Echt Nieuws

foot printPolitiek, ik begrijp er niets van.

Dat wil zeggen: als ik luister naar verslaggeving over politiek of lees over politiek, dan heb ik altijd het idee dat ik het niet begrijp. Dat gevoel van ‘het zal wel aan mij liggen…?’.

Zo zat ik vandaag twee keer een uur, onderweg naar Hilversum en weer terug, te luisteren naar de radio. De Serieuze Radio, he.

Opnieuw bekroop mij het gevoel dat ik wel gek zal zijn.

Er was een ‘incident’ dat breed werd uitgemeten door de journalisten op de radio. Een man uit Den Bosch, verkiesbaar voor een partij, was geïnterviewd door een van hen.

Omdat hij een Turkse achtergrond heeft, moesten zijn ‘normen en waarden’ natuurlijk even getoetst worden. Want hij mag dan hetzelfde accent hebben als iedere andere persoon uit Den Bosch (en een Nederlands paspoort, naar ik aanneem), voor de journalisten is hij een Turk. En een moslim. Een allochtoon.

Dus tsja.

Zo’n man ga je natuurlijk naar zijn normen en waarden vragen! Dat zou je ook bij iedere blond-Hollandse man en vrouw doen, niet?

(niet!)

De man wilde geen antwoord geven op de vraag of mannen en vrouwen volgens hem gelijk zijn. Conclusie: hij doet niet mee met ‘onze’ normen en waarden. Hij vindt vrouwen minder dan mannen.

Dat concludeerden de dame en heren, althans.

En dat het aan zijn geloof lag, wisten ze zeker. Dat durfden ze zelfs hardop te concluderen.

Hop.

Hink, stap, sprong. Klaar. Duidelijk!

10 minuten lang werd het incident uitgeplozen. Het werd gebracht alsof het ‘nieuws’ was. Of misschien was het meer de hoop dat het nieuws zou worden.

Maar als je het interview met de man hoorde, klonk het meer alsof de man, verkiesbaar voor de gemeenteraad en bezig met lokale verkiezingen, gewoon niet wist wat hij aan moest met de Serieuze Verslaggever die hem in een hoekje probeerde te duwen.

Het enige dat hij zei was dat hij het nu te druk had met de lokale verkiezingen en hij zich over dit soort vragen, mocht hij in de Raad komen, wel over uit zou spreken.

Mijn indruk was dat hij dat op iedere vraag zou hebben geantwoord: “daar laat ik me nu niet over uit”. Alsof hij dat geleerd had als truc voor als je je overvallen voelt.

Maar ik dacht, als je hem gevraagd had: houd je van je kinderen? had hij mogelijk hetzelfde gezegd. “Daar laat ik me nu niet over uit.”

Of misschien vergis ik me en is hij stiekem een onaangepaste, eh, Nederlander.

De journalisten bléven er maar over doorgaan. Als aasgieren op het bot af. Hyena’s op de resten.

En op geen enkel moment trokken ze zichzelf in twijfel. Of hun eigen gedrag (en wat het over je zegt als je iemand met een multi-culturele achtergrond automatisch gaat vragen hoe hij denkt over de gelijkheid van mannen en vrouwen).

De serieuze journalisten op de radio wisten het zeker: dat hij niets durfde zeggen kwam natuurlijk door zijn islamitische Turkse achterban! Die wilde hij natuurlijk niet voor het hoofd stoten! (want: die achterban, die bestaat, dat spreekt vanzelf, 1) alleen maar uit Turske Nederlanders en 2) dus alleen maar uit moslims en 3) uiteraard dus alleen uit mensen die natuurlijk niet geloven dat mannen en vrouwen gelijk zijn… 4) die dus boos worden als je zoiets belachelijks gaat beweren als politicus…. dat weet iedereen toch! Hoef je niet eens uit te leggen).

@#$O#U)$#I#I##&&^@(!, dacht ik bij mezelf.

Ze zijn niet goed bij hun hoofd.

Wat is er gebeurd met Nederland?

Sinds wanneer is dit het niveau van ‘serieuze’ verslaggeving?

Ben ik nou gek, of…?

Er kwam ook een onderzoek aan bod over tolerantie aan de hand van de vraag of het panel (?) ‘allochtone Nederlanders’ hetzelfde gunt als ‘Nederlanders’. (?)

Waarin de onderzoeker benadrukte dat we mensen ‘met andere achtergronden’ minder uitkeringen gunnen dan ‘Nederlanders’ (??). Maar dat het niet onze bedoeling is om te discrimineren, hoor. Want als je het ze op de man af zou vragen, zou niemand Marokkanen 15% minder uitkering gunnen, ook al zijn ze hardwerkend en buiten hun eigen schuld om ontslagen.

Nou, da’s OK dan.

Als het niet je bedoeling is, dan is het niet zo!

Klaar als een klontje.

Voor mij wel, in ieder geval.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

11 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Aleidantwoord
23 november 2014 om 08:34

Ha, voor de meeste Nederlanders zijn allochtonen bruin EN moslim. Als ik dan zeg dat mijn kinderen allochtoon zijn zie je ze denken…. ehhhhh, maar nee, ja, maar, witte half Engelse allochtonen zijn blijkbaar geen echte allochtonen. Bah. Wat een onzin en gatver dat die man zo verdraaid in het nieuws komt, ik luister niet meer naar de radio, wordt ik woest en wild van. De krant lees ik wel, maar is eigenlijk ook slecht voor mijn bloeddruk…..

Elja Daaeantwoord
23 november 2014 om 10:14
– Antwoord aan: Aleid

Schiet niet op, toch? Er zou toch een mediakanaal moeten zijn dat echt objectief is en zich bewust is van de impact??

Aleid
23 november 2014 om 14:46
– Antwoord aan: Elja Daae

Ja, eigenlijk wel

Renata Oortantwoord
22 november 2014 om 16:44

Ook de serieuze kanalen moeten denken aan de kijk-en luistercijfers. Ik had laatst een collega, geinterviewd door een serieus kanaal, en uiteindelijk was de montage anders dan het eigenlijke interview. Tis raar maar waar. Commercie is all around is en daar werken wij als marketing en communicatie mensen wel een beetje aan mee natuurlijk.

Elja Daaeantwoord
22 november 2014 om 20:24
– Antwoord aan: Renata Oort

Jee. Dat is toch ook wel echt shockerend…?! Het zal je maar gebeuren.

Als je er op gaat letten, blijf je je druk maken. Ik zat net de Telegraaf te lezen, bij het afhaalrestaurant bij mij om de hoek, en daar hadden ze het over ‘Afrikanen en Arabieren gaan elkaar te lijf’. Over een asielzoekerscentrum waar de politie te pas was gekomen bij een ruzie. ‘Afrikanen en Arabieren’. Ik weet wel dat het geen kwaliteitskrant is, maar wat een impact heeft zo’n krant en wat een stemming wordt daar neergezet. En wat een woordkeus.

Robertantwoord
21 november 2014 om 13:15

De media zijn bang om te vervreemden van de nieuwsconsument. Daarom kiezen journalisten steeds vaker een insteek en toon die aansluit bij de xenofobe en soms schaamteloos racistische aard van het Nederlandse beestje. Pro-zwartepiet, anti-moslims, pro-Israël, enzovoort – ooit alleen een ding van bijvoorbeeld de Telegraaf en GeenStijl, nu blijven andere media niet achter.

Zie hoe “kwaliteitskrant” Trouw een verslaggever lange tijd carte blanche gaf voor een hetze tegen de moslims in de Schilderswijk, gebaseerd op verzonnen verhalen. Of de baas van de keurige publieke omroep die presentatrice Zarayda Groenhart verweet accentloos Nederlands te spreken, aangezien dat verwarrend zou werken voor de traditioneel denkende Nederlandse kijker.

Journalisten zouden feiten moeten brengen, niet de kijker/luisteraar/lezer pleasen door vooroordelen te bevestigen.

Elja Daaeantwoord
22 november 2014 om 08:39
– Antwoord aan: Robert

Eens… shockerend, vond ik het, om naar die onzin te luisteren.

Ximaarantwoord
20 november 2014 om 23:40

Dit is idd een vies politiek spelletje en het zou mij niet verwonderen als de journalisten er op een onsmakelijke manier aan meewerken. Toevallig heb ik dit een beetje gevolgd. Ascher heeft een rapport laten maken over Turkse belangengroepen. Daar haalde Ascher uit dat deze beter in de gaten moeten worden gehouden en dat ze de migratie danwel het inburgeren tegenwerken. Een van de 2 makers van dat rapport heeft de media gezocht omdat de uitleg van Ascher niet deugt. Dat rapport kan je teruglezen bij de UvA en die maker had gelijk. Het rapport was juist behoorlijk positief over de ontwikkelingen in de laatste jaren. Twee PvdA kamerleden met Turkse voorouders hadden in mijn ogen dan ook terecht kritiek en die moeten het nu ontgelden omdat Ascher nu eenmaal hoger op de apenrots zit. Maar ook omdat de PvdA misschien van het predikaat Pvd Alloctonen af wil.

Journalisten hebben vaak een band met de PvdA en al helemaal als ze ook lid van een vakbond zijn. Volgens mij zijn deze journalisten ingeseind over deze aankomende en in mijn ogen onervaren pluchezitter van de PvdA. Ik heb het stukje op TV gezien en dat was nog wat viezer. Dwz hij liep de menigte in en er werd gezegd ‘gevolgd door zijn vrouw’. Dat zou kunnen, er liep een vrouw met gekleurd hoofddoekje achter de man aan. Op die manier moest dus even duidelijk gemaakt worden hoe het zat.

Als deze journalisten ballen hadden gehad, dan hadden ze dat kunstje hier moeten flikken in Alkmaar met Mohammed Keskin. Die weet daar wel raad mee en is gelukkig weer op voorkeurstemmen in de Alkmaarse raad gekozen. Ik schrijf gelukkig omdat hij een van de weinigen is die commissievergaderingen op een prettige en effectieve manier voorzit, zijn kaaskopcollega’s kunnen daar een puntje aan zuigen.

Elja Daaeantwoord
22 november 2014 om 08:41
– Antwoord aan: Ximaar

Ongelofelijk….je kunt het je niet voorstellen. Ik ben altijd zo naief geweest om te denken dat ze objectief serieus nieuws brachten, die ‘serieuze’ kanalen. Maar stiekem lijkt het op de praktijken in landen zonder echte persvrijheid en manipulatie, waar we hier met zijn allen op neerkijken.

Danielleantwoord
20 november 2014 om 23:09

Journalistiek… is ook eigenlijk een politiek spelletje!

Elja Daaeantwoord
22 november 2014 om 08:41
– Antwoord aan: Danielle

ja. wat een desillusie.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.