Ik heb weer meerdere ‘producten’ voorbij zien komen de afgelopen week, door middel van agressieve marketingcampagnes. Kenmerkend voor de ons hier ten deel vallende marketing van de angst, waar ik faliekant tegen ben. Die ik zelf als onethisch beschouw. Omdat je een miljoenenbudget gebruikt om mensen bang te maken, in plaats van ze te helpen. Niets opbouwends. Puur geld verdienen door mensen nog banger te maken dan ze al zijn.
1. De angst voor je buren, je date, en je handyman
Iedereen is bang hier, sowieso. Onder het mom van ‘veiligheid’ heeft de overheid vergaande bevoegdheden, en is er een gigantische industrie rondom verzekeringen, ‘safety’ en ‘security’.
Mensen die veroordeeld zijn voor bepaalde delicten zijn met naam en toenaam op internet te vinden, en met adres natuurlijk. Zodat je weet wie je buren zijn. Maar wat als je info niet klopt? Dan neem je gewoon een abonnement op Beenverified. Want daar kun je mensen laten verifiëren.
Check ook de commercial. Mensen die online daten, mensen die nieuwe oppassen zoeken…stel je voor dat je een of andere gek in huis haalt? Moet je even checken natuurlijk.
Zeg ik dat je niet voorzichtig moet zijn met wie je in huis haalt, voor jezelf, voor je kind, voor je familie? Natuurlijk niet. Er gebeuren hele enge dingen, en er zijn hele enge mensen. En natuurlijk moet je altijd verstandig blijven en goed nagaan wie je bij je kind laat of met wie je op stap gaat.
Maar de commercial en de dienst spelen in op de angst die hier zo voelbaar is. En wie heeft daar nou iets aan?
[Volgens Wikipedia zijn de criminal records databases in de VS niet openbaar, en beweren dergelijke diensten onterecht dat ze daar toegang toe hebben. Zelf zegt Verified dat je de informatie die je via hun website vergaart absoluut niet mag gebruiken als basis voor beslissingen als werkgever, klant, etc. Het lijkt erop dat ze gewoon een heleboel openbare databases aan elkaar knopen.]
2. De angst voor ongedierte
Er viel vandaag een brief op de mat (figuurlijk dan) van een bedrijf dat Terminix heet. Grappig – vorige week heb ik gebeld met een (hele andere) verdelgingsdienst die ik wel eens gebruikt heb vanwege een mierenplaag in ons huis. Mieren en wespen in huis een paar keer, dus leek me goed om ze weer eens langs te laten komen. Ze hebben nooit teruggebeld. Maar nu deze brief.
Ik heb nooit informatie aangevraagd bij dat bedrijf, Terminix, me nooit ergens voor aangemeld, maar ze hebben wel mijn naam en adresgegevens weten te bemachtigen.
Sowieso vind ik dat heel vervelend – al die geadresseerde mail, van partijen waar je nooit contact mee hebt gehad, terwijl je wel contact heb gehad met of klant bent bij een bedrijf dat ontzettend veel lijkt op de partij die je ongevraagd benadert. Echt ongelofelijk. Er moet een gigantische handel in databases zijn.
Maar goed – jullie zouden de achterkant van de brief moeten zien (foto). “There really may be monsters hiding in your home.” met foto van een kakkerlak. Maar een hele artistieke, moderne, glossy uitvoering op de achterkant van de brief. En natuurlijk dit: “Cockroaches can carry up to 33 kinds of bacteria. And where you see one there could be hundreds.“.
Het is niet genoeg om bang te zijn voor het ongedierte gewoon omdat je geen ongedierte in je huis wilt. Nee. Er moet een schepje bovenop natuurlijk over HOE bang je eigenlijk zou moeten zijn. Check ook de foto hieronder waar als betrouwbare bron een of ander ‘handbook’ wordt geciteerd.
Even gegoogled, ’the handbook of pest control’ en wat staat er bovenaan als betaalde advertentie? Juist. Terminix. Dat is een campagne die heel goed in elkaar zit – en heel veel geld kost. Partij met een heel groot budget, dus. Maar het Handbook bestaat echt en komt inderdaad heel gerenommeerd over.
Want let op (eerste zin op de brief): “Pests can carry bacteria like Salmonella”.
3. En dan zijn er natuurlijk ook nog…
…eindeloze voorbeelden. Ein-de-loos. De angst voor bacteriën. Voor ziekte (commercials betaald door de farmaceutische partij die het vaccin verkoopt). Voor berovingen van je huis. Voor terrorisme.
Angst dat je kind niet mee kan komen, daar valt ook veel aan te verdienen. Check Kumon. ‘Ik wil mijn kind een vroege start geven op het pad van succes’. Vanaf drie jaar. Ik zag laatst een dergelijke dienst in een commercial die zelfs claimde ‘guaranteed results’ te bieden. Je vraagt je toch af hoe ze dat dan doen.
Zeg ik dat er geen vreselijk dingen kunnen gebeuren? Dat het dom is om je daar tegen te verzekeren? Nee. Ik heb iedere dag angst. Als ouder ben je nooit los van angst. Als je van andere mensen houdt, wil je alles doen om ze te beschermen. En soms is het heel verstandig om daarin te investeren op wat voor manier dan ook.
Maar toch. Er is iets niet OK aan al deze marketing….
- Ongeluk - 8 juni 2023
- Yogamatje - 20 mei 2023
- Aiiiiiiiiiii - 11 mei 2023
In reclame zijn angst en hebzucht twee drijfveren waar veel campagnes op draaien. De voorbeelden zijn hier al genoemd, maar laten we wel wezen. Het is niet alleen in het reclamevak waar dit schering en inslag is. Veel overheden informeren burgers over gevaren voor dit of dat. Gebaseerd op het feit dat zij zich verantwoordelijk voelen voor hun burgers, maar helaas doen zijn dat op een betuttelende wijze.
Gelukkig zijn er ook bedrijven die met een positieve instelling campagne voeren. Die mooie en creatieve reclames ontwikkelen die het product of de service positief laden.
Enkele voorbeelden (vergeef me):
http://www.reclamepraat.nl/praat/geschreven-portretten/
http://www.reclamepraat.nl/praat/interactieve-etalage/
http://www.reclamepraat.nl/praat/briljant-lodyssee-de-cartier/
http://www.reclamepraat.nl/praat/chocola-is-sexy-and-you-know-it/
@twitter-18975175:disqus , wat dacht je van ‘Wat er ook gebeurt, Nationale Nederlanden?’ 🙂 Verzekeringen gooien je toch ‘dood’ met dit soort reclame. Maar owee als je dan na 15 jaar een keer iets probeert vergoed te krijgen… dan zit dat net niet in de polis 🙁
Ik word er bang van! Tijd voor een middeltje om me tegen dit soort marketing te beschermen! Op abonnementsbasis of zo?
@twitter-18975175:disqus : gebeurt ook veel in Nederland hoor. Denk eens aan die reclames voor een wasmiddel waar je wasmachine langer door zou leven. Of wat te denken van “zuiver bronwater” in fles, in een land waar kraanwater gezonder is. Of misschien al die middeltjes met gezondheidsclaims? Of het verhaal van een aankomend ouder die allerlei dure en onnodige rotzooi krijgt aangesmeerd, omdat 1 op de driehonderdmiljoen babies overlijd doordat er na een blikseminslag een dakpan naar beneden valt, waardoor de fiets omvalt tegen het raam en het kindje een scherm in het gezicht krijgt. Ja, dan moet je toch een wieg met airbags hebben.
Houd je ogen open en je ziet de legio voorbeelden.
Gewoon je hoofd blijven gebruiken bij al die marketing! 🙂
Ik ben ook allergisch voor die hysteriemarketing, brrr.. Maar die van ‘monsters in je huis’ spant de kroon, haha.
Lijkt het maar zo, of komt deze vorm van marketing meer voor in de VS dan in NL? Omdat wij nuchtere Nederlanders niet zo gek te maken zijn? Ik kom het in elk geval niet vaak tegen.
http://wp.me/p26Z8X-np