De oorlog is altijd dichtbij gebleven

  Ik groeide op met verhalen over mijn overgrootouders, oudtantes en oudooms die afgevoerd werden in veewagons. Ze kwamen nooit meer terug. 

Ik groeide op met verhalen over opa’s die ondergedoken zaten (ik weet precies waar, mijn ouders lieten het me als kind al zien).

Ik groeide op met verhalen over een stiefopa in het Joods verzet. 

Later kwamen daar de verhalen bij van mijn schoonopa die een camera aan een vlieger bond om foto’s te kunnen maken van de omgeving.

Maar pas nu ik kinderen heb, besef ik hoe dichtbij die oorlog altijd is geweest in mijn familie en in mij. 

En ook zij groeien op met die verhalen. Zodat ze ze door kunnen geven.

De oorlog is nog altijd dichtbij. In mij, in mijn kinderen, in zoveel anderen. 

Maar zo lang we de verhalen blijven vertellen en hem dichtbij houden,  voorkomen we een nieuwe. 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

1 Reactie

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Carolien Geurtsenantwoord
6 mei 2015 om 07:53

heel herkenbaar Elja,

zoveel verhalen ook hier min mijn jeugd en nog steeds, ook heel veel materiaal doordat mijn opa veel heeft opgeschreven en later mijn tante ook. Nu mijn vader nog. ik probeer het allemaal te verzamelen zodat ze (de verhalen) niet verloren gaan

xxC

http://caroliengeurtsen.nl/van-oorlog-naar-vrede-en-weer-terug/

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.