First Day of School

first day of schoolMisschien is dat wel het raarste van weggaan en terugkomen (expat/repat): dat je bij alles terugdenkt aan hoe het in dat andere land was. Dat je alles vergelijkt.

Je betrapt je er op dat je denkt: dit zou in Turkije ondenkbaar zijn! als je op school lekker in de aarde wroet om de schooltuin te helpen fatsoeneren (ik stelde me even voor wat er was gebeurd als onze oude school had voorgesteld dat de ouders de tuin op kwamen knappen, ha, dat was me wat geweest! Niemand deed uberhaupt zelf de eigen tuin! Een andere wereld.).

En op de eerste maandag na de zomervakantie denk je aan die eerste dag na de zomer in de VS. Als je buurt volstroomde met vaders en moeders die gezamenlijk hun kinderen naar school brachten. Het is een Ding, daar, de eerste dag. First Day of School.

En dat je die derde zomer je oudste zoontje naar Kindergarten bracht, toen hij 5 was, de jongste net geboren (zie foto! een hele dierbare). Ik probeerde me groot te houden maar het is zo beladen en emotioneel daar. Toen de kinderen allemaal in de rij stonden om naar binnen te marcheren, hield ik het niet meer. Huilen. En toen moest J. ook huilen.

Geen goede start. Of wel. Ik was niet de enige!

Vandaag brachten we onze jongste, ons Amerikaantje, naar De Grote School. Niet zo’n traditioneel beladen moment als in de VS, die eerste schooldag hier.

Hij zat er al een jaar op de peuterschool dus hij was helemaal niet zenuwachtig, leek het. Hij komt in de klas bij kinderen die hij al kent. In een gebouw bij zijn grote broers. Hij liep naar binnen en keek bij wijze van spreken niet meer om.

Mama hoefde niet eens te huilen. Alleen even te slikken.

First Day of School op zijn Nederlands.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.