De grens

“De brutalen hebben de halve wereld.”

Het klinkt negatief, dat gezegde. Alsof het slecht is om brutaal te zijn. Maar ja: wat is brutaal?

Vooral als je zelf niet zo snel op de voorgrond treedt, niet snel je mening geeft, anderen het woord laat doen – vooral dan zijn mensen al snel brutaal. En er zijn natuurlijk ook gewoon heel veel mensen die zichzelf graag profileren, het spotlicht proberen te pakken, zichzelf goed verkopen. Kan heel vervelend zijn als het ten koste gaat van anderen. Als daardoor anderen niet de kans krijgen om zichtbaar te zijn.

Ik vind het niet erg om op de voorgrond te treden. Of om mijn mening te geven. Of om zelf het woord te doen. En ik vind dat dus ook prima in anderen. Niets mis mee, ambitie, assertiviteit, enthousiasme, lef, durf. Ik kan dat net zo goed waarderen als mensen met doordachte, rustige opmerkingen en stille kracht.

Ik vind mensen dan ook niet heel snel brutaal. Of vervelend. Ik gun mensen een platform, succes, een podium. Met liefde. Juist in de online wereld kun je dat platform ook opbouwen en verdienen, weet ik als geen ander. Leuk, toch?

Go for it, denk ik meestal.

Maar ja. Ook ik heb mijn grenzen. Je bereikt ze niet snel en je overschrijdt ze niet snel. Maar ze zijn er wel.

Het overschrijden zelf is lastig te omschrijven. Het ligt vaak heel subtiel en nauwelijks waarneembaar voor buitenstaanders. Meestal is het een patroon. En een geval van context: waar gebeurt het, hoe gebeurt het, hoe vaak gebeurt het, om wie gaat het, wat is de toonzetting, wat zit er achter?

Ik was een beetje verbaasd over de brutaliteit 🙂 en over mijn eigen reactie. Jaren en jaren social media, jaren in het online publieke domein en het is me zelden gebeurd dat ik mijn eigen grenzen moet verdedigen. Honderden twitterchats, duizenden en duizenden online interacties, blogposts, updates, berichten – en maar heel zelden is iemand over mijn grenzen heen gegaan zodanig dat ik me benadeeld voelde. Maar dat ego, het is er echt wel.

Ook wel weer leerzaam, hoor.

Grenzen: je moet ze hebben. En bewaken! Zelfs de flexibele varianten.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.