Kun je zakelijk zijn als blogger en toch persoonlijk? Moet je je privéleven online delen als je authentiek wilt zijn op social media? Oftewel: is er een verschil tussen persoonlijk en privé als het gaat om online delen van informatie, bijvoorbeeld op social media en of door te bloggen? Het antwoord is: nee, dat hoeft niet. En ja, er is een verschil.
Maak het persoonlijk
In mijn boek Bloggen als een pro gaat een heel hoofdstuk over persoonlijk zijn. Het is zelfs het eerste hoofdstuk. Dat komt omdat het een van de belangrijkste kenmerken is van succesvolle bloggers: ze hebben altijd een persoonlijke toon en een persoonlijk element. Om succesvol te worden als blogger, moet je afscheid nemen van de afstand die we gewend zijn aan te houden in zakelijke communicatie. Afstand doen van de afstand 😀
Wat voor bloggen geldt, geldt mogelijk nog meer voor social media. De mensen die hun geld weten te verdienen met social media – direct of indirect – begrijpen dit als geen ander. Zij begrijpen dat mensen met mensen te maken willen hebben. We willen ons herkennen in de ander, zien hoe de ander leeft, voelt en denkt, een kijkje achter de schermen krijgen en als het even kan ook in het hart.
De vuile was hoeft niet buiten; de schone ook niet
Betekent dit dat de vuile was buiten moet komen te hangen? Natuurlijk niet. Ik zou bijna zeggen: helaas, want op een medium als Instagram zou iets meer vuile was misschien wel leuk zijn. Maar ook de schone was kun je rustig binnen houden, als je je niet prettig voelt bij het delen van dingen uit je privéleven.
Ik geef je groot gelijk als je je privéleven gescheiden wilt houden van je zakelijke leven. Er staat veel op het spel. Niet alleen omdat het belangrijk is om de privacy van je partner, kinderen, familie en vrienden te respecteren. Maar ook gewoon uit veiligheid. Zonder hysterisch te doen: vooral als het gaat om kinderen wil je natuurlijk geen enkel risico nemen. Waarom zou je?
Zelf volg ik een beetje een middenweg. Ik ben heel open en deel veel, maar als het om mijn familie, partner en kinderen (en mijn diepste gedachten :D) gaat ben ik voorzichtig. Toch betekent dat niet dat ik niet persoonlijk kan zijn, op mijn blog of op social media.
Zo ben je persoonlijk, mét scheiding van werk en privé
Persoonlijk zijn is geen truc. Wie niet bereid is écht iets van zichzelf te laten zien, valt altijd door de mand. Maar als je bereid bent om het iets persoonlijker aan te pakken online, kun je wel een aantal dingen doen.
Schrijf in de ik-vorm
Als je namens een bedrijf schrijft, als is het je eigen bedrijf, ga je al gauw over op de ‘wij’-vorm. Maar ‘wij’ schept afstand. Als je je verhaal schrijft vanuit je eigen naam, gebruik dan gewoon ‘ik’.
In het verlengde daarvan: de tijd dat je als zzp’er of ondernemer altijd geacht werd over ‘we’ te spreken als je eigenlijk maar in je eentje was, die is toch wel voorbij! Je doelgroep doorziet je toch wel.
Wees expliciet
Sommige bloggers doen hun best om het persoonlijke te vermijden door er omheen te praten, die persoonsvorm. Dat levert rare, afstandelijke teksten op. Denk aan vaagheden als ‘In het algemeen kun je zeggen dat…’. Op de een of andere manier denken mensen vaak dat ze slimmer en formeler klinken als ze schrijven alsof ze er zelf niet bij zijn.
Als je gewoon iets vindt of denkt dat iets zo is, zeg het dan gewoon. Wees stellig als je iets weet, ervan overtuigd bent of iets gelooft. Dat geeft jouw verhaal veel meer karakter. En weet je iets niet zeker? Laat dat dan ook merken.
Zeg wat je vindt en voelt
Een van de makkelijkste manieren om zakelijk maar toch persoonlijk te zijn, is een combinatie van de dingen hierboven: zeggen wat je vindt. Als je durft te zeggen wat je vindt en waarom ben je meteen ook persoonlijk. Als je het eng vindt, kun je altijd uitleggen waarom je iets vindt. Laten zien hoe je tot een conclusie komt en welke bronnen je hebt geraadpleegd.
Een stapje verder gaan is zeggen wat je voelt over aspecten die met je werk te maken hebben. Ben je ergens boos over? Teleurgesteld? Enthousiast? Opgewonden? Verbaasd? Laat dat zien. Voor veel bloggers geldt dat hun succesvolste blogs voortkwamen uit emotie. En dat geldt, als ik naar mezelf kijk, ook op social media.
Gebruik emoji ????
Emoji is de nieuwste taal ter wereld en hij ontwikkelt zich razendsnel. Het mooie van emoji is dat het echt een taal van mensen is. Daarmee heb je online opeens een nieuwe manier van menselijke communicatie in handen. Gebruik emoji dus gewoon in je teksten. Ook (juist) op LinkedIn. Het went vanzelf!
NB: op blogs zie je nog niet zo veel emoji, ook al omdat ze niet door ieder scherm, browser en operating systeem goed worden weergegeven. Maar op social media kun je echt niet zonder. Ook niet als zakelijke gebruiker.
Maak een selfie
Weet je wat echt persoonlijk is? Jouw gezicht. De directste manier om echt persoonlijk te zijn, is om dat gezicht te laten zien. Foto’s, video’s en livestreamen: allemaal manieren om mensen kennis te laten maken met jou zodat mensen zich een beeld kunnen vormen dat verder gaat dan die gelikte profielfoto.
Je hoeft natuurlijk niet mee met de selfiecultuur, althans, niet iedere dag. Maar af en toe een foto, video of livestream van jezelf op locatie, bij een evenement, aan het werk, met collega’s…dat vindt je doelgroep leuk. Dat maakt wat je te zeggen hebt automatisch persoonlijker.
Deel je ervaring
Persoonlijk maar niet privé zijn? Vertel een verhaal over iets dat je mee hebt gemaakt. Hang je punt op aan een anekdote uit je zakelijke leven. Deel wat je mee hebt gemaakt met klanten of collega’s. Of deel hoe je aan bepaalde informatie bent gekomen. Simpel maar effectief, zoals in het voorbeeld hieronder.
Deel je falen
Voor de mensen die durven, is er het ultieme ‘persoonlijke’: het delen van iets dat mis ging op het zakelijke vlak. Een fout die je maakte (en hoe je die kunt voorkomen), een resultaat dat tegenviel (en wat je er aan hebt gedaan), een moeilijke situatie (en wat je daar van leerde). Kwetsbaarheid lijkt meer zakelijk dan privé, maar niets is minder waar. En niets maakt je menselijker en persoonlijker.
Toen ik voor Frankwatching bloggers begeleide, kreeg ik vaak van die hoera-verhalen aangeleverd van bedrijven die heel succesvol waren geweest met campagnes of innovatie. Ik vroeg ze dan altijd om ook te delen wat er niet goed was gegaan, of anders dan ze hadden verwacht. Dat maakte hun verhalen meteen veel geloofwaardiger ook, ook het hoera-gedeelte.
Gedraag je als een (aardig) mens
Een kritische houding kan heel verfrissend zijn, op social media of op je blog. Gewoon eens zeggen wat je opvalt aan een dienst of product. Hoe kritischer je bent, hoe hoger je scoort, grappig genoeg. Maar een van de dingen die ik geleerd heb de afgelopen jaren is dat aardig zijn, positief blijven, je begripvol opstellen – dat juist die menselijke eigenschappen gewaardeerd worden.
Ik nam me ooit voor om nooit publiekelijk anderen af te vallen en daar houd ik me nog steeds aan. Omdat ik uiteindelijk gewoon een mens wil zijn onder mensen. Kritiek geven is makkelijk, positief meedenken is moeilijker. Wat in mensen in het dagelijks leven wordt gewaardeerd, wordt dat ook in het online leven:
- Geef complimenten
- Reageer op berichten van anderen
- Gebruik humor
- Denk mee
- Steun anderen
- Geef anderen credit
Of het nou op social media is of op je blog: het kan nooit kwaad om een beetje meer positiviteit en menslievendheid aan het leven toe te voegen.
Persoonlijk en privé sluiten elkaar niet uit
Als je echt succes wilt hebben op social media en elders online, móé je wel persoonlijk zijn. We zijn op zoek naar authenticiteit en daarbij horen ook baaldagen, hobby’s en andere zaken. Bedrijven die op formele toon tegen ons praten, zijn er genoeg. Het zijn de mensen die laten zien wie ze zijn die ons het meeste aanspreken en die daarmee de meeste invloed hebben.
Daarvoor hoef je niet je privéleven aan de grote klok te hangen. Persoonlijk en privé? Ze sluiten elkaar niet uit.
- Blog of column? Over wat je wel en niet mag bloggen van jezelf - 24 maart 2025
- Raar - 23 maart 2025
- Zonder - 22 maart 2025
Hi Elja,
Helder en leuk blog over herkenbare afweging tussen persoonlijk en privé.
Over het gebruik van emoji’s verscheen een tijdje terug dit artikel https://www.nu.nl/lifestyle/4880045/smileys-in-werkgerelateerde-e-mails-laten-soms-negatieve-indruk-achter.html
Hoe verhoudt zich dat tot emoji gebruik in blogs? Vooral wanneer je een zakelijk blog schrijft?
Hoor graag hoe jij dit ziet
Hartelijke groet,
Manon
Goede vraag Manon! Het gekke is dat je ze niet echt ziet in blogs, he? Heel lang kwam dat door het feit dat ze niet goed werden weergegeven in browsers, denk ik. Maar nu kan het wel gewoon volgens mij.
Ik vind emoji kunnen, maar het is wel heel speels en ook vrij vooruitstrevend. Afhankelijk van je doelgroep en branche moet je dus een beetje durven. Het lijkt er op dat mensen er gewoon nog niet aan gewend zijn.
Aan de andere kant, vorig jaar weet ik nog dat niemand emoji gebruikte op LinkedIn en dat mijn updates met emoji nu tractie kregen. Terwijl emoji op LinkedIn nu volledig geaccepteerd zijn en juist lijken te leiden tot succes! Dus het kan heel snel veranderen.
Hangt misschien ook af van je onderwerp en welke emoji je gebruikt? Vooral een kwestie van durven proberen, denk ik? Eens kijken hoe je het zelf vindt staan als je het op een groot scherm of juist op een smartphone leest? En eens kijken wat het doet?