De handrem

automuseum

“Je staat op de handrem.”, zei Anna-Maria tegen me.

En ze heeft gelijk. Ik sta op de handrem.

Ongelofelijk.

Waarom die handrem? Waar komt die nou vandaan? Is het allemaal te echt? Ben ik bang voor succes? Te veel De Echte Wereld? Bang om te falen? Of bang om te slagen?

Wat is er nou moeilijker dan falen? Slagen?? Waarom saboteren mensen (vooral vrouwen?) zichzelf?

Ongelofelijk.

Bij mij is het de stem in mijn hoofd. Hij was er niet en toen was hij er wel. Gaat het wel lukken? Kun je het wel? Weet je het zeker? Waarom doe je dit? Zou je het wel doen? Is het niet te veel gedoe?

Het lijkt een beetje alsof het moment dat ik stopte met rennen, alles stopte. De stem begon, de handrem ging er op, ik bleef stil staan en  alles vertraagde (“de dagen vertragen tot ze stollen en stilstaan…”). Afgeleid door andere zaken verloor ik de bal uit het oog.

Het is waar, wat ze zegt (van je vrienden moet je het hebben). De handrem: het is het ondermijnen van je jezelf. Het is de andere kant van het OS!M (Oh Shit! Moment): de kant die je niet kiest. Het moment dat je niet kiest.

Tegelijkertijd voel ik wat er onder zit. De stroom, de vulkaan, de hitte die op barsten staat. Het gaspedaal dat naar beneden wil, de power van een de motor die wil draaien, de ongebruikte kracht. De wil om gehoord te worden, te doen waar je in gelooft, de slagen, je te bewijzen, te maken wat je voor je ziet, te doe gebeuren. De superpower.

Een handrem is maar een handrem. Het enige dat je hoeft te doen om vooruit te gaan is hem er af te halen. Beweging vraagt alleen een eerste beweging, een kleine stap, om van stilstand naar beweging te gaan. Kwestie van gaan.

Inspirerende artikelen voor wie de handrem er af wil halen:

GO. Ik doe mee.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

3 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

De handrem (2) of: waarom creativiteit om loslaten vraagt – Elja Daaeantwoord
1 maart 2016 om 16:07

[…] De handrem […]

Carolien Geurtsenantwoord
1 maart 2016 om 08:21

O jee, ik lees dit net – ga later nog eens rustig lezen en mijmeren hierover – want ik die vroeger nul komma nul op de handrem stond, heb inmiddels geleerd dat zelfs dat, ook als het langer duurt dan je lief is, soms uitermate funktioneel en nuttig en of gewoon uber noodzakelijk is (geweest -als je later terugkijkt) . Ik gun je overigens een fantastische rit als de handrem eraf gaat – only no judgement please 😉
In de 5 ritmes is de stilte er ook een – het oog van de storm of andere gemeenpaatsen die me zo even te binnen schieten
Ik ga nu vol gas in ieder geval

Tot later

Elja Daaeantwoord
1 maart 2016 om 08:56
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

De handrem moet functioneel zijn, he?

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.