De bubbel. Toen animerende ppt-lamellen hip waren.

briefjesPresentaties maken in Powerpoint*. Ik had het jaren niet gedaan, tot een paar jaar geleden. Maar ik vrees dat die nog van de oude stempel waren. Ik zat nog een beetje in de bla-bla-bla-modus die ik kende van de internetbubbel.

Toen animerende lamellen hip waren.

(weet je wel? Dat de volgende dia langzaam verschijnt in de vorm van lamellen die omdraaien? YEAH MAN)

En powerpointpresentaties alle tekst van de spreker bevatten.

Yay internetbubbel! Woohooo! 

Been there, done that, hoor.

Ik had destijds een collega die HEEL GOED WAS MET POWERPOINT. Ik denk eigenlijk dat hij die animerende lamellen al voorbij was, want hij was heel trendy. Maar ik weet het niet meer. Ik weet alleen dat ik zo verbaasd was dat hij zulke mooie logo’s maakte voor de presentaties. En met SUKSE mooie verhalen.

Dat zit helemaal goed! Woohooo! Dacht ik. Nou ja, ik had een stemmetje dat twijfelde (“zijn presentaties écht belangrijker dan de werkelijkheid? dan het echte werk?”) maar ja, het waren echt PRACHTIGE presentaties. Overtuigend, ook.

Maar ja.

Toen barstte de bubbel. Werden er bij ‘ons’ een mannetje/vrouwtje of 19.000 ontslagen. Van de 41.000 (mogelijk vergis ik me in de cijfers maar zo voelde het).

Waaronder ik, uiteindelijk. Nummer 19.001. Oei.

Toen was de tijd van blitse powerpointpresentaties en mooie verhalen voorbij.

Nu moet je als spreker een presentatie echt gebruiken voor je publiek, he, en minder voor jezelf of je prestige.

Nu moet wat je vertelt de werkelijkheid verder helpen en ondersteunen en zijn presentaties er niet meer om IETS te maken van NIETS. 🙂

Goede ontwikkeling!

* Ik zit te knutselen aan een presentatie voor de Masterclass How to start a blog, van meettheblogger.com (in ben daar in de plaats van Kirsten, die afwezig is vanwege privé-omstandigheden).

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Aleidantwoord
5 februari 2015 om 07:43

Presentaties slides zijn alleen ter ondersteuning, ten minste dat doe ik, een kernwoord, een grafiek en bv een stelling. Het verhaal wat de presentator verteld. Daar moet het om gaan. Dus ik heb gerust 7 slides bij 2x 45 min college…. studenten willen overigens wel graag slides, want dat studeert zo handig, denken zij…. eigenlijk heb ik alleen slides omdat dat verwacht wordt door de studenten. Mijn colleges zijn meer ‘narrative’ …..

Elja Daaeantwoord
5 februari 2015 om 19:40
– Antwoord aan: Aleid

ja dat klinkt ook goed, dat het ook zonder slides zou moeten kunnen. Maar het helpt mij ook bij mijn verhaal, merk ik, en als het ook de mensen in de zaal helpt dan is het wel OK. Het is ook fijn om iets te kunnen delen als naslagwerk, als is het sterk visueel, het helpt mensen toch een idee oproepen volgens mij.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.