Ik sprak vandaag* iemand die bezig is met het helpen van een ondernemer in de reisbranche. Ze stelt een social media plan op voor het bedrijf in kwestie, dat een speciaal soort reizen organiseert voor een vrij specifiek publiek.
Ik was benieuwd naar het bedrijf, dus terwijl we aan het praten waren ging ik even naar de website. En toen werd me al veel duidelijk. Het was zo’n website die gebouwd is met een ouderwets CMS, niet goed opgemaakt en waarschijnlijk heel slecht vindbaar in Google.
Bovendien waren er nog 4 gerelateerde websites, voor verschillende doelgroepen en boodschappen. En het scheen dat er ergens ook nog een blog rondzweefde, los van de websites.
Maar dat was denk ik niet echt het probleem. Het probleem was stilstand. Althans, dat vermoed ik.
Als ondernemer moet je golven maken.
Er moet beweging komen. Er moet eb en vloed komen, een getijde, dat nieuwe klanten naar je website brengt, een stroom van nieuwsgierige bezoekers, een continue beweging van interesse, relatie, verkoop, van mensen in verschillende fases van betrokkenheid.
Een methode, een kanaal, is zelden genoeg. Je moet meerdere golven maken op meerdere plaatsen, wil je business jouw kant op laten komen.
Golven via Google
Voor veel van ons is Google hoe we aan bezoekers (en dus klanten) komen. Als je maar goede content hebt en daar een beetje op let, bestaat de kans dat klanten niet alleen aan komen drijven maar zelfs koers gaan zetten. Gratis.
In het geval van dit bedrijf stonden er hele goede dingen op meerdere websites. Maar alles was verspreid en niet handig gedaan. Ik vermoed dat de opmaak (HTML) onjuist was en dat de site daarom ook ernstig belemmerd is in de vindbaarheid via zoekmachines.
Bovendien was er geen enkele plek waar al die mooie reizen, de eerdere ervaringen, de relaties met alle lokale partijen, de foto’s, de video’s, de kennis over de regio regelmatig gedeeld werd. Er ontbrak gewoon heel veel informatie. Vooral gezien de passie van de ondernemer zelf.
Het probleem: degene die de kennis heeft, neemt niet de tijd om al die kennis op te schrijven of over te dragen – of iemand anders te vinden met dezelfde kennis om die kennis op te schrijven en over te dragen.
De oplossing: dwing jezelf om een dag te gaan zitten en te gaan schrijven, foto’s en video’s te verzamelen en content te maken. Publiceer het niet allemaal in een keer, maar zet het klaar zodat je het stuk voor stuk op een goed moment kunt publiceren.
(Het liefst verdiep je je ook nog even in de concurrentie op Google en waar de doelgroep op zoekt, natuurlijk. Of laat iemand anders dat doen en met een contentadvies komen met mogelijke zoekwoorden en onderwerp ideeën, zodat je alleen nog maar hoeft te schrijven)
Verliefd op je boot vol gaten
Ander probleem: je boot zit vol gaten maar je ziet het niet. In dit geval is de boot de website. Je hebt die website met veel moeite gebouwd of laten ontwikkelen. Je bent er gewoon verliefd op. Bovendien heb je het laten doen door iemand die je aangeraden was en die het voor een zacht prijsje kon doen. Dus. Het moet wel goed zijn, toch?
Het probleem: verwachtingen van consumenten zijn dat:
- ze je kunnen vinden via Google
- ze landen op een modern ogende site en
- ze daar direct kunnen vinden wat ze zoeken en begrijpen wat ze moeten doen.
In het geval van deze ondernemer werd eigenlijk aan geen van die dingen voldaan.
De oplossing: je site MOET up to date zijn. Punt. Zoek gewoon een designer die WordPress kent. In WP kun je, als het simpele functionaliteit betreft, heel snel mooie websites bouwen. Vrijwel alle designs die voor WordPress gemaakt worden, ogen modern en voldoen aan de laatste eisen met betrekking tot mobiele versie etc. En een mooie maar simpele WordPress site hoeft niet duur te zijn, als je designer een lay-out (’thema’) vindt dat je goedkeuring kan wegdragen en waar hij of zij niet veel aan hoeft te veranderen.
Veel van de functionaliteiten die je nodig hebt worden bovendien gratis beschikbaar gesteld. Maar een van de grootste voordelen is misschien nog wel dat het WordPress sites websites zijn die je zelf heel makkelijk kunt bijhouden, als ze eenmaal staan. Dus jij of je collega’s kunnen er makkelijk wijzigingen in aanbrengen.
E-mail = golven maken wanneer je wilt
Het andere probleem was de nieuwsbrief. Die had maar heel weinig abonnees.
Oh ja, ik hoor je denken: en dat uit jouw mond, Daae? Ja, dat uit mijn mond. Ik doe niet altijd wat ik preek, klopt. Maar dat maakt wat ik preek niet minder waar. Enne, hoewel hij groter kan, kan hij nauwelijks leuker! Kijk zelf maar.
De nieuwsbrief is belangrijk! Je weet wat mensen leuk vinden, je weet wanneer ze op zoek gaan naar mooie vakanties, je moet ze in je nieuwsbriefbestand krijgen en zorgen dat je ze leuke nieuwsbrieven kunt mailen! Zo simpel is het.
Het probleem: je hebt noch je klanten, noch bezoekers voldoende op je nieuwsbrief gewezen en ze onvoldoende kunnen overtuigen dat je nieuwsbrief het waard is.
De oplossing: meer focus op de nieuwsbrief. Bijvoorbeeld door een prominentere plaats op de website, of door een gratis ebook of checklijst weg te geven die aansluit bij de vraag die al je klanten hebben (wat moet ik meenemen op reis en wat moet ik regelen voordat ik vertrek?). Door regelmatig updates op je social media kanalen te doen met verwijzingen naar je nieuwsbrief. En natuurlijk door je nieuwsbrief waardevol te maken en regelmatig te versturen.
Golven maken is een kunst
Het is een kunst die je als ondernemer moet leren. Je kunt het je niet veroorloven om je kop in het zand te steken en gewoon maar door te gaan. Helaas. Daar verandert een social media plan, gemaakt door een slimme stagaire, niets aan.
Het heeft niet zo veel zin om actief te zijn op social media als je geen goede website hebt om al die fans en volgers naar toe te leiden. Als je niets doet met je nieuwsbriefbestand.
Je moet golven maken.
*gisteren. ik was gisteravond UREN aan het werken aan dit artikel maar het werd niet wat ik wilde en toen heb ik het opgegeven. Dus vanavond nieuwe poging.
- Ongeluk - 8 juni 2023
- Yogamatje - 20 mei 2023
- Aiiiiiiiiiii - 11 mei 2023
Geef een reactie