De Twitter.

De Twitter. Toch wel een heel belangrijk personage in mijn leven, kun je stellen. Heb er veel aan te danken.

Maar zo’n personage in je leven neemt een heel andere gedaante aan als je van dichtbij ziet hoe dat gaat in tijden van onrust.

De Twitter blijkt:

Een manier om internationale aandacht te vestigen op misstanden.

Een manier om elkaar te informeren en achtergrondinformatie uit te wisselen.

Een manier om logistiek te coordineren met tienduizenden mensen tegelijk als er geen andere manier van communicatie is.

Een manier om aan PR te doen. Of propganda. Net wat je wil of hoe je het ziet.

Een manier om de discussie aan te gaan en als eenzame individu anderen te beinvloeden, invloedrijk of niet.

Een manier om de media te passeren en direct met elkaar te communiceren.

Een manier om ‘vanaf de grond’ te rapporteren wat ergens gebeurt. Helemaal omdat foto’s en video nu zo goed te maken en te delen zijn.

Een manier ook om direct misstanden aan het licht te brengen – met foto’s en video. Je kunt je verschuilen achter een uniform, een schild, een masker, een auto, een bus, een bedrijfsnaam – maar het blijkt dat er altijd wel iemand met een smart phone in de buurt is die direct, real-time aan de wereld kan tonen wat je doet. Vergis je niet, dat is ongelofelijk. Dat is een ongelofelijk effect. En daarna gaat alles op je blog en de wereld weet er van.

Het is wel duidelijk dat dit angstaanjagend is voor heel veel overheden. En voor bedrijven. Wat jij fout doet, staat zo online. Ik heb artikelen gelezen, ooggetuigeverslagen, van sexuele intimidatie van vrouwelijke arrestanten, foto’s van gewelddadige demonstraties van de advocaten die de demonstranten wilden gaan verdedigen, foto’s van kinderen met hoofdwonden, fotos’ van gaswolken, een video van iemand die een molotov cocktail gooit (volgens de overheid een oproepkraaier) waarvan het toch heel sterk lijkt alsof hij coordineert met de politie om hem heen…

Er is altijd iemand met een camera. En mensen weten zichzelf snel te organiseren als ze maar de juiste middelen hebben. Met een paar duizend mensen kun je de wereld overtuigen van je zaak.

De Twitter.

Ik houd nog meer van De Twitter dan ik al deed.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.