Een cursus cultuur & reflectie

reflectie ondernemersIk was vandaag op cultuurtraining, ivm onze verhuizing naar Turkije. Bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Daar hebben F. en ik ook een training gekregen toen we naar Hongarije en naar de VS verhuisden, en toch is het iedere keer weer anders.

Dat komt niet alleen door het land, dat anders is. Maar ook door waar we zelf staan in onze ontwikkeling.

Alles verandert, maar vooral wij zelf

Na in twee landen gewoond te hebben, heb je steeds meer in de gaten wat over de hele wereld hetzelfde is, en wat overal anders is. In sommige gevallen ook wat er anders is aan Nederland t.o.v. de rest van de wereld. En wat er met je gebeurt, als je zo lang buiten Nederland woont. Wat er gebeurt als je in een nieuwe cultuur terecht komt.

En toch was het ook vandaag weer verrassend. De ontwikkelingen in Turkije, de plaats die de Islam wel (of niet) inneemt, hoe wij er in staan, dat we nu met drie kleine kinderen verhuizen in plaats van met 1, of met 2. Vergelijkingen met andere culturen waar we gewoond hebben. Inzicht in hoe je zelf bent, of hoe je niet bent, wat je kunt en wat je moeilijk vindt…

Reflectie voor ondernemers

Wat goed is aan dit proces, is het moment van reflectie. Iedere keer opnieuw word je gedwongen om na te denken over waar je staat, wat er veranderd is, wat je leuk vond aan het vorige land (en wat niet), wat je leuk lijkt aan het nieuwe land…

Ik had eerlijk gezegd te weinig tijd genomen om na te denken over hoe ik me voelde, wat er allemaal gebeurde, hoe het voelt om afscheid te nemen. Daar kwam ik vandaag achter. Dus ik ga de komende week de tijd nemen om tot rust te komen, na te denken, ‘te reflecteren’, en dan plannen te maken. ‘Rust’ is relatief, met drie kleine kinderen, maar toch.

Als ik een beetje mijn hoofd leeg kan maken, even niet werk, kan ik namelijk ook bedenken waar ik me zorgen om maak (want dat doe ik wel hoor!), en hoe ik die zorg kan wegnemen.

Reflectie: voor iedereen nodig?

Ik weet niet hoe dat voor jullie zit. Of jullie al lang bij hetzelfde bedrijf werken, al lang in dezelfde baan. Misschien ga je na de zomer gewoon verder met dezelfde baan. Misschien heb je plannen om het komende jaar iets anders te gaan zoeken of voor jezelf te beginnen.

Maar hoe dan ook gun ik het jou ook, dat moment van rust en reflectie deze zomer.

Dus als ik er even niet ben, online, weet je hoe het komt. En als jij er even niet bent, online, weet ik dat ook. 🙂

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

3 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Jacob Jan Voermanantwoord
23 juli 2012 om 12:34

🙂  ik was er dus niet. (en even tijd om terug te lezen)

ik stap regelmatig in nieuwe dingen (tot nu toe groetendeels omdat de oude niet helemaal lukken)

soms wil ik wel eens rust, maar ik ben blij dat ik de reflectie niet nodig heb om uit de sleur te komen. hoewel ik het niet zo heftig doe als jij.

wel lekker om van tijd tot tijd alles los te laten

door dat iedere dag bloggen zit ik een een hele mooie stroom, waardoor overgangen minder heftig lijken. het lijkt meer op een groeiproces. het gaat niet altijd in het zelfde tempo, maar het gaat wel door. in en uit vakantie

Rianneantwoord
11 juli 2012 om 19:40

Weet je wat ik me altijd afvraag… Hoe gaat het met de kinderen? Qua taal enzo. Op vakantie is het vaak maar een paar dagen/weken en dan kun je nog heel wat met handen en voeten doen. Leren jullie kids de nieuwe taal? Dat lijkt me echt onwijs stoer (ik ben namelijk heel slecht in talen haha)

Paul van der Werfantwoord
11 juli 2012 om 12:44

Mooi stukje, Elja! Laat ik nou net vanmorgen ongeveer hetzelfde aan het denken zijn geweest, dat van dat refelecteren. Je hebt blijbaar niet alleen met Jacob Jan een telepatisch lijntje lopen…

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.