Hoe leer je dingen? Door ze te doen. Hoe leer je ze nog beter? Door ze dagelijks te oefenen. Dat geldt voor sport, voor lezen en schrijven, voor programmeren. En voor beter worden in bloggen of social media.
Van de week zat ik naar een podcast te luisteren waarin Beeple werd geinterviewd. Je weet wel, die digitale kunstenaar die een digitale tekening als NFT verkocht voor 57,8 miljoen euro (echt!). NFT’s zijn een soort van digitale rechten, volgens Beeple zelf te vergelijken met het recht op een mastercopy van een liedje ipv een kopie daarvan. Maar dat is niet wat ik zo fascinerend vond aan Beeple’s verhaal.
Dat was namelijk toen hij dit vertelde:
Mike Winkelmann (beeple) in de podcast Sway van Kara SWisher
Yeah, so when I started this out — the first one was May 1, 2007 — I wanted to get better at drawing. And I had saw an illustrator out of the U.K. named Tom Judd, who did a sketch a day in his sketchbook. And he did it for about a year. And I think I thought that was a cool way to sort of incrementally improve. And so I started doing a drawing every day and posting it online. And again, this was just on my website. Literally nobody was seeing it besides my mom and like three friends. And so, I did that for a year. And if you look at the Christie’s piece, actually, you can see all of those drawings in the upper left-hand corner. They’re all sort of there. And the lower right-hand corner is the last, of the 5,000th day. And so, after a year, I learned a lot. It had pushed me to sort of try a bunch of new techniques. And so after that, I was like, well, what if I use that same thing to teach myself a 3-D program, which I didn’t know? And when I say a 3-D program, it’s similar to what they make Pixar movies out of.
Vervolgens vertelt hij wat het hem opgeleverd heeft, nog voordat hij die beroemde NFT verkocht. De manier waarop hij er geld aan ging verdienen na een tijdje is zijn bekendheid en populariteit. Hij mocht in opdracht designs gaan maken voor beroemde designers en art directors etc.
Dagelijks bloggen
Ik weet precies wat hij bedoelt. Want ik heb een jaar of 6 vrijwel iedere dag geblogd. Om precies te zijn van januari 2012 tot en met december 2017. Iets meer dan 2000 blogs, zijn het. Je kunt het in een oogopslag zien in mijn archief.
En dat bloggen heeft mij ook veel opgeleverd. Ik ben er bekender door geworden, ik ben er een betere blogger door geworden, ik heb een goede positie in Google opgebouwd. Ik heb geleerd wat werkt voor Google en wat werkt voor lezers. Hoe je dingen goed uitlegt (ook handig bij het geven van trainingen, blijkt).
Als je ‘iedere dag bloggen’ intypt op dit blog, krijg je artikel na artikel over hoe het is om iedere dag te bloggen. Hoe voelt het? Hoe pak je het aan? Hoe houd je het vol?
Ik kan niet zeggen dat het makkelijk was. En er kwam een moment, na 6 jaar, waarop ik er geen zin meer in had.
Stoppen met deze online gewoonte zorgde dat ik veel meer tijd kreeg voor andere dingen. Ik ging meer doen op LinkedIn, meer met Instagram, ik ging uitzoeken wat Snapchat was, startte een Facebookgroep en een nieuwsbrief … allemaal dingen die ik lastig kon doen tijdens die ‘iederedagbloggen’-tijd. Want het kost natuurlijk echt wel tijd. Zelfs als je geen kwaliteitsdoelstelling hebt en je er soms met een kwartiertje van af maakt.
Iedere dag je lichtpuntjes tweeten
Ik ben niet de enige met een online dagelijkse gewoonte. Sterker nog, er zijn mensen die ik online heb leren kennen dankzij hun online gewoonte. Zo ook Marloes. Zij twittert dagelijks waar ze dankbaar voor is. Haar #lichtpuntjes.
Ik reageer bijna nooit, maar ik zie ze heel vaak. En ze geven me altijd een blij gevoel. En bewondering voor iemand die ondanks tegenslag positief in het leven staat.
Doe verslag van je dag in Instagram stories
Mijn vriendin Anna-Maria, die ik leerde kennen omdat ze altijd, iedere dag, op Twitter is te vinden (net als ik), heeft een andere online gewoonte: ze sluit iedere dag af met een Instagram story. En de laatste story bevat het cijfer dat ze de dag geeft.
Niet alleen zijn de stories een kijkje in het het hoofd van Anna-Maria, dat onnavolgbaar en speciaal is. Niemand kijkt naar de wereld zoals zij.
Maar het geeft me ook een idee van haar dag. Als vriendin weet ik na al die jaren stories wel ongeveer wat een cijfer betekent. Een 9 is heel goed. Een 6 zou net zo goed een 3 kunnen zijn, zo slecht is dat.
Iedere dag zie ik hoe het met haar gaat. Ik weet niet precies wat haar drijft of hoe ze het volhoudt, maar ik weet wel wat het mij geeft als volger en vriendin. Ik kijk er iedere dag naar uit. En als er een keer geen story staat, ga ik bellen, want dan klopt er iets niet.
Iedere dag vloggen op YouTube
Er zijn zoveel mensen die hun succes te danken hebben aan een dagelijkse online gewoonte dat het niet moeilijk meer is om voorbeelden te vinden. Kijk maar naar social media goeroe GaryVee.
In 2006 startte hij met het opnemen van video’s voor een heel nieuw videoplatform: YouTube. Zijn vader had een drankhandel/wijnzaak en hij was enthousiast over wijn. Hij ging ook volop reageren op Twitter op iedereen die het woord ‘wine’ gebruikte. Maar het waren zijn video’s, onder de noemer WineLibrary.tv, later ook de naam van de wijnhandel, die hem tot een succes maakte.
Hij maakt er een van mijn favoriete video’s over: Overnight Success
Zijn punt is natuurlijk: er is geen ‘overnight succes’. Het bestaat niet. Dat je iemand ‘opeens’ succesvol ziet worden, wil vaak zeggen dat ze al jaren aan het worstelen en proberen zijn.
Het betekent ook dat je iets heel vaak moet doen om er goed in te worden. En er vervolgens bekend mee te worden, als dat je doel is.
Iedere dag een tekeningetje
Ik volgde laatst een cursus over iedere dag tekenen. Of eigenlijk volgde ik hem niet. Maar ik had wel het absolute voornemen om te doen wat de cursus me ging leren: iedere dag een tekeningetje in mijn mooie nieuwe schetsboek.
Een geïllustreerd dagboek als ‘bewuste dagelijkse praktijk’, wie wil dat nou niet? Het klinkt te gek!
Misschien lukte het me vooral niet omdat ik liever ONLINE gewoontes heb dan offline gewoontes, als het gaat om creativiteit. De wereld die meekijkt is kennelijk mijn stok achter de deur. Maar ik ben niet de enige hoor. Want ik volg al jaren de schetsen en tekeningen van Sara op Instagram.
Ik weet niet zeker of ze dit nog dagelijks doet, maar ik weet zeker dat ze dat wel een tijdje heeft gedaan.
Precies zoals Beeple beschrijft als de oorsprong van zijn succes.
Iedere dag creëren
Op Instagram volg ik ook mensen die 30 dagen achter elkaar een Reel plaatsen. Of iedere dag een themafoto. Ook heel leuk.
Het punt is, voor een online dagelijkse gewoonte heb je niet veel nodig. Een computer of telefoon en een internetverbinding. Iets dat voor heel veel van ons binnen handbereik ligt, linksom of rechtsom (op school of op ons werk desnoods).
Een online gewoonte hoeft ook niet lang te duren. Het belangrijkste is dat je het doet en dat je het volhoudt gedurende een langere periode (ik zou zeggen, minimaal een maand). Want pas dan ervaar je het belangrijkste effect van zo’n dagelijkse gewoonte: dat je leert dat online content niet altijd perfect hoeft te zijn. Vooral niet als je privé, niet-zakelijk online bent. Zolang je je volgers gewoon vertelt wat je aan het doen bent verwacht niemand dat ook meer. Zo simpel kan het zijn.
Dus. Bedenk wat je plezier geeft of wat je graag wilt leren of waar je beter in wilt worden .. en neem je voor om het gedurende een periode iedere dag – online – te doen.
Op naar die 57,8 miljoen (of in ieder geval de eeuwige roem).
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Ali zegt
Ik heb een half jaar elke dag geblogd, en vervolgens blog ik ultra weinig. Dat wil ik eigenlijk weer gaan veranderen, maar op het moment (gedoe met mijn gezondheid) zou ik al blij zijn als het een keer in de week is. We gaan het zien.
Peter Pellenaars zegt
Door langere tijd dagelijks een bepaalde handeling of activiteit uit te voeren heb ik me wel enkele gewoontes eigen gemaakt. Het dagelijks bloggen is me echter nooit echt gelukt. Soms een maand, soms wat langer maar vaker veel korter. Dit jaar had ik opnieuw het voornemen om dagelijks te bloggen (over o.a. mijn studie aan de OU en het lezen in de bijbel omdat daar zo vaak naar verwezen wordt en ik daar veel te weinig van weet) en in januari is het me gelukt. Daarna kwam er in februari weer de klad in. Hoe dat komt blijft me een raadsel. Toch ga ik het weer proberen. Net zoals Paul.
Elja Daae zegt
Wat goed, 1 maand! Een maand is toch niet niks!
Ik heb het een beetje opgegeven. Ik was 6 jaar lang voldoende gemotiveerd, maar ik zit nu op veel meer kanalen. Ik heb wel een hele stapel concepten in mijn blog klaarstaan die ik gewoon nooit heb afgemaakt en gepubliceerd. Wat dat betreft zou ik die gewoon als uitgangspunt kunnen nemen en gaan starten. Maar op de een of andere manier wordt het moeilijker naarmate je het minder doet.
Paul zegt
Inspirerende voorbeelden, Elja. En altijd genieten van jouw posts, of ze nou dagelijks komen of niet. Ik ga weer een poging doen op mijn blog. Ook daarvoor dank.
Elja Daae zegt
Dankjewel Paul! Daar doen we het voor he 🙂