Van de week geef ik een training over Instagram en Snapchat. Alle deelnemers werken bij een organisatie die zich bezig houdt met thema’s als duurzaamheid. En ik heb een mooie casus voor ze: operatie steenbreek.
Toen ik vorig jaar een tijdje werkte voor het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, waar ‘Ons water’ onder valt, leerde ik over het probleem van tegels.
Omdat mensen steeds minder groen in hun tuinen hebben en steeds meer tegels, kan het regenwater niet zo makkelijk meer weg. Terwijl daar wel heel veel van is.
Het zou handig zijn als mensen die tegels uit hun tuin gooiden en milieu- en watervriendelijkere oplossingen gebruikten. Als je het mij vraagt, is het nog leuker ook, maar goed – dat is persoonlijk. In ieder geval zijn wij toevallig van plan om een stuk van het terras uit onze tuin te halen en te vervangen door planten. Lijkt ons leuker, mooier, beter voor de natuur en, heb ik dus geleerd, ook beter voor de waterhuishouding.
Mijn moeder vertelde me toevallig dat ze gelezen had dat in haar gemeente iedereen die tuintegels uit de tuin haalt om te vergroenen en die tegels inlevert, bonnen krijgt voor plantjes. Dus ik dacht: ik ga eens kijken of er in mijn gemeente ook zo’n regeling is.
Ik kwam via Google terecht op de site van Operatie Steenbreek. Een programma van de overheid om te zorgen dat mensen hun tuinen ‘vergroenen’. Mijn gemeente staat niet bij de gemeentes die met dit initiatief aan de slag zijn gegaan. Maar die van mijn moeder ook niet. Dus wie weet. Ik ga het van de week eens navragen.
Maar nadat ik een tijdje op die website rond had geklikt en eens na had gedacht over alle dingen die ik wist over dat tegelprobleem, dacht ik: dit is dus echt een mooie casus voor mijn training. Want:
- het spreekt me enorm aan maar
- ik ben er alleen per toeval mee in aanraking gekomen en
- ik kom dit verhaal verder nergens tegen.
Kortom: hoe zou je dit verhaal vertellen?
Wat zou je doen als je alleen Instagram en Snapchat tot je beschikking had?
Wat ís nou eigenlijk het verhaal? En waarom lukt het de overheid niet om dat verhaal duidelijk te vertellen? Wat is er nodig om dat bewustzijn bij mensen te creëren, dat wat ze met hun tuin doen een effect heeft dat groter is dan alleen dat van hun eigen tuintje?
Als jou nou gevraagd zou worden om hier iets mee te doen, welk aspect van dit verhaal zou je dan vertellen? Op wie zou je je richten? En hoe zou je dat aanpakken, online?
Wordt mooie casus denk ik…
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Aleid zegt
Supergoed! Wij hebben vorig jaar alle tegels ( die er al lagen) eruit gehaald en vervangen door meer gras en planten en een veel kleinere stukje stoep…. en we hebben minder plassen en zelfs een egelfamilie in de tuin!
Elja Daae zegt
IK WIL OOK EEN EGELFAMILIE
Aleid zegt
weinig snoeien en veel potjes en bakjes buiten laten waar ze zich kunnen verstoppen…. 🙂
Elja Daae zegt
Het zou kunnen dat het continue getimmer en gevecht met ‘zwaarden’ op onze postzegel hen een beetje afstoot. Hoewel we wel een goede voorraad slakken en spinnen hebben, dus maaltijden gegarandeerd!
Aleid zegt
Dat zou zo maar kunnen….. wij wonen voor aan een soort van kneuterige bloemkoolwijk achtig teletubbie grasveld, dus daarom is onze eigen tuin heel rustig…. alhoewel n=1 durf ik wel het vermoeden van een verband uit te spreken