Blogtrends 2017: blogdesign voor dummies

schermafbeelding-2016-10-04-om-23-09-02Ik ben een beetje aan het nadenken over de blogtrends van het afgelopen jaar. En van het jaar dat gaat komen. Want ik zie zoveel gebeuren. Er zijn zoveel ontwikkelingen!

Op het commerciële vlak – influencer marketing, met wijzigende rollen en verwachtingen voor beide partijen. Op het technische vlak, zoals hieronder beschreven. Op het inhoudelijke vlak, want er blijven nieuwe bloggers opstaan en nieuwe formats ontstaan. En op het strategische vlak – is het nog haalbaar je blog het middelpunt van je strategie te maken en lezers altijd naar je blog te willen halen?

Blogexpert zijn blijft ook in 2017 een spannend vak. Maar vandaag was ik met name bezig met een designkwestie.

Trends in blogdesign

Omdat ik op zoek was naar een nieuw thema voor mijn nieuwe e-learning site, kwam ik terecht bij Divi. Het is een WordPress thema dat kan samenwerken met de e-learning software die ik gebruik. Dus dat leek me wel zo handig.

[WordPress is de software waar momenteel 26,5% van alle websites wereldwijd op gebouwd is. De software is ooit begonnen als blogsoftware en daarom geschikt voor websites waar veel op staat. ‘Thema’s’ zijn softwarepakketjes waarmee je in een keer het uiterlijk van je website kunt veranderen.]

Maar wat zo bijzonder is aan het thema, is dat het een visuele contentontwerper heeft. Als je een pagina wilt maken, kun je simpel weg klikken en aangeven welk blokje waar moet. In een roosterweergave voeg je rijen en blokjes toe met elementen. Afbeeldingen, teksten, emailnieuwsbriefmodules, wat je maar wilt.

schermafbeelding-2016-10-04-om-23-09-22

Het blauwe en groene vakje in de afbeelding hierboven geven aan dat je de elementen kunt wijzigen. Je kunt de blokjes omdraaien. Of je kunt in plaats van de twee foto’s bijvoorbeeld tekstblokjes invoegen. Of video’s. Of…weet ik veel! Van alles! Zo wordt het wel heel makkelijk om je eigen site te ontwerpen.

Een klein beetje kennis

schermafbeelding-2016-10-04-om-23-03-21Tuurlijk, het is best even zoeken. Je moet wel thuis zijn in WordPress of in content management systemen in het algemeen, om te begrijpen waar je moet zijn om dingen te veranderen. Maar als je dat een beetje weet, is het ongelofelijk. Je klikt en sleept…. En voor je het weet heb je een prachtige site staan.

[hoe solide het is? geen idee…]

Er is wel even iets mis gegaan bij het uploaden van een van de digi plugins. Daarom heb ik nu een probleem met de mobiele weergave en met de hele lijst van plugins die ik had (stukjes software met specifieke functies op je site). Maar ik verwacht dat dat wel op te lossen valt.

Ook handig aan Divi (en aan veel andere WordPress pakketten die ik aan het testen ben): zodra je het thema installeert, worden bepaalde standaardpagina’s aangemaakt. Bijvoorbeeld pagina’s voor het betalingsgedeelte van je site.

Blogtrend 2017: DIY design?

Ik had al heel lang niet meer gespeeld met nieuwe WordPress thema’s en plugins. Met techniek. Maar wat ik me realiseer na een week lang e-learning software, online betaalmodules en thema’s implementeren en uitproberen is dat die wereld ook supersnel aan het veranderen is.

Met 10 keer klikken had ik bijvoorbeeld een werkende webwinkel staan. Inclusief betaalmogelijkheden.

Nog even en iedereen kan, zonder enige ervaring, een website ontwerpen. Gewoon plug & play. Met drag & drop. Of eh, eigenlijk kan dat dus nu al.

Waanzinnig.

Ik zit te wachten tot ik ook kan TEKENEN op mijn scherm. Misschien in 2017?!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.