Sinds we terug zijn uit het buitenland, hebben we geloof ik al drie kranten geprobeerd. En allemaal toch weer opgezegd.
Momenteel lezen we (nog heel even) het FD.
We hebben de Volkskrant gehad (met dank aan mijn schoonvader). En De Correspondent (met dank aan Peter).
En we hebben niet gevonden wat we zoeken.
Nou ja, ik heb niet gevonden wat ik zoek. F. is niet zo’n krantenlezer (al hebben we het FD aan een opwelling van hem te danken).
Sinds kort heb ik een gratis account op Blendle maar gezien de vele mailtjes die ik kreeg, ook al had ik maar 1 keer een gratis artikel gelezen, had ik er al weer genoeg van. Misschien moet ik het toch proberen?
Ik weet niet of het aan mij ligt of aan die kranten.
Ben ik te veel veranderd? Heb ik te veel van de wereld gezien om in te kunnen stemmen met een dagblad dat maar 1 kijk op de wereld geeft? 1 toonzetting heeft? 1 manier van nieuws verslaag? Of 1 soort nieuws?
Als bloglezer ben ik gewend aan diversiteit en aan nieuws direct van de bron, van de expert. Aan achtergronden.
Wat ik mis in de krant.
Vandaag las ik het FD en zocht de journalisten en geïnterviewden en columnisten op op Twitter. Eén stelde ik een vraag (waarom niet, dacht ik, ik kan hem tenslotte makkelijk vinden op Twitter? Ik vond zijn stuk nogal kritisch en makkelijk.). Een columinst, nota bene iemand die digitaal strateeg was, had een afgeschermd account op Twitter.
De journalist geeft geen antwoord. De specialist heeft een afgeschermd account.
En al die anderen moet ik zelf opzoeken.
Dat is eigenlijk het probleem, dacht ik vanochtend.
Ik wil eigenlijk bij al die mensen de twitter account zien, in de krant. Of hun blog. Waarom staat dat er niet? Waarom geen link naar hun site? Geen bit.ly’s naar relevante artikelen? Geen hashtags of google key words of andere manieren om te linken naar online achtergronden?
Waarom moeten het twee gescheiden werelden zijn?
Waarom zou je mij als lezer niet de kans geven om meerdere bronnen te raadplegen, gecureerd door jou als journalist? Om direct contact te zoeken met journalisten?
Of is dat niet de bedoeling?
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Aleid zegt
Next is niks, tenminste vind ik, gewone nrc moet je hebben
Elja Daae zegt
Ja zit ik ook te denken. Misschien toch maar proberen. Of blendle. Durf ik het aan…?
Charlotte zegt
In Nederland hebben we geen goede lokale kranten. In elk krant lees je daardoor grofweg hetzelfde, maar met een andere toon. De achtergrondartikelen verschillen misschien wat. Het FD is wel wat meer anders.
We zijn een te klein land voor lokaal nieuws. Lokaal in de VS is net zoiets als eh, de randstad hier.
Vind zelf Blendle wel prima. Kom vooral via social media op de artikelen terecht. Heb e-mail zo ingesteld dat ik hooguit ’s ochtends een mailtje krijg met artikelen over onderwerpen die ik interessant vindt. Met enige regelmaat dus ook een mail met alleen een link naar NRC colofon (auteursrecht, weet je wel). Automatisering die dan net niet helemaal foutloos werkt.
Elja Daae zegt
Oh haha, lekker slim van het algoritme! Zat me net vanochtend af te vragen of BLendle de manier zou zijn om de stukjes van het FD die ik wél leuk vind, te blijven lezen…
Carolien Geurtsen zegt
Bij het house sitting deze zomer las ik de NRC Next van mij vrienden bijna iedere dag, met veel links, en erg veel naarvmijn mening goede ahcterond iinformatie, ik vond vind dat een relatief erg fijne krant. Dit nadat ik alle andere afgeserveert had om bovenstaande door jou genoemde redenenen.
Los van dat ik een echt kranten abbo niet kan betalen, lees ik digitaal af en toe mee met mijn vader zijn AD en krijg ik regelmatig aanbiedingen of proefabbo’s – daar baseer ik dan deze mening op ;-))
Elja Daae zegt
Ik weet niet. Misschien ligt het aan mij!!!
Aleid zegt
Op zich was het zaterdag, dus wellicht geeft de journalist nog wel antwoord, geef haar /hem wat tijd.
Ik lees het papieren nrc, gewoon gezellig aan de keukentafel, maar ook vaak online – daar staan vaak wel bronnen, links etc bij, maar alleen een krant is gewoon niet genoeg nu er zoveel aanbod is, en zo moet je de krant ook lezen. Niet meer zo als vroeger je enige bron van info, maar nu als ook een bron van info, naast de rest, niet meer en niet minder.
Elja Daae zegt
NRC nog niet geprobeerd sinds terugkomst. (heel) vroeger mijn favoriete krant! Maar tijdje NRC Next gehad voordat we verhuisden en daar had ik weer dat gevoel van dat het veel van hetzelfde was.
Ximaar zegt
O ja, en van die Alkmaarse Courant (onderdeel NHD) heb ik een aantal telefoonnummers van journalisten. Op die manier heb krijg ik wel contact met ze. Bij elk artikel in de krant staat hun mailadres, maar op mails reageren ze nooit. Die mailadressen staan niet op hun website, er staat niet eens welke journalist verantwoordelijk is voor welk artikel.
Elja Daae zegt
Viel me ook op in de bijlage bij het FD, over innovatie (heel interessant), staan geen namen bij. Ik denk toch dat dat voor veel journalisten niet is wat ze willen, dat contact.
Ximaar zegt
Ik heb weinig met nationale kranten en lees alleen een regionale waar geen keus in is. Dwz in heel Noord-Holland t/m Leiden, maar exclussief Amsterdam en het Gooi is maar 1 krant die van de Telegraafgroep is. Journalistiek hebben die duidelijk een andere opvatting dan de Telegraaf, maar ik merk wel dat het maken van een artikel weinig (tijd) mag kosten. Op het web zetten ze niet alles en je kan er gratis 10 beschermde artikelen per maand lezen. Daar kom ik doorgaans nooit aan. In de papieren krant lees ik andere dingen uit m’n omgeving waar ik iets mee kan. Ik lees gewoon in de bieb, aangezien hun regiodeel maar een paar pagina’s betreft.
Landelijke kranten schrijven niets over een regio, maar meer over internationaal, waar ik liever de VPRO voor bekijk. Ik zou dus een NRC-lezer kunnen zijn, maar ook die laat ik ongelezen in de bieb liggen.
Elja Daae zegt
In de VS las ik met veel plezier de Chicago tribune. Het zat tussen telegraaf en volkskrant in maar was heel lokaal. Weinig wereldnieuws maar heel veel lokaal nieuws en achtergronden en heel smeuig maar niet té. Het gaf me het gevoel dat ik een beetje wist wat er speelde. Heel fijn concept, dat regionale.
Peter Pellenaars zegt
Bij De Correspondent vind ik het over het algemeen goed geregeld wat betreft het contact leggen met de journalisten. Ze reageren ook nog eens vaak onder hun eigen (of andermans) artikelen, en hebben een eigen pagina waar ze updates geven over toekomstige artikelen of hulp vragen bij de lezers.
Daarnaast lees ik de Groene Amsterdammer.
Voor de rest volg ik het nieuws op het internet en heb geen abonnement meer op een krant.
Elja Daae zegt
En je bent wel tevreden he over de Correspondent? Wat ik leuk vond was dat ze zo veel achtergrond hadden itt veel van de ‘gewone’ kranten.