Doorzetten kun (moet) je leren

springenDoorzetten, dacht ik vandaag. Ik had weer Turkse les en ik moest nog zoveel andere dingen doen en ik was moe en ik had het af en toe moeilijk met de les. Dat ik het gewoon helemaal niet begreep en geen woorden meer wist etc.

Maar ik weet wat het me oplevert. Het is niet de eerste keer dat ik een nieuwe taal leer. Ik weet wat de beloning is als ik doorzet. En ik weet ook welke hobbels er te nemen zijn. Studeren. Tijd investeren. Woordjes leren (anders wordt het nooit iets!). Meer oefenen. Huiswerk maken.

Omdat ik al een keer doorgezet heb, kan ik het weer, zeg maar.

Leren doorzetten

Ik ben bijna iedere dag met mijn zoontjes in het zwembad. En ze gaan iedere dag vooruit met zwemmen, springen, onder water zwemmen, zelf springen zonder zich door papa en mama op te laten vangen…met bandjes, zonder bandjes… Iedere dag doen ze iets nieuws.

Ik moet het ze wel uitleggen. Dat ze de sprong moeten wagen. Dat ze het kúnnen. Dat ze het kunnen leren, als ze doorzetten. Dat ze door door te zetten net als hun vriendjes onder water kunnen zwemmen. Of van de kant kunnen springen.

En steeds meer merken ze: ik moet even over die hobbels heen (de angst voor de sprong!), maar dan kan ik weer iets nieuws.

Ik hoop dat het ze leert dat je soms moet doorzetten om iets te bereiken. Ook al is die eerste sprong een hoge hobbel om te nemen.

Gedwongen doorzetten

Helaas zijn er ook momenten dat je niet anders kúnt dan doorzetten. Dat het leven je dwingt om door te zetten.

Een klein meisje van 5 dat we uit Amerika kennen vocht de afgelopen weken voor haar leven, na een hartoperatie. Op Facebook volgen we hoe de doktoren de grootste problemen te boven zijn, en hoe zij nu langzaam steeds wakkerder wordt (gehouden) terwijl ze ‘ontwent’. Echt, ontwent. Van alle medicijnen, pijnstillers, beademingsapparatuur. Afkicken is het eigenlijk. Van de pijnstillers en de verdoving en de beademing. Vreselijk is het. Ze voelt zich vreselijk, ziek, misselijk, ongelukkig, boos, verdrietig, ze heeft pijn, ze is verward. Ook al is ze aan de beterende hand, herstellen is een heel heftig proces.

Ze is een vechter. Een doorzetter. Een bijzonder meisje.

Doorzetten: ze moet wel, helaas. Op alle vlakken moet ze doorzetten. Gedwongen doorzetten.

Veel mensen moeten gedwongen doorzetten. Ze hebben weinig keuze. Ze moeten die hobbels wel nemen.

Toch wel lekker als je eerst even kunt oefenen met doorzetten met een simpele sprong in het zwembad.

 

 

UPDATE

Tweets n.a.v. deze post 🙂

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.