Ervaring = tijd & fouten & successen

team workDe afgelopen week was ik bezig met een systeem. Ik probeerde het onder de knie te krijgen.

Er waren heel wat dingetjes die ik eerst niet begreep.

De eerste keer inloggen was een beetje als op het randje van de afgrond staan met als enige optie: springen.

In de woestijn staan met zo’n paal met bordjes die alle kanten uitwijzen zonder dat je zichtbare wegen ziet in die richtingen. Ergens in de verte zijn mogelijke bestemmingen, maar hoe kom je er?

Lastig.

Maar omdat ik met vergelijkbare systemen heb gewerkt, kon ik oplossingen bedenken. En had ik het vertrouwen dat het goed zou komen tussen mij en Het Systeem.

Als ik niet die ervaring had gehad en niet de tijd had genomen om het systeem van binnen en van buiten te leren kennen, uit te proberen, te testen, dan was het nooit gelukt.

Ik heb het geluk dat een collega het systeem zag, inlogde en binnen een paar uur het design had aangepast. Het leek op een systeem waar hij al vanaf zijn 10e (ja…hij is nogal een digital native) mee werkt.

Dat motiveert wel hoor.Dat iemand naar het systeem kijkt en zegt: Prima te doen!

En dan klikt en doet en dingen voor elkaar krijgt.

Het is niet leuk om ouder te worden, soms.

We zien het als iets negatiefs.

Zonde, vind ik dat.

Het is over een paar weken de sterfdag van een vriendin van me die nooit oud is geworden, dus ik kijk er sowieso altijd naar als iets positiefs, ouder worden. Ik word liever weer jarig dan het alternatief.

(Dit jaar is mijn 40e verjaardag! dus. Feest!)

Bovendien:

Als ik geen ervaring had, had ik niet voor elkaar kunnen krijgen wat ik nu wel voor elkaar krijg. Was dit allemaal niet gelukt.

Ik heb allerlei problemen moeten meemaken met soortgelijke systemen en successen en eindeloze uren testen en gebruik met ‘echte’ klanten in andere systemen om dit systeem onder de knie te kunnen krijgen. Anders was het me niet gelukt. Of in veel te veel tijd.

Het voelt goed. Het voelt goed om iets te kunnen. Om op je ervaring te kunnen vertrouwen. Om te weten dat dingen op te lossen zijn. Om te weten dat iets gaat lukken. En dat je altijd fouten gaat maken maar dat je ze op kunt lossen.

Ervaring is een mooi iets.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Zosimpelisdangelukantwoord
22 januari 2014 om 12:25

Ervaring is zeker iets moois. Door ervaring op te doen ontwikkel je jezelf. Ervaring zorgt ervoor dat je bent wie je bent.

Elja Daaeantwoord
24 januari 2014 om 17:32
– Antwoord aan: Zosimpelisdangeluk

Zo is het!

Jacob Jan Voermanantwoord
21 januari 2014 om 21:16

ja, ervaring is fijn.
Nieuwe dingen ook, maar ik mis nu soms het vertrouwen dat ervaring mij gaf.
Als trainer durfde ik elke groep aan. En dat vertrouwen werd een self fulfilling prophecy. Ook als ik hele nieuwe trainingen ontwikkelde.
Nu ha ik dat weer opbouwen.
Het is spannend, maar soms ook … nou ja… minder vertrouwd
Misschien moet ik de meta-ervaring dat het me gaat lukken, wel wat beter gaan inzetten.

Elja Daaeantwoord
22 januari 2014 om 08:03
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Ja, die meta-ervaring is belangrijk. Dingen proberen, hoe probeer je dingen, hoe pak je iets aan, dát je dat kan – nieuwe dingen proberen, een voorbeeld zijn, initiatief nemen, creatief zijn in het vormgeven van iets, projecten van start tot einde vormgeven….je eigen ding doen… En ook: dat je weet dat alles wat je probeert, alles waar je tijd in steekt, wordt weer ervaring en helpt je weer op een ander moment. Door iets te doen, bouw je iets op. Beweging = meer beweging.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.