enthousiast ben, graag deel neem, graag actief ben, zie ik natuurlijk wel dat de meeste zakelijke communities ook zakelijke doelstellingen hebben. Daar is niets mis mee, zolang je maar waarde toevoegt voor de deelnemer. En als je geen waarde toevoegt, krijg je sowieso geen actieve community.

Is de twitterchat ‘blogpraat’ een community?

Opeens realiseerde ik me dat ik met de twitterchat #blogpraat eigenlijk precies hetzelfde aan het doen was. Maar gek genoeg had ik nooit nagedacht over commerciële doelen, of over de vraag of dit nu een community moest worden en hoe je die dan vormgeeft. Het leek me gewoon leuk.

Ik doe sinds een tijd mee aan een soortgelijke chat voor Amerikaanse bloggers (#blogchat) en ik heb daar zo ontzettend veel van geleerd dat het me leuk leek om zoiets ook in het Nederlands te doen. Mijn doel is dat iedereen met elkaar en tegen elkaar praat over bloggen. Los van mij. Zónder mij, zelfs! Pas dan krijg je echte gesprekken, kennisdeling, waarde.

Een online gemeenschap opbouwen is niet makkelijk…

Maar het is niet makkelijk om een gemeenschap op te bouwen. Hoewel we met een paar mensen actief zijn, en het er op lijkt dat een grotere groep meeleest zonder actief mee te doen, zat ik vandaag toch vrolijk tegen mezelf te praten.

Suggesties?

Dus hoe verander je dat? Wat moet er anders? In ieder geval ga ik het tijdstip veranderen – ook handiger voor mijn privéleven, aangezien het tijdsverschil met Nederland betekent dat ik iedere zondagmiddag om 13:00 aan mijn laptop gebonden ben. Daarnaast lijkt het me leuk om de moderator af te wisselen – je kunt als moderator optreden via de twitteraccount @blogpraatchat of gewoon onder je eigen naam. Als het je iets lijkt, hoor ik het graag.

Mocht iemand suggesties hebben, graag! Laat je idee hieronder achter in de commentaren, door een email aan info@oszinte.com, of stuur een tweet aan @Elja1op1!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.