Bloggen kan van alles zijn: 6 alternatieven voor ouderwets bloggen

justdoitIemand die ik ken vanaf zo’n beetje het begin van #blogpraat, tweette me vandaag. Ik heb haar echt al heel lang niet online gezien. Misschien al wel twee jaar? Drie jaar? Lang! Ze heeft in die tijd een bedrijf gestart (een prachtige koffiezaak) en een kindje gekregen. Ze heeft het druk. Maar ze mist het bloggen.

5 alternatieven voor ouderwetse blogs. Voor Laura 🙂

Dus nu zat ik te denken: hoe kun je bloggen als je weinig tijd hebt (zoals Laura)? Of bloggen als je niet zo’n schrijver bent? Of als je gewoon te druk bent? Maar je wilt wel graag je ei kwijt? En je creativiteit? Of je wilt gewoon gelijkgestemden vinden? Of het lijkt je gewoon leuk om lekker online bezig te zijn, iets op te bouwen, te creëren? Daarom:

1. Maak een tumblr aan

Je zou het eens moeten proberen, Tumblr, als lange blog posts schrijven niets voor jou is.

Ik geef toe, ik krijg het maar niet echt te pakken, de flow van Tumblr, ondanks herhaalde pogingen. Maar ik ben een uitzondering. Het is een snel, makkelijk, creatief blogplatform waar belachelijk veel mooie content te ontdekken en te maken is. Het zit bomvol met creatievelingen (de creatieve sector is gek op Tumblr) en een jonge, hippe doelgroep. 223 miljoen Tumblr blogs, zijn er. Dus. !

Het is gratis. En het is zo makkelijk dat je het bijna niet kunt geloven.  Je kunt heel makkelijk andermans content ‘reposten’ of gewoon zelf iets online zetten. Foto’s, tekst, of allebei. En korte meme-achtige video’s doen het er ook erg goed.

Overigens ben je in goed gezelschap. Het prachtige en wereldberoemde blog Humans of New York is begonnen als Tumblr. Of leef je uit met je organisatietic en doe zoiets. Of whatever. Alles kan op Tumblr.

2. Blog vanaf je mobiel

iphoneAls je geen tijd hebt, of als je veel onderweg bent, of als je ‘snachts toch een uurtje wakker zit te zijn bij je babietje (ik noem maar wat), kun je misschien eens op je smart phone bloggen. Met de apps van WordPress, Tumblr, YouTube (videoblog), SoundCloud (audioblog) of Blogger kun je net zo goed bloggen als vanaf je computer.

Toegegeven, het uploaden van plaatjes is niet altijd zo ideaal (ze zijn vaak te groot) maar misschien is daar wel ergens een trucje voor. En anders moet je daar maar maling aan hebben. Dan zijn ze maar te groot, of dan laat je de plaatjes maar zitten. Boeiuhhh! Het gaat er om dat je lekker bezig bent en lol hebt in het delen van je gedachten en ideeën, toch? (en, in sommige gevallen, dat je iets doet waarbij je wakker blijft :))

3. Ga foto-micro-bloggen

Er zijn mensen die alleen op Instagram te vinden zijn. Of op Flickr. En die daar waardevolle communities hebben gevonden en grote scharen fans en veel voldoening beleven aan het delen van hun blik op de wereld.

Een blog hoeft niet uit tekst te bestaan. Een hobby waarbij je regelmatig online updates post, hoeft geen blog te zijn.

Flickr laat wat minder ruimte voor een statement bij je foto, daar moet de foto voor zichzelf spreken. Althans, het kan wel, maar het gebeurt niet zo makkelijk. Maar op Instagram heb je al wat meer mogelijkheden om iets te vertellen bij je foto.

En, handig, Flickr HEEFT een app en Instagram IS een app!

Facebook iPhone4. Facebook en LinkedIn kunnen ook als blog fungeren

Hoewel veel mensen Facebook gebruiken als een soort van dagboek, kun je het natuurlijk wel degelijk anders gebruiken. Je ziet het niet veel, maar waarom zou je niet wat meer gedachtes delen? Ideeën? Als je wilt, maak je gewoon een facebookpagina aan zodat het allemaal wat meer ‘op afstand’ staat.

Je hoeft op Facebook niet alleen blije plaatjes van je blije leven te plaatsen. Heel Nederland en heel de wereld is er te vinden. Dus je kunt het ook gewoon gebruiken als opiniepodium. Als plek om bereik op te bouwen rondom iets dat je belangrijk vindt. Als een manier om mensen bewust te maken van wat je aan je hart gaat. Of gewoon om gelijkgestemden te vinden. Of mensen aan het lachen te maken.

Op LinkedIn kun je tegenwoordig niet alleen updates plaatsen, maar ook echt bloggen. Er zijn mensen die er veel succes mee hebben. Tuurlijk, je insteek moet zakelijk zijn. Maar verder kun je daar misschien wel je ei kwijt? Kan je zakelijk ook nog van alles opleveren…

5. Videobloggen

Sommige mensen zijn beter in video dan in tekst. Of ze vinden het gewoon leuker.

Ik kocht een paar jaar geleden een Flip camera. Ik wist zeker dat ik die nodig had. Want video’s maken was belangrijk.

Dat is ook waar gebleken. Maar je hebt er geen aparte camera meer voor nodig. Professioneel worden kan altijd nog, als het bevalt. Maar je smart phone of de webcam op je computer voldoen vaak prima.

Kimberley van mijnbreintv houdt het aardig vol, dat videobloggen! En ze heeft haar hele eigen manier en onderwerp gevonden. Mijn vriendin Pelpina ook. Die combineert haar passie (en vak) voor video met haar rol als jonge moeder. Perfecte combinatie.

Maar op Instagram zie ik ook veel mensen die prachtige dingen maken. Meestal niet eens van zichzelf, maar gewoon van wat ze zien.

6. Ga ploggen

Soms is niet de tijd het probleem, maar de vorm. Traditionele blogvormen zijn niet voor iedereen zo toepasselijk of interessant.

En net als ieder medium verandert ‘Het Blog’ ook. Er ontstaan nieuwe vormen naarmate meer mensen zo’n medium langer gebruiken. Enter: het plog. Deze is mijn favoriet, maar steeds meer mensen ontdekken het photo-log als alternatieve vorm voor het web-log. Het is eigenlijk een fotoverslag van je dag. Toegankelijk, transparant en eerlijk.

Wel wat gedoe, met het uploaden van al die foto’s en beschrijvingen, vind ik. Maar gelukkig is daar een app voor. Snapchat. Lollig hoor. En supersupersupermakkelijk.

Het maakt niet uit, hoe je blogt.

Bloggen is maar net wat jij wilt dat het is. Het is een kwestie van de juiste vorm zoeken. Aan de techniek ligt het niet. En met uitzondering van LinkedIn kun je alle platforms en apps die hierboven staan inzetten zoals jij wilt. Privé of zakelijk. Serieus of voor de lol. Doorwrocht of als momentopname.

Niet houdt je tegen! Alleen jij zelf dan he. 🙂

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Anna Maria Bolandantwoord
19 februari 2015 om 16:42

Voor die te grote foto’s in WordPress app. Je kunt in de app instellingen een maximale grootte van de foto’s inzetten en daarna zijn ze niet meer te groot. 🙂 (heel veel ‘groot’ in maar twee zinnen)

Elja Daaeantwoord
20 februari 2015 om 11:17
– Antwoord aan: Anna Maria Boland

Neeeeee! Echt??? In de WordPress app?? Wat een SUPERTIP!! Ik ga direct kijken!

Jacob Jan Voermanantwoord
19 februari 2015 om 11:23

Ik kreeg een vriendschapsverzoek op facebook. Van een Amerikaans meisje dat in Nederland woont. Ik accepteerde dat, en binnen een paar seconden kreeg ik een privebericht met Hallo…

Ik wantrouw dat soort dingen een beetje. Geen goede ervaringen mee. Dus ik zei dat ik niet ging chatten met iemand die ik niet ken. Ik heb haar gezocht. Ze heeft gene blog, post niets op facebook.

Dat is het mooie van bloggen, waar je dat ook doet. Je laat jezelf zien. Dat levert mooie contacten op.

Ik heb dat ook uitgelegd aan dat meisje, maar ze wilde niet luisteren, want ze bleef doorgaan met via het bericht vragen stellen. Vragen waarvan ik aangaf dat ik er niks mee kon, omdat ze niks over mezelf vertelden. Ik legde ook uit dat ik introvert ben, dat dat te direct voor me is. Lees mijn blog. Kom er achter wie ik ben.

Ze antwoorde met: I Understand! really. So, where are you from?

Ik heb ontvriend.

Jammer, want misschien is ze echt alleen hier, en heeft ze vrienden nodig.

Dus, aanvullende tip. Maakt niet uit hoe en waar het doet, maar laat jezelf zien.

Elja Daaeantwoord
20 februari 2015 om 11:18
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Genoteerd. 🙂

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.